Kerčský most. FOTO: Reuters
StoryEditor

Krymský most prináša vojnu a musí byť vyradený z prevádzky, je presvedčený Zelenskyj

22.07.2023, 07:27
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinský prezident vyjadril presvedčenie, že útok na Kerčský most nemá žiadnu súvislosť s tým, že Rusko nepredĺžilo obilné dohody

Krymský most prináša vojnu a musí byť vyradený z prevádzky, je presvedčený ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podľa agentúry Reuters a portálu televízie CNN to povedal vo videoprejave k bezpečnostnému fóru v americkom Aspene. V noci na pondelok bol most spájajúci pevninské Rusko a anektovaný Krym vážne poškodený. Moskva z útoku obvinila Kyjev.

"Krymský most, to nie je len logistická trasa, je to trasa používaná na zásobovanie vojny muníciou, a to sa deje denne," uviedol Zelenskyj, podľa ktorého bolo "nepriateľské zariadenie" postavené v rozpore s medzinárodnými zákonmi a všetkými platnými normami. "Takže je to pre nás pochopiteľne terč. A terč, ktorý prináša vojnu, nie mier, musí byť neutralizovaný," podotkol tiež.

Ukrajina pondelkový útok na Krymský most, pri ktorom zomreli dvaja ľudia, privítala, ale priamo sa k nemu neprihlásila.

Zelenskyj vo svojom vystúpení tiež vyjadril presvedčenie, že útok na most nemá žiadnu súvislosť s tým, že Rusko nepredĺžilo obilné dohody, ktoré od minulého leta umožňovali aj napriek pokračujúcemu boju vyvážať ukrajinské poľnohospodárske produkty z prístavov v Čiernom mori. Rusko by si podľa neho k tomuto kroku našlo pokojne inú zámienku.

Krymský či tiež Kerčský most s dĺžkou zhruba 19 kilometrov spája od mája 2018 ruskú pevninu s anektovaným Krymom. Vlani v októbri ho poškodila explózia, z ktorej Moskva obvinila Ukrajinu a v odvete pri náletoch na ukrajinské mestá zabila desiatky civilistov. Kyjev sa k útoku priznal len nepriamo o niekoľko mesiacov neskôr.

Na bezpečnostnom fóre v Aspene vystúpil aj Emmanuel Bonne, poradca francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Uviedol, že Čína Rusku dodáva vybavenie, ktoré je možné využiť na vojenské účely, aj keď tak nerobí v rozsiahlom meradle.

Francúzski činitelia potom CNN povedali, že Bonne hovoril o tovare tzv. dvojakého určenia, ktorý môže nájsť využitie v civilnom i zbrojnom sektore, a tiež o pomoci vo forme prilieb alebo nepriestrelných viest. Americkí predstavitelia zase poznamenali, že zatiaľ nevedia o tom, že by Čína Rusku dodávala aj smrtiace prostriedky na vojnu na Ukrajine.

Čína sa oficiálne k vojne stavia nestranne, podľa mnohých západných krajín je jej postoj prinajmenšom nepriamou podporou Ruska.

01 - Modified: 2024-05-02 08:50:04 - Feat.: - Title: Švajčiarsko potvrdilo, že zatiaľ nepozvalo Rusko na mierový samit o Ukrajine 02 - Modified: 2024-05-02 05:55:35 - Feat.: - Title: Ruské oblasti hlásia nálety ukrajinských dronov na energetickú infraštruktúru 03 - Modified: 2024-05-02 05:41:37 - Feat.: - Title: Jeden luxusný byt. Zelenskyj odvolal predstaviteľa tajnej služby, ktorého spájajú s korupciou 04 - Modified: 2024-05-02 05:22:25 - Feat.: - Title: Spojené štáty obvinili Rusko z použitia chemických zbraní na Ukrajine 05 - Modified: 2024-05-02 04:51:50 - Feat.: - Title: Z Odesy hlásili 13 zranených po dopade ruskej rakety
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 12:00