Zakladateľ Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin hovorí s námestníkom ruského ministra obrany Junusom-Bek Jevkurovom v sídle južného vojenského okruhu ruských ozbrojených síl v Rostove nad Donom. FOTO: Reuters
StoryEditor

Prigožina ďalej vyšetrujú, nevie sa, kde je. Čaká sa na indície, koľko mu zostalo ľudí

26.06.2023, 10:54
26.06.2023, 11:36
Autor:
ČTKČTKjoljol

Trestné konanie proti Jevgenijovi Prigožinovi sa začalo v piatok večer po tom, čo obvinil ruskú armádu, že ostreľovala pozície wagnerovcov, a oznámil, že vyráža "na pochod spravodlivosti" na Moskvu.

Ruská tajná služba FSB stále oficiálne vyšetruje šéfa Wagnerovej žoldnierskej skupiny Jevgenija Prigožina kvôli podozreniu z organizovania ozbrojenej vzbury, píše dnes ruský denník Kommersant s odvolaním sa na nemenovaný zdroj. Uviedol, že na to, aby FSB prijala iné rozhodnutie, uplynulo príliš málo času. Neskôr túto informáciu priniesli aj tri ruské štátne agentúry TASS, Interfax a RIA Novosti. 

Podľa analytikov zatiaľ nemožno povedať ani to, aké dopady bude revolta mať na wagnerovcov a situáciu na ukrajinskom bojisku.​

VIDEO: Ako sa Putinov kuchár stal vodcom povstania:

Trestné konanie proti Prigožinovi sa začalo v piatok večer po tom, čo obvinil ruskú armádu, že ostreľovala pozície wagnerovcov, a oznámil, že vyráža "na pochod spravodlivosti" na Moskvu proti vedeniu ruských ozbrojených síl. O tom, kde sa Prigožin v súčasnosti nachádza, sa nič nevie, podotýka ruskojazyčný portál BBC.

image

Keď udrieš na kráľa, musíš ho zabiť. Putinov režim sa otriasol, myslia si experti

Podľa dohody s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom, ktorá „zabránila preliatiu ruskej krvi“, hoci podľa najnovších informácií povstanie stálo život 13 ruských pilotov, Prigožin zostane v jeho krajine. Navyše nebude čeliť trestnému stíhaniu. O podrobnostiach dohody však všetky strany mlčia, budúcnosť Wagnerovej skupiny je tak len ťažko predikovateľná.

Americký minister zahraničia Antony Blinken v nedeľu ruské udalosti označil za "mimoriadne" a pripomenul, že pred 16 mesiacmi sa zdalo, že Putin je pripravený zmocniť sa hlavného mesta Ukrajiny, teraz však musí brániť Moskvu pred silami vedenými jeho niekdajším chránencom.

Doteraz nebolo jasné, čo ruské trhliny spôsobené 24-hodinovou rebéliou Prigožina budú pre vojnu na Ukrajine znamenať, uvádza AP. Vzbura však viedla k tomu, že niektoré z najlepších síl bojujúcich za Rusko sa z bojiska stiahli. Reč je práve o jednotkách žoldnierov a čečenských vojakoch pod vedením Ramzana Kadyrova, ktorí mali vzbúrených wagnerovcov pri pochode na Moskvu zastaviť.

Rýchly postup Prigožina, ktorému z veľkej časti nikto nebránil, tiež odhalil slabiny ruských bezpečnostných a vojenských síl. Žoldnieri údajne zostrelili niekoľko vrtuľníkov a vojenské lietadlo.

„Úprimne si myslím, že wagnerovci ruským vzdušným silám spôsobili za posledný deň väčšie škody ako ukrajinská ofenzíva za posledné tri týždne,“ uviedol v podcaste Michael Kofman, riaditeľ ruských štúdií výskumnej skupiny CNA.

Ukrajinci navyše dúfali, že boje vo vnútri Ruska vytvoria príležitosť pre ich armádu, ktorá je ešte len v počiatočnej fáze ofenzívy. Podľa britského bezpečnostného analytika a bývalého náčelníka generálneho štábu britských ozbrojených síl Richarda Dannatta je vzniknutá situácia pre Kyjev významná.

image

Keď udrieš na kráľa, musíš ho zabiť. Putinov režim sa otriasol, myslia si experti

Koniec Prigožina a Wagnerovej skupiny?

Podľa podmienok dohody, ktorá Prigožinov postup zastavila, budú wagnerovcom, ktorí nepodporili vzburu, ponúknuté zmluvy priamo s ruskou armádou, čím sa dostanú pod kontrolu vojenského vedenia, ktoré sa Prigožin snažil zosadiť. Možným dôvodom Prigožinovej vzbury bola požiadavka ministerstva obrany, ktorú Putin podporil, aby s ním súkromné spoločnosti bojujúce na Ukrajine podpísali zmluvy do 1. júla, čo Prigožin odmietol.

„Čo nevieme, ale zistíme v nasledujúcich hodinách a dňoch, je, koľko jeho bojovníkov odišlo s ním, pretože ak odišiel do Bieloruska a ponechal si okolo seba účinnú bojovú silu, potom opäť predstavuje hrozbu pre Ukrajinu,“ povedal Dannatt.

