StoryEditor

Potácal sa ako zombie. Ukrajinský dron ušetril Rusa a naviedol ho do zajatia

16.06.2023, 11:44
Autor:
dttdtt

Zajatý vojak je pripravený za svoje svedectvo čeliť väzeniu, ak sa vráti do Ruska. Ako sám povedal, chce sa len vrátiť domov k svojej rodine a už nikdy nezažiť také veci, aké videl.

Ruský vojak, ktorý sa začiatkom mája pri Bachmute vzdal ukrajinskému dronu a bol ním zajatý zo zákopov, hovoril o svojom nasadení na fronte. Ruská armáda ho nasadila bez riadneho výcviku a len s malými zásobami potravín. Boli sme pripravení ho zabiť, ale on odhodil zbraň a prosil o život, opísali incident ukrajinskí operátori.

Branec Ruslan Anitin sa 9. mája potácal v zákope pri Bachmute, prenasledovaný zvukom ukrajinských dronov. Niekoľkokrát vystrelil nahor, ale nezasiahol. Keď už nemohol ísť ďalej, pozrel priamo nad seba, odhodil zbraň a začal prosiť ukrajinskú armádu, aby ho ušetrila.

Rozhodli sa ho poučiť, ako to má urobiť

V tej chvíli sa jeho tvár objavila na monitore na stanovišti 92. ukrajinskej mechanizovanej brigády vzdialenom niekoľko kilometrov. Miestny veliteľ, plukovník Pavlo Fedosenko, na chvíľu zaváhal a potom vydal rozkaz operátorom dronov v oblasti: "Pokúste sa ho dostať živého, vezmeme ho do zajatia."

"V tom čase sme mali na mieste útočný dron s výbušninami, ktorý ho mal zlikvidovať. Ale keďže nepriateľ odhodil pušku a gestami naznačil, že sa chce vzdať, rozhodli sme sa ho poučiť, ako to má urobiť," opísal Fedosenko pre denník The Wall Street Journal (WSJ). Ten zverejnil videozáznam celej udalosti, ktorý nasnímali ukrajinské bezpilotné lietadlá.

image

Rusko padá do populačnej tragédie, nie je za tým len vojna. A zvrat sa nečrtá

Operátor jedného z dronov hodil Anitinovi na zemi správu, aby nasledoval stroj, a viedol ho cez rozbombardované bojisko k Ukrajincom. "Napriek tomu, že bol nepriateľ a napriek tomu, že zabíjal našich mužov, bolo mi ho v tej chvíli ľúto," povedal operátor, ktorý má prezývku "Boxer".

Keď Anitin dosiahol ukrajinské pozície, padol na kolená a dal si dole prilbu a nepriestrelnú vestu. Ukrajinskí vojaci ho zadržali, naložili do obrneného vozidla a odviezli do záchytného centra v Charkovskej oblasti.

"Myslel som si, že na Ukrajine bude bojovať len profesionálna armáda, že nás ostatných sa to nedotkne," opísal 30-ročný Anitin reportérom WSJ, ktorí ho sledovali do väznice. Naposledy držal Anitin zbraň v ruke pred vojnou vo svojich 20 rokoch počas povinnej vojenskej služby.

"Za ústup do tyla vás zastrelíme"

Predtým, ako Anitin dostal povolávací rozkaz, pracoval ako manažér v obchode s alkoholom v západoruskom meste Idrica. "Zmobilizovali toľko ľudí, že ani nerobili lekárske prehliadky. Dali nám pušku ešte zo sovietskych čias a počas niekoľkotýždňového výcviku sme sa v streľbe cvičili len dvakrát," opísal.

Ruská armáda ho potom odviedla do Luhanska na východe Ukrajiny, kde strávil mesiace budovaním opevnených pozícií. V máji bola jeho jednotka prevelená do Bachmutu, aby kryla ustupujúce ruské útočné formácie. "Pochopili sme, že nás jednoducho hodia do mlynčeka na mäso," opísal Anitin.

image

Snáď prehráme bez poníženia. Ruská elita stratila vieru a už len dúfa, že konflikt zamrzne

Po príchode na front ho ruské velenie spolu s niekoľkými spolubojovníkmi, tiež mobilizovaným, poslalo do zákopu vzdialeného asi dvesto metrov od ukrajinských pozícií. Na cestu si kúpili štyri sušené jedlá a šesť fliaš vody.

