Ukrajinskí vojaci sa pripravujú na paľbu z mínometu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Začína sa hlavný úder protiofenzívy. Kyjev presúva na juh tisíce vojakov, majú preraziť k Tokmaku

27.07.2023, 09:06
27.07.2023, 14:37
Autor:
ČTKČTKredred

Ukrajinské jednotky obnovili útočné operácie pri meste Orichiv v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny. Útok bol podniknutý silami troch práporov posilnených o tanky.

Na Ukrajine sa začal hlavný úder ukrajinskej protiofenzívy, pri ktorom sa Ukrajinci pokúsia prelomiť pomyselný pozemný most spájajúci polostrov Krym s ďalšími Ruskom okupovanými územiami na juhu Ukrajiny. S odvolaním sa na dvoch nemenovaných predstaviteľov Pentagonu to uviedol denník The New York Times.

Video: Ukrajina zosilňuje vyčerpávajúci boj proti Rusku počas protiofenzívy:

Útok na Tokmak

Ukrajinci sa podľa jeho informácií pokúsia postúpiť cez ruské mínové polia a ďalšie obranné prvky k mestu Tokmak na juhu Ukrajiny. V prípade úspechu budú pokračovať na Melitopol. Cieľom je buď prelomiť spojnicu okupovaných území na juhu s Krymom, alebo sa aspoň k polostrovu dostať na dostrel delostrelectva.

image

Ukrajinská protiofenzíva: Rusov pri Bachmute zahnalo delostrelectvo, Kyjev hlási postup aj z južného frontu

Ruský prezident Vladimir Putin dnes na okraj rusko-afrického summitu uviedol, že boje v Záporožskej oblasti, kde ležia Tokmak a Melitopol, naozaj zintenzívnili. Putin zároveň tvrdil, že ukrajinská strana nie je vo svojich operáciách úspešná a má vysoké straty. Podobné tvrdenia nemožno v podmienkach vojny nezávisle overiť.

"Boje skutočne zintenzívnili, a to významne. Hlavné strety sa odohrávali v oblasti hlavného úderu, v smere na Záporoží, ako sa uvádza na Západe, "citovala Putina agentúra TASS.

Operácia by v prípade, že sa bude pre ukrajinské sily dobre vyvíjať, mohla trvať dva alebo tri týždne. Za jej účelom sa do oblasti presúvajú tisíce vojakov, z ktorých mnohí boli vycvičení na Západe a až doteraz boli v rezerve.

Ukrajinské sily podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny začali v stredu významnú protiofenzívu v západnej Záporožskej oblasti a zrejme prelomili niektoré ruské obranné pozície južne od Orichivu. Ruské zdroje tvrdia, že ukrajinské sily začali intenzívny útok smerom na Robotyne, ktoré leží asi desať kilometrov južne od Orichivu.

image

Pri meste Orichiv podľa Pentagonu začala hlavná fáza ukrajinskej protiofenzívy. MAPA: Deepstatemap

Ruské ministerstvo obrany v stredu uviedlo, že ukrajinské jednotky obnovili útočné operácie pri meste Orichiv v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny. Ministerstvo oznámilo, že ukrajinský útok bol podniknutý silami troch práporov posilnených o tanky.

Ruské zdroje sa však v odhadoch sily útoku značne rozchádzajú. Jeden z významných vojenkorov uviedol, že ukrajinské sily použili vyše 80 obrnených vozidiel, iní blogeri prišli s konzervatívnejším odhadom 30 až 40 vozidiel.

