Tornádo v americkom Texase spustošilo veľkú časť mesta vrátane priľahlej karavanovej osady. FOTO: Reuters
StoryEditor

Americká ulička tornád sa presúva, vedci hľadajú príčinu

04.07.2023, 12:09
Autor:
ČTKČTKredred
  • Každú jar a leto čelia obyvatelia rozľahlej oblasti Veľkých planín v centrálnej časti Spojených štátov tornádam.
  • Tento rotujúci stĺp vzduchu dosahuje rýchlosť vetra až 483 kilometrov za hodinu.
  • Texaským Perrytonom sa vo štvrtok 15. júna prehnalo tornádo, ktoré zabilo troch ľudí a ďalších 75 zranilo. 
  • Tornádová ulička sa aj so svojím sporným geografickým vymedzením sťahuje. 

Medzi prastarými vrcholkami Apalačského pohoria na východe severoamerického kontinentu a ľadovými čiapkami kanadských Skalistých hôr sa nachádza takzvaná tornádová ulička – meteorologický koridor, ktorý je na tento divoký atmosférický jav obzvlášť náchylný.

VIDEO: Smrteľné tornádo ničí Perryton, Texas.

Tornádová ulička sa rozširuje

Každú jar a leto, kedy sa teplý vzduch prúdiaci od rovníka stretáva s chladným vzduchom zo severu, čelia obyvatelia rozľahlej oblasti Veľkých planín v centrálnej časti Spojených štátov tornádam, rotujúcim stĺpom vzduchu s rýchlosťou vetra dosahujúcou až 483 kilometrov za hodinu. Objavia sa bez varovania a so zemou zrovnajú celé dediny, vymrštia do vzduchu autá alebo zo vzniknutých trosiek a sutín vytvoria smrtiace projektily, napísal portál stanice BBC.

Mesto priamo v srdci tejto nebezpečnej zóny nedávno utrpelo priamy zásah - texaským Perrytonom sa vo štvrtok 15. júna prehnalo tornádo, ktoré zabilo troch ľudí a ďalších 75 ich zranilo. Najnovšie výskumy pritom naznačujú, že podobných incidentov bude v Spojených štátoch len pribúdať. Najzraniteľnejšie sú teraz štáty v centrálnej časti USA, do budúcnosti môže nebezpečenstvu pravidelne čeliť aj juhovýchod krajiny. Tornádová ulička sa totiž rozširuje.

image

Tornáda na juhu a stredozápade USA ničili domy a spôsobili výpadky elektriny

Tornádová ulička (z anglického tornado alley) nie je vedecký termín - ako označenie pre prudké a búrlivé počasie v okolí štátov Texas a Oklahoma ho v 50. rokoch minulého storočia vymysleli dvaja meteorológovia amerického letectva. Presné vymedzenie tejto oblasti neexistuje, podľa niektorých máp ale siaha až ďaleko na sever k Južnej a Severnej Dakote alebo až na východ k Illinois a Indiane.

Ročne ich pribudne až 1200 

Obvykle je však tento pojem synonymom pre Veľké planiny a bežne zahŕňa štáty ako Texas, Oklahoma, Nebraska a Kansas. Nie je náhodou, že práve v poslednom spomínanom štáte začína klasická detská rozprávka Čarodejník z krajiny Oz, v ktorej tornádo odnesie celý dom aj s hlavnou hrdinkou Dorotkou a jej psom.

Spojené štáty ročne zaznamenajú okolo 1200 tornád, ktoré spôsobia škody za stovky až tisíce miliónov dolárov a v priemere si vyžiadajú 71 obetí. Väčšina z tornád udrie práve v tornádovej uličke, hoci to neplatí pre všetkých. Tento rok na prelome marca a apríla sa viacero tornád prehnalo aj nad stredozápadom a juhovýchodom USA, kde donútil ľudí ukrývať sa pod matracmi, v skriniach aj vo vaniach – jednu dokonca veterná smršť aj s ľuďmi odniesla preč.

image

Texas sa po tornáde pripravuje na vlnu horúčav, teploty presiahnu 40 stupňov Celzia

