Jevgenij Prigožin. FOTO: REUTERS/Yulia Morozova
StoryEditor

Ruská armáda zaútočila na Wagnerovcov, tvrdí Prigožin. FSB ho obviňuje zo vzbury, hrozí mu 20 rokov väzenia

23.06.2023, 21:46
24.06.2023, 00:04
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
  • Šéf ruskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v piatok podľa portálu Meduza obvinil ruskú armádu, že podnikla raketový útok na pozície jeho mužov.
  • V dôsledku tohto úderu podľa neho mnoho žoldnierov zomrelo.
  • Ruské ministerstvo obrany podľa agentúry TASS útok na pozície Wagnerovcov poprelo.

„Prezident (Vladimir) Putin bol informovaný o všetkých udalostiach okolo Prigožina. Sú prijímané nevyhnutné opatrenia,“ reagoval hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Ruský vládny Národný protiteroristický výbor vyzval Prigožina, aby „zastavil nezákonné akcie.“

„Obvinenia šírené menom Jevgenija Prigožina nemajú opodstatnenie. V súvislosti s týmito vyhláseniami začala ruská FSB (Federálna bezpečnostná služba) trestné konanie vo veci výzvy na ozbrojené povstanie. Požadujeme okamžité zastavenie nezákonných akcií,“ uviedol vo vyhlásení úrad poverený koordináciou všetkých protiteroristických aktivít federálnej výkonnej moci.

Prigožinovi hrozí až 20 rokov väzenia, uviedla podľa agentúry TASS ruská generálna prokuratúra. Začala proti nemu trestné stíhanie za organizovanie ozbrojeného povstania.

"Dňa 23. júna 2023 začalo Vyšetrovacie oddelenie ruskej Federálnej bezpečnostnej služby legálne a odôvodnené trestné konanie proti J. Prigožinovi podľa článku 279 trestného zákonníka Ruskej federácie vo veci organizovania ozbrojeného povstania. Jeho konanie bude riadne právne posúdené," uvádza sa vo vyhlásení prokuratúry štátnou agentúrou.

Podľa Prigožina ruskí vojaci podnikli raketový útok na tábor Wagnerovcov. Zverejnené video údajne ukazuje jeho následky.

image

Rusov zaskočilo vážne poškodenie "brány na Krym." Dôležitý most zavreli, je nepoužiteľný

„Mnoho našich chlapcov zomrelo. Rozhodneme sa, ako na toto zlo odpovieme. Ďalší krok je náš,“ zaznie s tým, že je potrebné zastaviť „zlo ruského armádneho vedenia“.

„Podlo nás podviedli, snažili sa nás pripraviť o možnosť brániť naše domovy. Boli sme pripravení urobiť ministerstvu obrany ústupky, zložiť zbrane a nájsť riešenie, ako budeme pokračovať v obrane našej krajiny. Ale tá špina sa nechcela upokojiť. A keď dnes videli, že nie sme zlomení, rozhodli sa na naše tylové tábory poslať rakety,“ povedal podľa Meduzy tento ruský oligarcha.

Pustil sa priamo aj do ministra obrany Sergeja Šojgua. „Túto kreatúru zastavíme,“ vyhlásil. Stanica BBC však vzápätí upozornila, že informácia má pôvod v audionahrávke zverejnenej na Telegrame, a že by hovoriacim nemusel byť priamo Prigožin.

Šéf Wagnerovcov prisľúbil, že "zastaví" najvyššie vedenie ruskej armády a vyzval Rusov, aby nekládli odpor jeho silám. "Tí, ktorí zničili našich chlapov, ktorí zničili životy mnohých desiatok tisíc ruských vojakov, budú potrestaní. Žiadam, aby nikto nekládol odpor," citovala ho agentúra Reuters.

"Je nás 25-tisíc (bojovníkov), a ideme zistiť, prečo sa v krajine deje chaos," povedal Prigožin. "Kto chce, nech sa pridá. Musíme ukončiť tento neporiadok," dodal.

Zároveň vysvetlil, že "nejde o vojenský prevrat, ale o pochod za spravodlivosť". Bezprostredne nebolo jasné, aké sú Prigožinove ciele a či jeho hrozby mierili proti Kremľu, konštatoval britský denník The Guardian.

Niekdajší „Putinov kuchár“ do svojej žoldnierskej skupiny verbuje ruských väzňov a usvedčených zločincov a sľubuje im slobodu, ak pôjdu bojovať na Ukrajinu. Tú Rusko vojensky napadlo pred šestnástimi mesiacmi.

Prigožin sa v minulosti opakovane púšťal do ostrej kritiky ruských armádnych špičiek. Jeho Wagnerova súkromná vojenská spoločnosť sa v minulých mesiacoch mohutne angažovala v bojoch o Bachmut. Prigožin sa pritom napríklad opakovane a veľmi nevyberavo sťažoval, že ruská armáda zámerne jeho mužom neposkytuje dostatok munície. V máji nakoniec Prigožin oznámil ovládnutie Bachmutu, jeho bojovníci sa potom z mesta a jeho okolia stiahli.

01 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj 02 - Modified: 2024-04-28 16:55:04 - Feat.: - Title: "Najsilnešia dohoda." Ukrajina a USA rokujú o bilaterálnej bezpečnostnej zmluve, povedal Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať 04 - Modified: 2024-04-28 12:54:39 - Feat.: - Title: Ukrajinskí pohraničníci vylovili z pohraničnej rieky ďalších dvoch utopených mužov 05 - Modified: 2024-04-28 11:59:56 - Feat.: - Title: Ruské vojská podľa Moskvy dobyli ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny. Kyjev sa nevyjadril
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 23:33