Rozsiahla operácia

Podľa zhodnotenia agentúry AFP by v tejto fáze bojov teda išlo o vzácne rozsiahlu operáciu s nasadením niekoľkých stoviek vojakov. Ukrajinské velenie sa v stredu o útoku nezmienilo. Moskva tvrdí, že ho ruské sily odrazili, čo nemožno overiť z nezávislých zdrojov. Orichiv leží asi 40 kilometrov od Tokmaku.

image

Zaznamenali sme malý postup na juhu krajiny a v okolí mesta Bachmut, hlási Kyjev

Podľa ISW skutočné výsledky ukrajinského útoku pri Robotyne aj straty zostávajú nejasné. Satelity NASA na záporožskom fronte nezaznamenali väčšie množstvo tepelných anomálií, ktoré obvykle väčšie pokusy o mechanizované útoky sprevádzajú. „Situácia zostáva menej ako jasná a ukrajinské sily mohli byť úspešnejšie, než ako ich odhadujú ruskí komentátori,“ píše sa vo štvrtkovej správe ISW.

Americkí analytici sa domnievajú, že prvá línia obrany v oblasti Robotyne je lepšie opevnená ako ďalšie dve, ktoré by Ukrajinci museli preraziť. „Ruské sily pravdepodobne museli vyčleniť značnú časť síl na obsadenie prvej línie obranných pozícií, ktoré sa nachádzajú severne a východne od Robotyne. Ukrajinci v oblasti zrejme nasadili čerstvé sily, zatiaľ čo ruské sily zostávajú na fronte bez rotácie, úľavy alebo významného posilnenia v tomto sektore,“ dodáva ISW.

Aj podľa inštitútu možno stredajší útok v okolí Robotyne považovať za začiatok „hlavného úderu“, nie jeho vyvrcholením „Aj keby sme prijali tvrdenie ruského ministerstva obrany o nasadení troch ukrajinských práporov, tak tri prápory tvoria jednu brigádu. Je známe, že Ukrajina má stále v zálohe niekoľko brigád pripravených na protiútok,“ píše ISW.

Kde útočia Rusi

V médiách v uplynulých dvoch mesiacoch často zaznievalo, že ukrajinská protiofenzíva postupuje pomalšie, ako sa očakávalo. Relatívne pomalý postup pripustili aj samotní ukrajinskí predstavitelia. Ukrajinských vojakov brzdia rozsiahle mínové polia vytvorené Rusmi a tiež ruská delostrelecká paľba a vzdušné útoky.

Kým ruské sily sú pozdĺž takmer celého, asi tisíc kilometrov dlhého frontu, v defenzíve, na zhruba 100-kilometrovom úseku na severovýchode krajiny sa im darí podnikať útočné operácie, uviedol v inom článku zverejnenom v stredu americký denník. Odvolal sa pritom na ukrajinských vojakov, podľa ktorých ide o oblasť okolo miest Kupjansk, Svatove a Kreminna.

01 - Modified: 2023-07-26 09:47:21 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinská protiofenzíva: Rusov pri Bachmute zahnalo delostrelectvo, Kyjev hlási postup aj z južného frontu 02 - Modified: 2023-07-25 09:57:37 - Feat.: 1 - Title: Zaznamenali sme malý postup na juhu krajiny a v okolí mesta Bachmut, hlási Kyjev 03 - Modified: 2023-07-24 08:36:25 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinská protiofenzíva: Armáda oslobodila ďalších 16 kilometrov štvorcových územia 04 - Modified: 2023-07-24 06:28:02 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina dobyla od Ruska naspäť polovicu svojho okupovaného územia, vyhlásil Blinken
01 - Modified: 2024-04-29 09:48:34 - Feat.: - Title: Moju rotu zničili. Ukrajinci ostro kritizujú veliteľov, Kyjev na Donbase hasí veľký problém 02 - Modified: 2024-04-29 05:15:38 - Feat.: - Title: Severná Kórea kritizovala USA za dodávky rakiet Ukrajine. Washington označila za "narušiteľa" mieru 03 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj 04 - Modified: 2024-04-28 16:55:04 - Feat.: - Title: "Najsilnešia dohoda." Ukrajina a USA rokujú o bilaterálnej bezpečnostnej zmluve, povedal Zelenskyj 05 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 12:10