Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Čína sa ohradila proti výzvam, aby viac krajín Európskej únie vylúčilo zo sietí 5G čínske firmy

16.06.2023, 15:03
Autor:
ČTKČTK

V súčasnosti obmedzuje alebo úplne zakazuje obom čínskym firmám vstup do svojich sietí 5G celkovo desať krajín Európskej únie.

Čína sa dnes dôrazne ohradila proti slovám eurokomisára pre vnútorný trh Thierryho Bretona, ktorý vyzval ďalšie krajiny Európskej únie, aby do svojich sietí piatej generácie nepúšťali čínske firmy Huawei a ZTE. Podľa neho znamenajú hrozbu pre kolektívnu bezpečnosť únie. Informovala o tom agentúra Reuters.

V súčasnosti obmedzuje alebo úplne zakazuje obom čínskym firmám vstup do svojich sietí 5G celkovo desať krajín Európskej únie. Breton dal v minulých týždňoch najavo obavy, že niektoré krajiny Európskej únie stále vnímajú vysoko rizikové prvky vo svojej chrbtovej sieti 5G, odvolával sa pritom na zákony tretích krajín týkajúce sa národných spravodajských služieb a bezpečnosti údajov - čo bola skrytá narážka na Čínu.

image

Veľmoci dychtia po moci v juhovýchodnej Ázii. Čína má v dôležitom regióne navrch

Riziko

Usmernenia Európskej únie prijaté pred dvoma rokmi vyzývajú všetkých 27 členských štátov, aby posúdili rizikový profil dodávateľov na vnútroštátnej úrovni alebo na úrovni Európskej únie a obmedzili alebo zakázali vysokorizikovým dodávateľom 5G prístup k základným častiam svojich telekomunikačných sietí. Český Národný úrad pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť už skôr varoval pred firmou Huawei, ktorá je významným dodávateľom v telekomunikáciách.

"Zatiaľ len desať z nich využilo tieto výsadné práva na obmedzenie alebo vylúčenie vysoko rizikových dodávateľov. To je príliš pomalé a predstavuje to veľké bezpečnostné riziko. Ohrozuje to kolektívna bezpečnosť únie, pretože to vytvára pre Európsu úniu veľkú závislosť a vážnu zraniteľnosť, "povedal eurokomisár Breton vo štvrtok na tlačovej konferencii.

Čína sa proti slovám eurokomisára dnes dôrazne ohradila. Hovorca ministerstva zahraničia v Pekingu uviedol, že Európska komisia nemá pre zákaz komponent od firmy Huawei žiadny právny základ ani vecné dôkazy. Breton povedal, že obom čínskym spoločnostiam bude tiež zakázané zúčastniť sa programov, ktoré financuje Európska únia.

image

Umelá inteligencia je rozbehnutý kolos bez volantu a bŕzd, varuje kybernetik

Kritika od Huawei

Spoločnosť Huawei krok únijných krajín už skôr kritizovala. Nebol podľa nej založený na overenom, transparentnom, objektívnom a technickom posúdení sietí 5G.

Breton povedal, že rozhodnutie krajín obmedziť alebo zablokovať Huawei a ZTE sú oprávnené a v súlade s pokynmi bloku pre 5G. Telekomunikačných operátorov vyzval, aby urobili to isté.

Nemecko skúma čínske komponenty vo svojej sieti 5G, uviedla v apríli jeho ministerka vnútra Nancy Faeserová. Portugalsko potom v máji vydalo uznesenie, ktoré by mohlo telekomunikačným operátorom zakázať používanie čínskeho vybavenia v ich mobilných sieťach 5G a platformách štvrtej generácie.

Firmy Huawei, ZTE a Peking dôrazne odmietli obvinenia Západu, že by zariadenie týchto spoločností mohlo byť využívané na špionáž. Európska komisia tiež zakáže spoločnostiam Huawei a ZTE zadávať verejné zákazky na telekomunikačné služby. "Vyzývame všetky inštitúcie Európskej únie, aby urobili skoro to isté," povedal Breton.

01 - Modified: 2023-06-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Lekár Filip Málek: Sme na prahu epidémie srdcového zlyhania 02 - Modified: 2023-06-14 12:17:17 - Feat.: 1 - Title: 16 európskych štátov poskytne priamu humanitárnu pomoc Kachovke na Ukrajine. Slovensko na výzvu nereagovalo 03 - Modified: 2023-06-08 07:29:12 - Feat.: 1 - Title: Cestovný ruch vlani rástol, ale nedosiahol úroveň roku 2019
01 - Modified: 2024-04-27 14:29:23 - Feat.: - Title: Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny 02 - Modified: 2024-04-27 13:32:06 - Feat.: - Title: Čínsku loď naďalej vyšetrujú pre poškodenie plynovodu v Baltskom mori 03 - Modified: 2024-04-27 09:41:02 - Feat.: - Title: Taiwan hlási obnovenú aktivitu čínskej armády v blízkosti ostrova. 12 lietadiel prekročilo hranicu 04 - Modified: 2024-04-27 07:53:37 - Feat.: - Title: Je to súčasť čínskej propagandy. Filipíny popreli existenciu dohody s Čínou o spornom atole v Juhočínskom mori 05 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 18:27