Ruská Wagnerova skupina zložená zo žoldnierov pod vedením Jevgenija Prigožina. FOTO: Reuters
StoryEditor

Wagnerovci oznámili, že pozastavujú nábor. Dôvodom má byť aj presun do Bieloruska

02.07.2023, 22:21
Autor:
ČTKČTK

O presune bojovníkov skupiny do Bieloruska sa hovorí, oficiálne potvrdenie toho však nie sú. Podľa médií ale za týmto účelom vzniká asi 90 kilometrov od Minska stanový tábor.

Na telegramových kanáloch ruskej Wagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti sa dnes objavilo oznámenie o pozastavení náboru žoldnierov na jeden mesiac.

Informoval o tom portál Meduza. Správa prichádza zhruba týždeň po tom, ako wagnerovci podnikli na protest proti ruskému armádnemu vedeniu krátke ťaženie na Moskvu a čo sa ich šéf Jevgenij Prigožin presunul do Bieloruska.

image

Wagnerovci dostali od Moskvy vyše 860 miliárd rubľov, tvrdí ruský propagandista. Putin priznal úplne inú sumu

Rozhodnutie pozastaviť nábor Wagnerova skupina vysvetlila "dočasnou neúčasťou" wagnerovcov v "špeciálnej vojenskej operácii", čo je oficiálne označenie Moskvy pre ruskú inváziu na Ukrajinu, a tiež presunom do Bieloruska.

O presune bojovníkov skupiny do Bieloruska sa hovorí, oficiálne potvrdenie toho však nie sú. Podľa médií ale za týmto účelom vzniká asi 90 kilometrov od Minska stanový tábor.

"S akýmikoľvek otázkami, vrátane tých ohľadne získania práce, kontaktujte call centrum, telefonicky alebo cez telegram," stojí vo vyhlásení Wagnerovej skupiny.

image

Nevyspytateľní wagnerovci môžu spôsobiť v Európe šok. Hrozia nájazdy z Bieloruska do Európy?

Prigožin minulý piatok večer ohlásil protest proti ruskému armádnemu vedeniu, načo jeho muži podnikli ťaženie z Ukrajiny cez ruský Rostov na Donu smerom na Moskvu.

V sobotu Prigožin svoj protest odvolal. Na základe dohody, ktorú pomohol sprostredkovať bieloruský líder Alexander Lukašenko, sa Prigožin uchýlil do Bieloruska.

Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že wagnerovci nebudú za účasť v odpore proti armáde trestne stíhaní a že môžu nasledovať svojho lídra do Bieloruska.

01 - Modified: 2024-04-26 20:51:23 - Feat.: - Title: Bieloruskí hekeri tvrdia, že sa nabúrali do siete hlavnej bezpečnostnej agentúry KGB 02 - Modified: 2024-04-25 15:05:06 - Feat.: - Title: Bielorusko tvrdí, že zmarilo útok dronov z Litvy. Vilnius to označil za nezmysel 03 - Modified: 2024-04-25 14:07:07 - Feat.: - Title: Bielorusko tvrdí, že zabránilo dronovým útokom z Litvy. Vilnius to odmieta 04 - Modified: 2024-04-23 07:48:24 - Feat.: - Title: Ukrajinec sa chcel vyhnúť povolaniu do vojny. Cez rieku preplával na nafukovačke do Bieloruska 05 - Modified: 2024-04-19 22:00:30 - Feat.: - Title: Bieloruskí hackeri útočili na závod na výrobu hnojív, aby vyvinuli tlak na vládu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 01:50