Vedci z newyorskej Mestskej univerzity (CUNY) vlani upozornili na nečakaný vývoj: tornádová ulička sa aj so svojim sporným geografickým vymedzením sťahuje. Zatiaľ čo medzi 50. a 80. rokmi minulého storočia tornáda široko akceptovali hrubo nakreslené hranice uličky, v posledných troch desaťročiach v Spojených štátoch dochádza k radikálnemu posunu, pričom frekvencia výskytu týchto atmosférických javov je vyššia o stovky kilometrov inde, na juhovýchode a v takzvanej uličke Dixie – regióne na juhu USA známemu aj pre obzvlášť silné tornáda.

Globálny otáznik

Iná štúdia dokazuje, že v oblasti Veľkých planín sa teraz vyskytujú tornáda menej. Veľkú škodu ale aktuálne pôsobia v Alabame, Tennessee a v Kentucky.

Nie je jasné, prečo sa tornáda presunuli na juhovýchod. Výskumníci CUNY sa domnievajú, že je to spôsobené kombináciou lokálnych atmosférických podmienok, ako sú vyššie teploty, a vplyv hurikánov. Môže za to byť ale zodpovedná aj zmena klímy?

Väčšina tornád má svoj pôvod v supercelách, typoch búrky, ktoré rotujú okolo vlastnej osi a javia sa ako obrovský oblačný kotúč podobný obrím mimozemským lodiam. Ich prejavom je väčšinou obyčajná búrka, ktorú napája teplý, vlhký vzduch. Supercely občas stvoria ničivé víry, vedci ale stále majú mnoho teórií aj otázok ohľadom toho, ako a prečo tornáda vznikajú.

image

Tureckí záchranári vytiahli z trosiek živého psa tri týždne po zemetrasení

Pretože sa tornádam darí v teple, predpokladá sa, že zmena klímy by mohla v niektorých oblastiach zvýšiť ich početnosť. Vzťahy a súvislosti medzi extrémnymi atmosférickými javmi a zmenou klímy sú však veľmi zložité a vedecké poznatky istú odpoveď zatiaľ nemajú. Obmedzené sú aj dôkazy o tom, že by sa tornáda stávali častejším javom.

Tornádová ulička sa teda podľa všetkého dala do pohybu - prečo sa to deje a kam až sa môže presunúť, sa ešte len ukáže.

01 - Modified: 2023-06-26 13:11:15 - Feat.: 1 - Title: Tornáda na juhu a stredozápade USA ničili domy a spôsobili výpadky elektriny 02 - Modified: 2023-06-22 08:22:42 - Feat.: 1 - Title: Na severe štátu Texas evidujú po nových búrkach s tornádami najmenej troch mŕtvych 03 - Modified: 2023-06-16 05:11:50 - Feat.: 1 - Title: Tornádo sa prehnalo texaským mestom Perryton. Najmenej traja mŕtvi, hlásia úrady 04 - Modified: 2023-06-17 07:38:38 - Feat.: 1 - Title: Texas sa po tornáde pripravuje na vlnu horúčav, teploty presiahnu 40 stupňov Celzia 05 - Modified: 2023-03-25 21:30:40 - Feat.: 1 - Title: Americký štát Mississippi zasiahlo tornádo a búrky, zahynulo najmenej 26 ľudí
01 - Modified: 2024-04-27 18:18:43 - Feat.: - Title: Stredozápad Spojených štátov postihlo ničivé tornádo. K obetiam na životoch nedošlo 02 - Modified: 2024-04-27 11:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Dokonalý ochranca pred zlodejmi? Tento robopes má na chrbte plameňomet, stojí len pár tisíc 03 - Modified: 2024-04-26 10:52:00 - Feat.: - Title: Smrteľná zombie choroba jeleňov zrejme preskočila na človeka. USA hlásia prvé obete, pred smrťou boli zmätené a agresívne 04 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 05 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Fiškálne a finančné riziká sveta s vysokým dlhom a pomalým rastom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 11:01