Aj podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ruská prerušená vzbura „odhalila slabosť Putinovho režimu“. O tom svedčí aj fakt, že ľudia v Rostove na Done, kde sa nachádza ruské veliteľstvo, z ktorého Kremeľ riadi operácie na Ukrajine už od roku 2014, príchod Wagnerovej skupiny do ulíc takmer miliónového mesta vítali. Pri odchode sa potom s žoldniermi fotili.

Aj napriek tomu vzbura rýchlo vyšumela. Čiastočne preto, že Prigožin nedostal od ruských bezpečnostných služieb takú podporu, akú zrejme očakával. Federálna bezpečnostná služba okamžite vyzvala na jeho zatknutie.

Už v nedeľu sa však Kremeľ snažil tváriť, akoby snáď žiadna revolta neprebehla. Podľa tamojších agentúr sa doprava v oblastiach vrátila k normálu a ozbrojené jednotky, ktoré mali za úlohu strážiť predmestie Moskvy pre prípad, že by až do mesta wagnerovci skutočne pokročili, sa počas dňa stiahli z Lipeckej i Voronežskej oblasti.

Iba Červené námestie zostalo pre návštevníkov ešte do konca víkendu uzavreté. Na diaľniciach vedúcich do Moskvy sa potom opravovali cesty, ktoré boli na príkaz úradov len niekoľko hodín predtým v panike rozbité.

Štátom kontrolované televízne stanice prezentovali dohodu o ukončení vzbury za prejav Putinovej múdrosti a odvysielali zábery Wagnerových jednotiek ustupujúcich z Rostova k úľave miestnych obyvateľov, ktorí sa obávali krvavej bitky o kontrolu nad mestom. Tamojší obyvatelia, s ktorými 1. kanál poskytol rozhovor, Putinovo riešenie krízy chválili.

Vzbura a dohoda, ktorá ju ukončila, ale aj tak vážne pošramotili Putinovu povesť vodcu, ktorý je ochotný nemilosrdne potrestať každého, kto spochybňuje jeho autoritu.

image

Putin odmietol s Prigožinom pri vzbure hovoriť. Nechceli preliať krv, ale stalo sa

Samotná príčina vzbury je nejasná

Prigožin požadoval zosadenie ministra obrany Sergeja Šojgua, ktorého dlhodobo ostro kritizoval za spôsob vedenia vojny na Ukrajine.

Podľa spravodajských informácií Spojených štátov svoje sily budoval na hraniciach Ruska už dlhšiu dobu. To je však v rozpore s jeho tvrdením, že povstanie bolo reakciou na piatkový útok ruskej armády na jeho poľné tábory na Ukrajine, pri ktorom podľa neho zahynulo veľké množstvo jeho mužov. Ministerstvo obrany navyše útok na tábory poprelo.

Americký poslanec Mike Turner, ktorý predsedá výboru Snemovne reprezentantov pre spravodajské služby, uviedol, že Prigožinov pochod na Moskvu bol zrejme vopred plánovaný.

„Keďže je vojak, chápe logistiku a je si vedomý, že k vzbure potrebuje pomoc, a to aj niektorých Rusov na hraniciach, ktorí jeho snahy skutočne podporili, povedal Turner televízii CBS.

„Je to niečo, čo musel plánovať dlhšiu dobu, aby to vyzeralo tak, ako to vyzeralo,“ povedal.

 

01 - Modified: 2023-06-26 08:07:01 - Feat.: 1 - Title: Borrell: Vzbura wagnerovcov potvrdzuje, že vojna na Ukrajine štiepi moc v Rusku 02 - Modified: 2023-06-26 07:10:13 - Feat.: 1 - Title: Putin odmietol s Prigožinom pri vzbure hovoriť. Nechceli preliať krv, ale stalo sa 03 - Modified: 2023-06-26 06:23:03 - Feat.: 1 - Title: Prigožin by mal byť veľmi opatrný pri otvorených oknách, varoval bývalý riaditeľ CIA 04 - Modified: 2023-06-26 06:40:47 - Feat.: 1 - Title: Moskva zrušila opatrenia súvisiace s pokusom wagnerovcov o vzburu 05 - Modified: 2023-06-25 09:15:51 - Feat.: 1 - Title: Washington o Prigožinovom pláne vedel s predstihom, píšu americké médiá
01 - Modified: 2024-05-08 12:59:00 - Feat.: - Title: Čína zablahoželala Putinovi k inaugurácii do prezidentského úradu 02 - Modified: 2024-05-08 12:26:52 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že jeho sily dobyli ďalšie dve dediny na Ukrajine 03 - Modified: 2024-05-08 11:57:54 - Feat.: - Title: Český prezident Pavel: Rusko v Európe rozpútalo rovnako ničivú vojnu, akou bola druhá svetová 04 - Modified: 2024-05-08 11:28:36 - Feat.: - Title: Rusko "nemôže" vyšetrovať zabitie novinára AFP v roku 2023 na Ukrajine, tvrdí Kremeľ 05 - Modified: 2024-05-08 06:01:26 - Feat.: - Title: Rusko podniklo ďalší rozsiahly útok na energetickú infraštruktúru Ukrajiny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 15:37