Zber pšenice kombajnom v ukrajinskej dedine Zghurivka. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Rusko pozastavilo obilnú dohodu. Podľa Erdogana chce Putin s iniciatívou pokračovať, Moskva tvrdí opak

17.07.2023, 11:20
17.07.2023, 13:38
Autor:
TASRTASR

Dohoda, ktorú vlani spolu s OSN pomohol sprostredkovať turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, doteraz Ukrajine umožnila vyviezť z čiernomorských prístavov viac ako 32 miliónov ton obila a potravín.

Rusko dnes zastavilo svoju účasť na obilných dohodách, ktoré od minulého leta umožňovali aj napriek pokračujúcim bojom na Ukrajine vyvážať ukrajinské poľnohospodárske produkty z prístavov v Čiernom mori.

Uviedol to dnes hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, podľa ktorého neboli naplnené časti dohôd týkajúcich sa Ruska. Platnosť zmlúv, ktoré obe strany predĺžili naposledy v máji, dnes vypršala.

"Dnešným dňom fakticky prestali platiť čiernomorské dohody. (...)  Žiaľ, časť dohody týkajúcej sa Ruska nebola doteraz naplnená. Ich platnosť teda skončila," uviedol Peskov. Akonáhle však podľa neho budú splnené ruské podmienky, Moskva sa k dohodám "okamžite" vráti.

Moskva už podľa hovorkyne ruského ministerstva zahraničia Mariji Zacharovovej s rozhodnutím nepredĺžiť dojednania oboznámila Turecko a OSN, ktoré dohody sprostredkovali. 

image

Úroda obilnín bude v Česku veľmi dobrá, nedostatok nehrozí, tvrdí minister Výborný

Podľa Erdogana chce Putin v dohode pokračovať

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa domnieva, že ruský prezident Vladimir Putin chce pokračovať s obilnou iniciatívou, hoci Rusko dnes oznámilo faktický koniec príslušných dohôd. Píše to agentúra AFP. Turecko chce napriek tomu ďalej rokovať o dohodách, ktoré vlani pomáhalo dohovoriť a ktoré Erdogan vníma ako diplomatický úspech svojej vlády. Turecký prezident chce rokovať s Putinom o exporte ruských hnojív. Rokovať o záležitosti majú aj ministri zahraničia Hakan Fidan a Sergej Lavrov.

"Myslím si, že napriek dnešnému vyhláseniu chce môj priateľ Putin pokračovať s dohodou," uviedol Erdogan. Turecký prezident chce o záležitosti rokovať priamo s Putinom a to na stretnutí, ktoré sa plánuje v Turecku na august, či skôr. Prerokovať by chcel export ruských hnojív, čo je oblasť dohôd, ktorá nie je podľa Moskvy napĺňaná dostatočne. O situácii majú rokovať aj ministri zahraničných vecí.

image

Ak obilná dohoda padne, Rusko pošle chudobným krajinám obilie zadarmo, tvrdí Lavrov

Dohody Medzi Ruskom a Ukrajinou sa podpísali v júli minulého roka. Išlo o reakciu na ruskú inváziu na Ukrajinu, ktorá v oboch krajinách zastavila vývoz poľnohospodárskej produkcie po mori. Platnosť dohody bola vtedy 120 dní a obom stranám sa ho podarilo niekoľkokrát predĺžiť, naposledy v polovici mája.

Neboli splnené všetky náležitosti

Prelomová dohoda poskytovala záruky pre nákladné lode smerujúce do ukrajinských prístavov a plavidlá odtiaľ vyplávajúce. Ďalšia dohoda uľahčila vývoz potravín a hnojív z Ruska, ktoré v súvislosti so svojou inváziou na Ukrajinu čelia západným sankciám. Agentúra AP upozornila, že Rusko aj napriek tomu vyváža rekordné množstvo pšenice.

Moskva opakovane uvádzala, že dohodu nepredĺži. V závere minulého týždňa ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že nie sú splnené všetky náležitosti práve toho dojednania, ktoré sa týka vývozu ruských potravín a hnojív. Aj Peskov dnes upozornil, že rozhodnutie nijako nesúvisí s aktuálnou situáciou na Ukrajine, konkrétne s dnešným poškodením Kerčského mosta spájajúceho pevninské Rusko s anektovaným ukrajinským polostrovom Krym, z ktorého Moskva viní Kyjev.

image

Milióny ľudí v severovýchodnej časti Afriky trpia hladom

Ruská invázia na Ukrajinu vlani spôsobila prudký nárast cien potravín a prispela ku globálnej potravinovej kríze, ktorá súvisí aj s ďalšími konfliktmi, pretrvávajúcimi následkami pandémie covidu-19, suchom a ďalšími klimatickými faktormi, píše agentúra AP. Rusko a Ukrajina sú hlavnými svetovými dodávateľmi pšenice, jačmeňa, slnečnicových semien a ďalších potravín, na ktoré sa spoliehajú rozvojové krajiny. Analytici podľa AP neočakávajú, že už tak rekordné ceny potravín ešte stúpnu, zároveň však dnešné oznámenie Moskvy predĺži súčasnú potravinovú neistotu.

"Čiernomorská dohoda je absolútne zásadná pre potravinovú bezpečnosť mnohých krajín," a jej strata prehĺbi problémy tých, ktoré sa stretávajú s vysokým zadlžením a dopadmi zmeny klímy, uvádza Simon Evenett, expert na medzinárodný obchod zo švajčiarskej Univerzity v St. Gallene.

01 - Modified: 2023-07-15 20:24:11 - Feat.: 1 - Title: Obilná dohoda nebude bez splnených podmienok, reaguje Putin 02 - Modified: 2023-07-14 17:04:55 - Feat.: 1 - Title: Rusko nevydalo žiadne vyhlásenie k predĺženiu platnosti obilnej dohody, reaguje Kremeľ na Erdogana 03 - Modified: 2023-06-19 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Putinova mierová dohoda s Kyjevom? Dokumentu sa nedá veriť, hovorí expert 04 - Modified: 2023-06-17 19:45:40 - Feat.: 1 - Title: Putin povedal africkým lídrom, že ohľadom Ukrajiny je otvorená diskusia. Víta ich "vyvážený postoj" 05 - Modified: 2023-04-07 10:42:06 - Feat.: 1 - Title: Mier na Ukrajine je možný, len keď povedie k novému poriadku bez nadvlády USA, tvrdí Lavrov
01 - Modified: 2024-05-02 17:36:59 - Feat.: - Title: USA sú znepokojené návrhom zákona o vonkajšom vplyve v Gruzínsku, pripomína ruskú legisla 02 - Modified: 2024-05-02 17:09:07 - Feat.: - Title: NATO znepokojujú škodlivé aktivity Ruska v Česku a ďalších štátoch 03 - Modified: 2024-05-02 16:43:28 - Feat.: - Title: Ruský útok v Charkovskej oblasti si vyžiadal osem zranených detí, zasiahol športový komplex 04 - Modified: 2024-05-02 15:04:52 - Feat.: - Title: Ukrajina sa snaží obmedziť vytváranie satelitných snímok svojho územia, môže to využívať Moskva 05 - Modified: 2024-05-02 14:56:17 - Feat.: - Title: Ruský plynárenský gigant ​sa minulý rok prepadol do čistej straty 629 miliárd rubľov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 08:46