Americký exprezident Donald Trump. FOTO: Reuters
StoryEditor

Vzbura wagnerovcov Putina trochu oslabila, tvrdí Trump

30.06.2023, 08:59
Autor:
TASRTASR

Šéfa Kremľa povstanie zakladateľa vagnerovcov Jevgenija Prigožina síce oslabilo, no ak by Putin nebol pri moci podľa Donalda Trumpa nevedno, aká by bola alternatíva.

Ruského prezidenta Vladimira Putina víkendová vzbura žoldnierov z wagnerovej skupiny "trochu oslabila", myslí si bývalý americký prezident Donald Trump.

"Môžete povedať, že (Putin) je tam stále. Je silný, no určite bol, povedal by som, trochu oslabený, aspoň v mysliach mnohých ľudí," uviedol Trump v štvrtkovom rozhovore pre Reuters.

Šéfa Kremľa povstanie zakladateľa wagnerovcov Jevgenija Prigožina síce oslabilo, no ak by Putin nebol pri moci podľa Trumpa nevedno, aká by bola alternatíva. "Môže to byť lepšie, no aj oveľa horšie," uviedol americký exprezident.

Ohľadom obvinení, ktoré proti Putinovi v marci vzniesol Medzinárodný trestný súd (ICC), Trump uviedol, že o osude ruského prezidenta by sa malo rozhodnúť až po vojne. "Pretože ak teraz vytiahnete túto tému, nikdy nedosiahnete mier, nikdy nedosiahnutie urovnanie," povedal.

V súvislosti s konfliktom na Ukrajine Trump uviedol, že Kyjev sa možno bude musieť vzdať nejakého územia v prospech Ruska, aby sa vojna skončila. Všetko však bude podľa neho "podliehať rokovaniam". "Potrebujete správneho sprostredkovateľa alebo vyjednávača a toho teraz nemáme," povedal Trump.

Zároveň však uznal, že Ukrajinci si urputnou obranou svojej vlasti získalí isté zásluhy.

Trump v minulosti viackrát Putina chválil. Mesiac po začiatku invázie Ruska na Ukrajinu o ňom vyhlasoval, že je múdry. "Ten najmúdrejší sa dostane na vrchol".

CNN si tiež všíma, že Trump v máji neuviedol, či si myslí, že by Rusko malo vo vojne na Ukrajine zvíťaziť. Namiesto toho povedal, že chce, aby všetci prestali umierať. Tie isté slová zopakoval aj v štvrtkovom rozhovore pre Reuters.

01 - Modified: 2024-04-28 10:47:48 - Feat.: - Title: V spojitosti s Navaľného nadáciou zadržali v Rusku dvoch novinárov 02 - Modified: 2024-04-28 10:38:59 - Feat.: - Title: Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia 03 - Modified: 2024-04-28 08:45:28 - Feat.: - Title: Ruská polícia prerušila metalový koncert, hudobníkov obvinila z propagácie nacizmu 04 - Modified: 2024-04-28 08:50:00 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zo zabitia dvoch Ukrajincov podozrieva ruského občana 05 - Modified: 2024-04-28 06:45:58 - Feat.: - Title: Rusko údajne zostrelilo nad svojím územím 17 ukrajinských dronov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 13:13