Polícia stojí na stráži, keď demonštranti blokujú Ayalon Highway počas demonštrácie po parlamentnom hlasovaní o spornom zákone. FOTO: Reuters
StoryEditor

Izrael vstupuje do občianskej vojny, obáva sa expremiér Olmert

25.07.2023, 12:32
Autor:
ČTKČTK

Niektoré západné denníky dnes vyjadrujú obavy o osud izraelskej demokracie.

Izrael vstupuje do občianskej vojny. Povedal to britskej televízii Channel 4 News bývalý izraelský premiér Ehud Olmert po pondelkovom schválení hlavnej časti kontroverznej justičnej reformy v izraelskom parlamente. z prílišnej moci terajšej nacionalistickej a čiastočne krajne pravicovej vlády premiéra Benjamina Netanjahua majú obavy aj palestínski politici.

VIDEO: Izrael schválil zákon o zbavení moci Najvyššieho súdu

Niektoré západné denníky dnes vyjadrujú obavy o osud izraelskej demokracie. Návrh zákona, ktorý obmedzuje právomoci najvyššieho súdu v prospech vlády, vyvolával vášne a protesty mesiace pred schválením. Dá sa očakávať, že protesty teraz ešte zosilnia. Dnes napríklad do 24-hodinového štrajku kvôli zákonu vstúpili izraelskí lekári.

Zákon oslabuje dohľad najvyššieho súdu 

"Je tu hrozba. Je to vážna hrozba," povedal Olmert televízii Channel 4 News. "To sa nikdy predtým nestalo a my teraz smerujeme k občianskej vojne," dodal liberálny politik.

image

Dodatok obmedzujúci právomoci Najvyššieho súdu bol nevyhnutný, tvrdí Netanjahu

Palestínčania podľa televízie Al-Džazíra tvrdia, že schválený zákon izraelskej vláde uľahčí presadzovať politiku, ktorá slúži jej "krajne pravicovej" agende. Zákon "oslabuje a eliminuje akýkoľvek dohľad najvyššieho súdu nad rozhodnutiami vlády", povedal televízii palestínsky člen Knesetu Ahmad Tíbí, ktorý stojí na čele stredoľavej strany Taal. Zvlášť to podľa neho platí pre vymenovanie vysokých úradníkov, ale aj pre ďalšie významné rozhodnutia.

Amdžad Irakí z palestínskeho časopisu +972 Magazine povedal, že ide o vymenovanie na dôležité posty u polície, v armáde či vo finančných inštitúciách. Takéto menovania sa priamo týkajú palestínskych občanov Izraela, upozornil Irak. Pondelkové schválenie zákona podľa neho Palestínčanom berie možnosť tieto vymenovania napadnúť. Vláda teraz podľa Irakího môže uplatňovať svoju politiku "oveľa rýchlejšie".

Čierny deň pre demokraciu

Niektoré izraelské denníky dnes vyšli s čiernou titulnou stranou a s textom "čierny deň pre izraelskú demokraciu". Formálne ide o inzerát, ktorý zaplatilo protestné hnutie združujúce okrem iného zástupcov izraelského technologického priemyslu.

Napríklad newyorský denník The Wall Street Journal dnes ale naznačil, že obavy o izraelskú demokraciu sú prehnané. "Sudcovia o svoje rozsiahle právomoci pri vymenovaní nových sudcov neprišli. Súd môže naďalej prejednávať takmer každý prípad, aj keď ide o čisto politickú otázku, pri ktorej nebol žiadny žalujúci priamo poškodený. Inými slovami nejde o skutočnú reformu justície a demokracie v Izraeli nezomiera," napísal denník.

image

Schválenie kľúčového zákona izraelskej súdnej reformy je nešťastný krok, znie z Bieleho domu

Naopak, napríklad španielsky denník El Mundo dnes napísal, že izraelský premiér sa rozhodol pokračovať v plánovanej reforme, "ktorá predstavuje útok na demokraciu". "V krajine, ktorá nemá ústavu, senát, ani federálnu štruktúru, ktoré by mohli zabezpečiť systém vzájomnej kontroly, znamená tento zámer, že vláda Netanjahua, ktorý sám čelí obvineniu z korupcie, de facto usiluje o neobmedzenú moc. Jadrová mocnosť Izrael by tak mohla prísť o morálnu autoritu byť jedinou skutočnou demokraciou na Blízkom východe," píše El Mundo.

Poľský denník Rzeczpospolita píše, že v Izraeli, ktorý oslávil 75 rokov existencie, ide teraz o bezpečnosť krajiny, v ktorej "právo diktujú" nacionalisti a náboženskí extrémisti. "Prispôsobujú ho blízkovýchodnému okoliu a vzďaľujú ho Západu," poznamenala Rzeczpospolita.

01 - Modified: 2023-07-24 19:02:01 - Feat.: 1 - Title: Do ľudí protestujúcich proti izraelskej súdnej reforme vrazilo auto 02 - Modified: 2023-07-24 15:10:17 - Feat.: 1 - Title: Izraelská opozícia chystá podnet na Najvyšší súd. Dôvodom je sporná súdna reforma 03 - Modified: 2023-07-24 13:22:32 - Feat.: 1 - Title: Izraelský parlament schválil kľúčovú časť kritizovanej súdnej reformy, Najvyšší súd má obmedzené právomoci 04 - Modified: 2023-07-24 12:38:02 - Feat.: 1 - Title: Kompromis pri reforme súdnictva zlyhal. Vláda chce zničiť izraelskú demokraciu, tvrdí líder opozície
01 - Modified: 2024-04-28 17:15:00 - Feat.: - Title: Charita, ktorej pracovníkov zabil Izrael, v pondelok obnoví dodávky potravinovej pomoci do Pásma Gazy 02 - Modified: 2024-04-28 15:34:30 - Feat.: - Title: Izrael uistil, že si pred operáciou v Rafahu vypočuje obavy USA, tvrdí Kirby 03 - Modified: 2024-04-28 12:40:39 - Feat.: - Title: Izrael a USA sa snažia zabrániť vydaniu zatykača na Netanjahua. Hrozí horšie medzinárodné postavenie 04 - Modified: 2024-04-28 10:55:54 - Feat.: - Title: Delegácia Hamasu v pondelok dorazí do Káhiry na rozhovory o prímerí 05 - Modified: 2024-04-28 10:18:44 - Feat.: - Title: Izraelský minister národnej bezpečnosti bol po nehode prepustený z nemocnice
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 04:35