Predseda Štátnej dumy Vjačeslav Volodin. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zavrú vás do táborov, vráťte sa, kým je čas, vyzýva Rusov šéf dumy Volodin v reakcii na českého prezidenta

19.06.2023, 10:18
Autor:
ČTKČTK

V rozhovore pre stanicu RFE/RL sa český prezident vyslovil za to, aby Rusi žijúci v západných krajinách podliehali prísnejšiemu dohľadu ako v minulosti, pretože sú občania krajiny, ktorá vedie agresívnu vojnu.

Predseda Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, Vjačeslav Volodin vyzval Rusov žijúcich v exile, aby sa vrátili do vlasti, kým to ešte ide. Reagoval tak na výroky českého prezidenta Petra Pavla z rozhovoru pre rozhlasovú stanicu Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL) o potrebe prísnejšieho dohľadu nad Rusmi žijúcimi na Západe. Podľa Volodinovej interpretácie, citovanej ruskými médiami, "český prezident navrhol Rusov žijúcich v zahraničí zatvoriť do koncentračných táborov".

VIDEO Petr Pavel: Voči Rusom u nás musíme byť obozretní. Monitorovanie ale neznamená sledovať každého:

Vzhľadom na to, čo sa deje, je správne nakoniec zapojiť rozum: dnes sa možno vrátiť (do Ruska), ale zajtra - pri tej hystérii, ktorá je vybičovaná v západnej Európe - tomu tak už byť nemusí," zdôraznil Volodin.

Cena vojny

Ruskí občania doteraz žijúci v západných krajinách by sa po vyjadrení českého prezidenta mali podľa Volodina nevyhnutne zamyslieť "kam to odišli, čo našli a čo ich čaká".

Podľa ruského portálu Meduza nie sú k dispozícii oficiálne údaje o tom, koľko Rusov po rozpútaní vojny proti Ukrajine vo februári 2022 odišlo do cudziny. Neoficiálne sa hovorí o stovkách tisíc.

image

Prigožin: Z vojenskej služby už prepustili 32-tisíc bývalých väzňov

V rozhovore, ktorý stanica RFE/RL zverejnila vo štvrtok, sa Pavol vyslovil za to, aby Rusi žijúci v západných krajinách podliehali prísnejšiemu dohľadu ako v minulosti, "pretože sú občania krajiny, ktorá vedie agresívnu vojnu". Situáciu prirovnal k "prísnemu dozorovému režimu", v ktorom za druhej svetovej vojny žili Japonci v Spojených štátoch. "To je jednoducho cena vojny," dodal Pavel s tým, že prísnejší dohľad by mali uplatňovať najmä tajné služby.

USA počas druhej svetovej vojny preventívne deportovali viac ako 100-tisíc amerických Japoncov do internačných táborov. Vláda vo Washingtone sa za tento čin neskôr oficiálne ospravedlnila a dotknutým ponúkla finančné odškodnenie.

Len pre rizikových

Pavlova hovorkyňa Markéta Řeháková už v piatok pre RFE/RL odmietla, že by prezident vyzýval na umiestňovanie Rusov do internačných táborov či na akékoľvek ich prenasledovanie. Prísny dohľadový režim by sa nemal vzťahovať na každého jednotlivého ruského občana, ale na tých, pri ktorých sú "rizikové faktory", uviedla hovorkyňa.

image

Ukrajinská vicepremiérka pre HN: Vo vojne proti Rusom musíme zvíťaziť, je to dôležité aj pre prežitie Európy

Cieľom odkazu na japonských občanov žijúcich v USA počas druhej svetovej vojny bolo ukázať, že "reštriktívne opatrenia voči občanom nepriateľských krajín nie sú ničím novým a boli prijímané aj v minulosti, aj keď tvrdším spôsobom", napísala Řeháková. Prezident nepovedal, že by takéto opatrenia mali byť prijaté teraz, a v žiadnom prípade "nemal na mysli internáciu či akýkoľvek druh prenasledovania", dodala hovorkyňa.

V nedeľňajšej diskusnej relácii Partie Terézie Tománkovej na CNN Prima News Pavel odmietol, že by vyzýval na sledovanie každého ruského občana na území Českej republiky; bezpečnostné zložky by však podľa neho mali sledovať, čo sa v ruskej komunite deje.

"Monitorovanie neznamená sledovanie každého jednotlivého ruského občana. Znamená to plošné sledovanie toho, čo sa v komunite deje a reagovanie na rizikové faktory správania, pretože to je opatrenie, ktoré má za cieľ sledovať bezpečnosť našich občanov, "vyhlásil Pavel.

Zároveň pripomenul výbuch muničného areálu vo Vrbeticiach na Zlínsku v roku 2014, z ktorého české tajné služby podozrievajú príslušníkov ruskej tajnej služby GRU.

01 - Modified: 2023-06-19 07:26:49 - Feat.: 1 - Title: Za dva týždne sme oslobodili osem obcí, hlási Kyjev. Podľa analytikov protiofenzívu dočasne pozastavia 02 - Modified: 2023-06-18 16:06:09 - Feat.: 1 - Title: Ambiciózny plán naráža. Ukrajinskú protiofenzívu brzdí ruská prevaha vo vzduchu 03 - Modified: 2023-06-17 22:26:19 - Feat.: 1 - Title: Najlepšie bránené mesto sveta: Štít nad Kyjevom zničil aj Putinovu superzbraň, zvyšok Ukrajiny však trpí 04 - Modified: 2023-06-17 18:18:51 - Feat.: 1 - Title: Dôkazy naznačujú, že zrútenie Kachovskej priehrady nebola nehoda. Bola pripravená na hrozby 05 - Modified: 2023-06-17 16:12:19 - Feat.: 1 - Title: Zakáže Západ diamanty z Ruska? Na trhu vládne nervozita, Moskve s vývozom do sveta pomáhajú Indovia
01 - Modified: 2024-05-02 07:49:55 - Feat.: - Title: USA žiadajú Čínu a Rusko, aby o nasadení jadrových zbraní rozhodovali ľudia, nie umelá inteligencia 02 - Modified: 2024-05-02 06:42:50 - Feat.: - Title: Zamedziť hrozbe, a to navždy. Rusko navrhlo rezolúciu o zákaze zbraní vo vesmíre 03 - Modified: 2024-05-02 05:55:35 - Feat.: - Title: Ruské oblasti hlásia nálety ukrajinských dronov na energetickú infraštruktúru 04 - Modified: 2024-05-02 05:22:25 - Feat.: - Title: Spojené štáty obvinili Rusko z použitia chemických zbraní na Ukrajine 05 - Modified: 2024-05-01 19:20:00 - Feat.: - Title: USA obvinili Rusko, že na Ukrajine porušuje Dohovor o chemických zbraniach
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 09:55