Poľský premiér Mateusz Morawiecki víta taliansku premiérku Giorgiu Meloniovú vo Varšave. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Pozície Talianska a Poľska ohľadom migrácie nie sú v rozpore, uviedla Meloniová vo Varšave

05.07.2023, 16:50
Autor:
ČTKČTK

Dohoda, ktorá má uľaviť preťaženým krajinám a zároveň urýchliť návrat neúspešných žiadateľov o azyl, vyžaduje od všetkých štátov, aby tým najvyťaženejším pomáhali.

Pozície Talianska a Poľska ohľadom migrácie nie sú v rozpore, uviedla dnes talianska premiérka Giorgia Meloniová vo Varšave, kde rokovala so svojím poľským náprotivkom Mateuszom Morawieckým. Politici sa spolu zišli po tom, ako Varšava a Budapešť minulý týždeň na Európskej rade zablokovali novú dohodu o migračných a azylových pravidlách v rámci Európskej únie, uviedla agentúra ANSA.

Dohoda, ktorá má uľaviť preťaženým krajinám a zároveň urýchliť návrat neúspešných žiadateľov o azyl, vyžaduje od všetkých štátov, aby tým najvyťaženejším pomáhali. Buď priamo prevzatím utečencov, finančnými príspevkami alebo poskytnutím napríklad policajtov. Poľsko a Maďarsko však tento princíp odmietajú a ich premiéri kvôli tomu zablokovali minulý týždeň závery únijného summitu.

Povinná solidarita

Varšava a Budapešť sa postavili proti tomu, aby bola solidarita pri nakladaní s migrantmi a utečencami povinná, čo bolo súčasťou navrhovanej dohody. Požadovali to Taliansko a Grécko, vzhľadom na vysoký počet migrantov priplávajúci k ich brehom po mori. Poľsko a Maďarsko podľa agentúry AP trvajú na tom, že je lepšie zabrániť ľuďom vo vstupe do Európskej únie.

image

Lídri krajín Európskej únie sa sporia o migráciu, premiéri Maďarska a Poľska blokujú závery summitu

Meloniová dnes po rokovaní s Morawieckým na tlačovej konferencii uviedla, že európska dvadsaťsedmička nikdy nebude schopná "nájsť skutočné riešenie" situácie, keď už sú migranti v Európe. "Verím, že naša pozícia je v podstate rovnaká. Chceme zastaviť nelegálnu migráciu, "povedala talianska premiérka. "Nemôžem nebrániť niekoho, kto bráni národné záujmy," povedala na adresu poľskej vlády.

izolované hranice

Morawiecki tvrdil, že pre jeho vládnutie je zásadné, aby boli vonkajšie hranice Európskej únie "izolované" a poznamenal, že nesúhlasí s ustanovením v dohode, ktoré chce po krajine, ktorá odmietne prijímať migrantov, povinnosť zaplatiť 20-tisíc eur za každého neprijatého človeka. Poľsko podľa Morawieckého zorganizuje referendum, v ktorom budú Poliaci hlasovať o prijatí nových únijných migračných pravidiel.

image

Orbán odmieta návrh rozpočtu Európskej únie, podľa neho podporuje migráciu a byrokraciu

Obaja politici spolu dnes prerokovali okrem iného aj regionálnu bezpečnosť s ohľadom na ruskú inváziu na Ukrajinu. Podľa agentúry Reuters uviedli, že Ukrajina musí získať skutočné bezpečnostné záruky. Kyjev usiluje o to, aby NATO na nadchádzajúcom summite vo Vilniuse dalo Ukrajine jasný signál, že krajina bude môcť v budúcnosti vstúpiť do Severoatlantickej aliancie.

Meloniová krajne pravicová strana Bratia Talianska a poľská vládna konzervatívna strana Právo a spravodlivosť sú v Európskom parlamente súčasťou aliancie Európskych konzervatívcov a reformistov.

01 - Modified: 2023-07-03 18:01:44 - Feat.: 1 - Title: Reforma dlhových pravidiel EÚ nesmie blokovať strategické investície, vyhlásila talianska premiérka 02 - Modified: 2023-06-30 14:21:13 - Feat.: 1 - Title: Talianska vláda vyzvala poslancov na odklad hlasovania o reforme záchranného fondu eurozóny 03 - Modified: 2023-06-29 21:15:31 - Feat.: 1 - Title: Lídri krajín Európskej únie sa sporia o migráciu, premiéri Maďarska a Poľska blokujú závery summitu
01 - Modified: 2024-05-04 10:14:41 - Feat.: - Title: Po Nemecku a Česku hlási aj Poľsko, že sa stalo terčom ruských kyberútokov 02 - Modified: 2024-05-02 16:22:33 - Feat.: - Title: Brusel je hrozbou pre demokraciu v Európe, tvrdí poľský expremiér Morawiecki 03 - Modified: 2024-05-02 14:45:45 - Feat.: - Title: Poľská polícia zatkla v súvislosti s útokom na synagógu 16-ročného mladíka 04 - Modified: 2024-05-01 12:08:46 - Feat.: - Title: Poľský minister zahraničia odsúdil podpaľačský útok na varšavskú synagógu 05 - Modified: 2024-04-30 18:54:44 - Feat.: - Title: Poľsko nebude chrániť Ukrajincov, ktorí sa vyhýbajú odvodu do armády, vyhlásil minister Szejna
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 11:13