"Ak odmietnete splniť úlohu, zastrelia vás. A ak sa pokúsite ustúpiť, zastrelia vás tiež," povedal im pred odchodom žoldnier z Wagnerovej skupiny.

V zákope strávili niekoľko dní, počas ktorých sa ostreľovanie zintenzívnilo. Obaja jeho kamaráti napokon prišli o život. Podľa ukrajinskej armády prvý z nich zomrel po výbuchu, zatiaľ čo druhý sa zastrelil vlastnou puškou po tom, čo v boji utrpel vážne zranenia. "Myslel som si, že sa z toho zákopu nikdy nedostanem," opísal Anitin chvíle pred tým, ako sa vzdal.

Lepšie väzenie ako opäť front

"Sledovali sme ho, ako prechádza cez rozbité zbrane, prilby a rozkladajúce sa telá ruských vojakov. Potácal sa ako zombie," opísal podporučík z ukrajinskej bezpilotnej roty 92. brigády s prezývkou "Touareg". Vo vedení Anitina sa vystriedalo niekoľko operátorov - po 30 minútach museli meniť batérie strojov.

Anitin je pripravený za svoje svedectvo čeliť väzeniu, ak sa vráti do Ruska. "Môžu ma zatknúť, chcem sa len vrátiť domov k svojej rodine a už nikdy nezažiť také veci, aké som tu videl," povedal pre WSJ.

image

Pokúsil sa podrezať si žily, ruský vojenský letec dezertoval. Odmietam byť spolupáchateľom zločinu, hovorí

"Tento príbeh potvrdzuje to, čo sme si mysleli. Väčšina ruských vojakov nechce byť na Ukrajine. Nedôverujú svojmu veleniu, nie sú dostatočne vycvičení ani vybavení a vedia, že nemajú dobrú pozíciu. Ak takýto vojak vidí príležitosť, využije ju. Pripomína mi to operáciu Púštna búrka, kde sa niekoľko irackých vojakov vzdalo americkému vrtuľníku, nechceli tam byť," povedal pre CNN generál vo výslužbe Ben Hodges, bývalý veliteľ americkej armády v Európe.

Hodges mal zrejme na mysli prípad z roku 2007, keď posádka amerického vrtuľníka Apache zostrelila v Iraku dvojicu povstalcov, hoci piloti predtým veleniu nahlásili, že muži sa snažia vzdať.

01 - Modified: 2023-06-15 18:16:28 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina chystá svoju operáciu Cobra, hovorí vojenský expert. Ukazuje na Starobilsk 02 - Modified: 2023-06-15 11:35:52 - Feat.: 1 - Title: Protiofenzíva Ukrajiny naberá spád. Rusi ju chcú utopiť v krvi skôr, ako by mohla dosiahnuť prielom 03 - Modified: 2023-06-15 09:22:26 - Feat.: 1 - Title: Úspechy na viacerých frontoch. Vytláčame Rusov napriek ich leteckej a delostreleckej prevahe, znie z Kyjeva 04 - Modified: 2023-06-15 08:17:07 - Feat.: 1 - Title: ANALÝZA: Keď voda z Kachovskej priehrady opadne, ukrajinskí mariňáci napadnú Rusov od chrbta 05 - Modified: 2023-06-14 16:00:00 - Feat.: 1 - Title: Ako Ukrajinci prerazili: Rusi pálili z troch smerov mínometmi, mnohých zasiahli. Potom prišiel náš okamih
01 - Modified: 2024-05-03 12:56:29 - Feat.: - Title: Súd v ruskom Chabarovsku poslal na 15 rokov do väzenia protivojnového aktivistu 02 - Modified: 2024-05-03 12:21:02 - Feat.: - Title: Kremeľ označil vyjadrenia Camerona a Macrona o Ukrajine za nebezpečné 03 - Modified: 2024-05-03 12:50:00 - Feat.: - Title: Američania kúpili Zelenskému jeden rok. Na čo sú Ukrajine dobré nové zbrane a čo Rusov najviac zabolí? 04 - Modified: 2024-05-03 11:59:19 - Feat.: - Title: NATO aj Európska únia odsúdili kyberútoky v Česku a Nemecku, Berlín si predvolal ruského veľvyslanca 05 - Modified: 2024-05-03 10:23:24 - Feat.: - Title: Ruská tajná služba tvrdí, že zneškodnila sabotéra ukrajinskej vojenskej rozviedky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 15:17