Bulharský prezident Rumen Radev víta ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Sofii v Bulharsku. FOTO: Reuters
StoryEditor

Žiadny konflikt, ale vojna. Zelenskyj sa pred kamerami hádal s bulharským prezidentom

06.07.2023, 23:49
Autor:
ČTKČTK

Bulharský prezident Rumen Radev býva na rozdiel od vlády označovaný za proruského a stavia sa odmietavo k vyzbrojovaniu Kyjeva.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa počas dnešnej návštevy Sofie stretol so svojím bulharským náprotivkom Rumenom Radevom. Zelenského naštvali Radevove vyjadrenia, kedy okrem iného uviedol, že "konflikt nemá vojenské riešenie". "Toto nie je konflikt, ale vojna," oponoval mu ukrajinský prezident. O slovnej výmene medzi oboma štátnikmi informovali bulharské médiá aj portál Politico. Bulharský prezident následne požiadal televíznych kameramanov, aby miestnosť v prezidentskom paláci, kde sa schôdzka konala, opustili.

Ukrajinský prezident navštívil Bulharsko najmä pre to, aby sa stretol so zástupcami novej prozápadnej vlády premiéra Nikolaja Denkova. Nový minister obrany Todor Tagarev pred pár dňami v rozhovore so štátnou televíziou BNT uviedol, že Bulharsko tento rok navýši vojenskú pomoc Ukrajine. Dodal, že zbrane budú poslané po tom, ako Sofia dokončí analýzu potrieb ukrajinskej armády a tiež toho, akú pomoc je bulharská armáda schopná poskytnúť.

Schôdzka dopadla horšie, ako sa čakalo

Bulharský prezident Rumen Radev býva na rozdiel od vlády označovaný za proruského a stavia sa odmietavo k vyzbrojovaniu Kyjeva. Ako opísal portál Politico, schôdzka s Radevom dopadla ešte horšie, ako sa čakalo. Ukrajinská delegácia oblečená v khaki zelenej sedela pri dlhom stole s kamennou tvárou, občas robila grimasy a písala si poznámky. Oproti nim sedel Radevov tím a bulharský prezident Ukrajincom okrem iného hovoril, že "neexistuje žiadne vojenské riešenie" a že "viac a viac zbraní to nerieši".

image

Nevidím iné riešenie než úspech Ukrajiny, Česko v jej podpore vytrvá, vyhlásil Pavel

Zelenskyj na jeho slová reagoval odmerane s náznakom opovrhnutia. "Nedaj bože, aby vás stretla nejaká tragédia a vy ste boli na mojom mieste," povedal ukrajinský prezident. "A ak by vám nepomohli ľudia, ktorí vyznávajú rovnaké hodnoty, čo by ste urobili? Povedali by ste: Putin, prosím, vezmite si bulharské územie? "pokračoval.

"Nie, vy, ako skutočný prezident, som si istý, že by ste nedopustili kompromis s vašou nezávislosťou. Je vaším právom nepodporovať pomoc pre Ukrajinu. Ale bol by som naozaj rád, aby ste mi správne rozumeli, "povedal Zelenskyj, podľa Politica kúsavo ironicky. Radev bol Zelenského reakciou prekvapený, a tak radšej často pozeral do svojho papiera s poznámkami.

"S Putinom nemôžete vyjednávať"

Ukrajinský vodca svoj bulharský náprotivok skritizoval aj za to, že inváziu Moskvy na Ukrajinu popisoval ako "konflikt" namiesto vojny. Zavrhol tiež Radevov návrh diplomatického riešenia. "Akú diplomaciu by sme mali ešte použiť? "pýtal sa a ako príklad uviedol situáciu v Záporožskej jadrovej elektrárni, ktorú Rusi okupujú. OSN sa podľa neho snaží s Ruskom rokovať, ale k ničomu to nevedie. Ďalším príkladom je podľa neho aj obilná dohoda. Tam sa rovnako nejde s Moskvou dohodnúť a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a generálny tajomník OSN António Guterres už podľa Zelenského „nevedia, čo majú robiť“.

image

Napätie s Gruzínskom sa vyostrilo. Ukrajina vyhostila jej veľvyslanca

"Vladimir Putin nevedie len vojnu, nedá si pokoj, kým nás nezabije. S ním nemôžete vyjednávať," uviedol Zelenskyj s tým, že v roku 2014 a 2015 bolo uzavretých niekoľko dohôd týkajúcich sa Ruska a Ukrajiny, ale ukázalo sa, že si tak Moskva iba "kupovala čas na to, aby sa vybavila zbraňami a zničila nás". "My len chceme žiť," dodal ukrajinský prezident.

"Ukrajina a NATO by mali zdieľať svoje hodnoty. Nemôže to byť inak. Nemôžete podporovať Rusko a podporovať vyváženú pozíciu, pretože Rusko chce zničiť NATO, chce zničiť Európu a Európsku úniu, to sú ich ciele. Chápete ma? "povedal tiež Zelenskyj. Radev na jeho slová reagoval s tým, že má určitý návrh, ale kým bude pokračovať, požiadal televíznych kameramanov, aby miestnosť opustili.

01 - Modified: 2023-07-06 11:43:00 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinské sklamanie je tu. Ešte predtým ako summit NATO vôbec začal 02 - Modified: 2023-07-06 09:48:30 - Feat.: 0 - Title: Bieloruský expert: Z koho má Putin naozaj strach? Ak sa zjednotia a ozbroja, Rusko čakajú zaujímavé časy 03 - Modified: 2023-07-05 05:08:13 - Feat.: 1 - Title: Mohutný výbuch vo východoukrajinskej Makijivke si vyžiadal 25 zranených, sú medzi nimi deti 04 - Modified: 2023-07-03 10:25:09 - Feat.: 1 - Title: Voda z Kachovky vzala Rusom vybavenie. Nútia ich bojovať bez neho, hovoria ženy vojakov 05 - Modified: 2023-06-24 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Nuly dostali funkcie, bez ruského pasu vás neošetria. Ako sa žije v okupovanej zóne
01 - Modified: 2024-05-04 16:07:52 - Feat.: - Title: Po Kallasovej prišiel rad na Zelenského, Rusko na neho vydalo zatykač 02 - Modified: 2024-05-04 11:58:36 - Feat.: - Title: G7 plánuje pomoc Ukrajine za 50 miliárd dolárov, píše Bloomberg 03 - Modified: 2024-05-04 08:24:55 - Feat.: - Title: Po ruských útokoch dronmi hlásia na Ukrajine požiare a zranených 04 - Modified: 2024-05-04 06:35:29 - Feat.: - Title: Rusko hlási ukrajinský raketový útok na Krym 05 - Modified: 2024-05-03 20:18:13 - Feat.: - Title: Rusi využívajú slabú ukrajinskú obranu a tlačia na tri body. Ich zisk má strategický význam (mapa)
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 20:33