Ilustračné FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Záplavy na Ukrajine zdevastovali ekosystémy, Dnepr je plný olejov a ropy, upozornil Kyjev

20.06.2023, 21:01
Autor:
ČTKČTK

Šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak zároveň uviedol, že do Dnepra sa dostalo zhruba 150 ton olejov a ropy.

Zničenie Kachovskej priehrady na juhu Ukrajiny je najhoršou ekologickou katastrofou počas doby ruskej invázie na Ukrajinu a následné záplavy nenávratne zničili niektoré ekosystémy, uviedol dnes podľa agentúry Reuters ukrajinský minister životného prostredia Ruslan Strilec.

Minister tiež varoval, že utrhnuté míny môžu doputovať aj k čiernomorským brehom ďalších štátov. Šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak zároveň uviedol, že do Dnepra sa dostalo zhruba 150 ton olejov a ropy.

"Sú veci, ktoré nikdy nepôjde obnoviť. Ide o ekosystémy, ktoré voda odniesla do Čierneho mora," povedal Strilec ministrom životného prostredia krajín Európskej únie, na ktorých rokovania sa na diaľku pripojil.

Predtým ukrajinské médiá informovali napríklad o devastácii Nyžňodniprovského národného parku v delte Dnepra, ktorý zahŕňal lužné lesy, lúky, mokrade i stepi s rozmanitou flórou i faunou.

Podľa portálu Fakty.ua v parku uhynuli stovky cicavcov, ako sú vydry alebo bobry, a skaze podľahlo tiež všetky potomstvo hniezdiacich vtákov vrátane pelikánov.

Strilec upozornil, že katastrofické následky sa netýkajú len Ukrajiny. "Európa nájde na svojich plážach ruské míny," citovala ho agentúra Reuters. Pobrežie Čierneho mora majú popri Ukrajine a Rusku tiež Rumunsko, Bulharsko, Turecko a Gruzínsko.

Záplavy spôsobené zničením obrovskej Kachovskej priehrady si na oboch brehoch rieky Dnepr okrem toho vyžiadali najmenej 50 obetí na životoch, ďalších ľudí pripravili o domovy a zničili poľnohospodársku pôdu.

Ukrajinský minister tiež uviedol, že povodne pripravili milión ľudí o pitnú vodu. Zo zničenia priehrady, ktorej hrádza sa pretrhla v noci na 6. júna, sa vzájomne obvinili Ukrajina aj Rusko, priehrada ale bola po mesiaci okupovaná ruskými silami.

Na katastrofické dôsledky pre životné prostredie dnes na telegrame upozornil tiež šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Jermak.

Ten okrem iného uviedol, že samotná Kachovská priehrada je pokrytá uhynutými rybami a že na tureckých a bulharských brehoch sa vyplavujú mŕtvi delfíni od ukrajinských brehov.

01 - Modified: 2024-05-03 12:21:02 - Feat.: - Title: Kremeľ označil vyjadrenia Camerona a Macrona o Ukrajine za nebezpečné 02 - Modified: 2024-05-03 12:21:16 - Feat.: - Title: Američania kúpili Zelenskému jeden rok. Na čo sú Ukrajine dobré nové zbrane a čo Rusov najviac zabolí? 03 - Modified: 2024-05-03 09:16:48 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo použiť naše zbrane v Rusku, povedal britský minister zahraničia 04 - Modified: 2024-05-03 08:44:06 - Feat.: - Title: Nedovolíme, aby Maďarov tretíkrát vtiahli do vojny, vyhlásil Orbán 05 - Modified: 2024-05-02 15:04:52 - Feat.: - Title: Ukrajina sa snaží obmedziť vytváranie satelitných snímok svojho územia, môže to využívať Moskva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 14:31