Logo spoločnosti Rosatom Corp. je zobrazené na Svetovej jadrovej výstave. FOTO: Reuters
StoryEditor

Šéf Rosatomu obvinil Ukrajinu, že sa chystá ostreľovať Záporožku elektráreň, okupujú ju Rusi

23.06.2023, 15:49
Autor:
ČTKČTK

Ukrajina v minulosti opakovane obvinila Rusko z ostreľovania miest v bezprostrednej blízkosti elektrárne. Moskva ostreľovanie okolia elektrárne ruskými silami popiera.

Generálny riaditeľ ruského jadrového koncernu Rosatom Alexej Lichačov dnes podľa agentúry Reuters na rokovaní so šéfom Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafaelom Grossim v Kaliningrade obvinil Ukrajinu, že by sa mohla chystať ostreľovať Záporožskú jadrovú elektráreň okupovanú ruskými silami. Stalo sa tak po tom, ako vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval, že Rusko pripravuje útok na elektráreň spojený s únikom radiácie.

"Očakávame od MAAE konkrétne kroky, ktoré predídu útokom ukrajinských ozbrojených síl, ako na Záporožskú jadrovú elektráreň, tak na priliehajúce územie a zariadenie kritickej infraštruktúry," citovala agentúra Reuters vyhlásenie šéfa Rosatomu.

image

Záporožská elektráreň chce obnoviť čerpanie vody z Kachovskej priehrady, napriek poklesu hladiny

MAAE tento týždeň oznámila, že po zničení Kachovskej priehrady, z ktorej elektráreň za bežných podmienok čerpala vodu potrebnú na chladenie reaktorov, čelí teraz zariadeniu "výzvam súvisiacim s vodou". MAAE tiež upozornila, že situácia v oblasti je vzhľadom na ukrajinskú protiofenzívu napätejšia. Počas protiofenzívy sa Ukrajina bude snažiť vytlačiť ruské sily z rozsiahlych území na východe a juhu Ukrajiny, kde leží aj Záporožská elektráreň, najväčšie jadrové zariadenie v Európe.

Ukrajina v minulosti opakovane obvinila Rusko z ostreľovania miest v bezprostrednej blízkosti elektrárne. Moskva ostreľovanie okolia elektrárne ruskými silami popiera a viní z neho naopak Ukrajinu.

image

Voda v Kachovskej nádrži stále chladí ukrajinskú jadrovú elektráreň, hladina je pod kritickou hranicou

Vo štvrtok potom Zelenskyj s odvolaním sa na informácie od vojenskej rozviedky a tajnej služby SBU uviedol, že Rusko pripravilo všetko potrebné pre útok na Záporožskú jadrovú elektráreň, ktorý by spôsobil únik radiácie.

Zelenského varovanie prišlo zhruba dva týždne po tom, ako deštrukcie Kachovskej priehrady na juhu Ukrajiny vyvolali katastrofické záplavy, ktoré si podľa oficiálnych údajov vyžiadali vyše 60 obetí na životoch a podľa odhadov spôsobili tiež ohromné materiálne a environmentálne škody. Zo zničenia priehrady Ukrajina viní Rusko. Moskva ale popiera, že by za deštrukciou stáli jej sily, a pripisuje ju naopak Ukrajine. Ruské sily ale priehradu po mesiaci okupovali a napríklad podľa rozboru denníka The New York Times dôkazy naznačujú, že vodné dielo bolo zničené zvnútra, nie útokom zvonka.

01 - Modified: 2023-06-21 18:45:42 - Feat.: 1 - Title: Záporožská elektráreň chce obnoviť čerpanie vody z Kachovskej priehrady, napriek poklesu hladiny 02 - Modified: 2023-06-13 20:30:00 - Feat.: 1 - Title: Záporožská elektráreň je po zničení priehrady obmedzená na vlastnú vodu 03 - Modified: 2023-06-09 04:56:23 - Feat.: 1 - Title: Voda v Kachovskej nádrži stále chladí ukrajinskú jadrovú elektráreň, hladina je pod kritickou hranicou
01 - Modified: 2024-04-28 11:59:56 - Feat.: - Title: Ruské vojská podľa Moskvy dobyli ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny. Kyjev sa nevyjadril 02 - Modified: 2024-04-28 06:45:58 - Feat.: - Title: Rusko údajne zostrelilo nad svojím územím 17 ukrajinských dronov 03 - Modified: 2024-04-28 09:46:16 - Feat.: - Title: Ruský dronový útok poškodil hotel v ukrajinskom Mykolajive. Rusi hovoria o ubytovaných žoldnieroch 04 - Modified: 2024-04-28 05:29:37 - Feat.: - Title: Zelenskyj odsúdil najnovšie ruské útoky na plynárenskú infraštruktúru, zabezpečuje aj tranzit do Únie 05 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 14:35