Ukrajinskí vojaci neďaleko Bachmutu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Predohra k rozsiahlejším operáciam. Ukrajinská protiofenzíva ešte nenabrala očakávaný spád

17.06.2023, 12:54
Autor:
ČTKČTK

Podľa CNN skromné zisky zatiaľ protiofenzíva dosiahla na juhu Ukrajiny, okrem iného v Záporožskej oblasti, kde však postupu bráni viacúrovňová ruská obrana.

Ukrajinská protiofenzíva proti ruskej armáde okupujúcej jej územie zatiaľ nenabrala taký spád, ako niektorí optimistickejší pozorovatelia predpokladali. V analýze doterajšieho ukrajinského postupu to píše portál stanice CNN, podľa ktorého však súčasné ukrajinské snahy vyzerajú ako "predohra k rozsiahlejším operáciám".

Podľa CNN skromné zisky zatiaľ protiofenzíva dosiahla na juhu Ukrajiny, okrem iného v Záporožskej oblasti, kde však postupu bráni viacúrovňová ruská obrana. Pozorovatelia už na jar uvádzali, že sa ukrajinská armáda v tejto oblasti bude snažiť o prielom – ak by sa Ukrajincom podarilo postúpiť o desiatky kilometrov smerom k pobrežiu Azovského mora, narušili by ruskú pozemnú spojnicu s anektovaným Krymom.

image

Ukrajinská armáda zajme päť až desať ruských vojakov denne, protiofenzíva prebieha na viacerých úsekoch

Silám Kyjeva však v oblasti kriticky chýba letecká prevaha a Rusko malo v uplynulých mesiacoch dosť času na to, aby pripravilo obranu. Ukrajinské jednotky a ich ťažkú ​​techniku ​​navyše ruské sily nemilosrdne ostreľujú. CNN v súvislosti s tým cituje nemenovaného ukrajinského predstaviteľa, podľa ktorého možno síce "s pomocou buldozérov, odmínovacích vozidiel a ďalšieho vybavenia účinne obchádzať prekážky", postup však sťažujú drony, ktoré ruskému letectvu a delostrelectvu poskytujú v reálnom čase informácie o pozíciách ukrajinskej armády.

"Nikdy neexistovala šanca, že by (v Záporožskej oblasti) Ukrajinci dosiahli taký bleskový postup, ako vlani na jeseň v Charkove," píše CNN s odkazom na úspešnú protiofenzívu, pri ktorej ukrajinská armáda dobyla späť rozsiahle územie na severozápade krajiny.

image

Rusko padá do populačnej tragédie, nie je za tým len vojna. A zvrat sa nečrtá

Všetko však naznačuje tomu, že sa Ukrajinci rozhodli útočiť aj na ďalších miestach frontu a zisťujú, kde má Rusko v obrane trhliny – napríklad v okolí Bachmutu. Dobytie východoukrajinského mesta Rusko oznámilo v máji po viac ako šiestich mesiacoch intenzívnych bojov, Ukrajina ale v jeho okolí naďalej podniká útočné operácie a podľa ukrajinských predstaviteľov postupuje.

Ešte prekvapivejšie sú však podľa CNN náznaky, že majú Ukrajinci výhodu aj na fronte pri meste Doneck, kde je línia kontaktu už dlho zamrznutá. Kyjev má pritom pomerne bohatý výber čo sa týka miest, kde môže na ruskú okupačnú armádu zaútočiť. Fronta sa kľukatí zo severovýchodu na juh Ukrajiny cez takmer tisíc kilometrov

Pred predčasnými závermi ohľadom dlho očakávanej ukrajinskej protiofenzívy varuje napríklad americký Inštitút pre štúdium vojny. "Ukrajina ešte nenasadila prevažnú časť svojich protiofenzívnych síl a ruská obrana nie je rovnomerne silná pozdĺž všetkých sektorov frontovej línie," uviedli tento týždeň analytici.

01 - Modified: 2023-06-17 10:09:55 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinská armáda zajme päť až desať ruských vojakov denne, protiofenzíva prebieha na viacerých úsekoch 02 - Modified: 2023-06-16 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Rusko padá do populačnej tragédie, nie je za tým len vojna. A zvrat sa nečrtá 03 - Modified: 2023-06-16 21:30:00 - Feat.: 1 - Title: Putin nevylúčil, že iná americká administratíva mohla znamenať mier na Ukrajine 04 - Modified: 2023-06-16 19:16:27 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj opäť vylúčil rokovania s Ruskom. Cieľom Putina je podľa neho úplne zničiť Ukrajinu
01 - Modified: 2024-04-30 10:43:04 - Feat.: - Title: V strednom Rusku ľudia doviezli do výkupu železa prieskumný dron 02 - Modified: 2024-04-30 08:10:13 - Feat.: - Title: Takmer storočná starenka pešo utiekla pred Rusmi 03 - Modified: 2024-04-30 07:46:15 - Feat.: - Title: Smutný koniec amerických tankov na Ukrajine. Prečo abramsy nepomohli a čo by mohlo rozhýbať zákopovú vojnu? 04 - Modified: 2024-04-30 05:51:45 - Feat.: - Title: Vojvodkyňa z Edinburghu Sophie ako prvá členka britskej kráľovskej rodiny navštívila Ukrajinu 05 - Modified: 2024-04-29 21:12:41 - Feat.: - Title: Útok ruskej armády na Odesu si vyžiadal štyri obete, poškodená je aj budova právnickej akadémie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 14:56