Riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Šéf expertov z OSN musel kvôli ťažkým bojom odložiť cestu do Záporožskej jadrovej elektrárne

14.06.2023, 19:39
Autor:
ČTKČTK

Rafael Grossi v utorok novinárom v Kyjeve povedal, že najväčšia jadrová elektráreň v Európe čelí relatívne nebezpečnej situácii po zničení ukrajinskej Kachovskej priehrady.

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi z bezpečnostných dôvodov odložil dnešnú ohlásenú cestu do Záporožskej jadrovej elektrárne okupovanej Ruskom. Dôvodom je skutočnosť, že Moskva a Kyjev hlásili ťažké boje na juhu Ukrajiny, kde sa najväčšia európska jadrová elektráreň nachádza.

"Grossi zostáva na Ukrajine. Otázka jeho návštevy Záporožskej jadrovej elektrárne by sa mala vyriešiť v najbližších dňoch. Nedokážem odhadnúť situáciu. Odohrávajú sa bojové operácie a situáciu vyhodnocujú vojaci. V stávke je zodpovednosť za život," povedal dnes novinárom podľa agentúry Interfax-Ukrajina ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko.

Grossi v utorok pricestoval do Kyjeva, kde o možných rizikách pre okupovanú elektráreň rokoval s prezidentom Volodymyrom Zelenským.

image

Putin tvrdí, že Ukrajina utrpela v protiofenzíve takmer "katastrofálne" straty

Nebezpečná situácia

Haluščenko dúfa v Grossiho návštevu okupovanej elektrárne, pretože s ňou spája "nádej, že okupanti poskytnú MAAE nejaké relevantné odpovede na otázky, čo sa v elektrárni deje". Počas návštevy by sa mal tiež vymeniť tím pozorovateľov MAAE, ktorých počet sa má zvýšiť zo štyroch na šesť.

V ruských médiách sa podľa agentúry Reuters objavila informácia, že Grossi by mohol elektráreň navštíviť vo štvrtok.

Grossi v utorok novinárom v Kyjeve povedal, že najväčšia jadrová elektráreň v Európe čelí "relatívne nebezpečnej situácii" po zničení ukrajinskej Kachovskej priehrady a po začatí ukrajinskej protiofenzívy, ktorá má oslobodiť Ruskom okupované územia. Kachovská priehrada pomáhala zásobovať nádrž slúžiacu na ochladzovanie reaktorov.

Ukrajina obviňuje z vyhodenia priehrady do povetria Rusko, čo Moskva popiera a tvrdí, že hrádza zničila ukrajinské ostreľovanie.

Uprostred bojov

Grossi uviedol, že úroveň vody v nádrži využívanej elektrárňou klesá "celkom plynule" a že to nepredstavuje "bezprostredné nebezpečenstvo". Veľké starosti mu však robí predstava, že by sa elektráreň znovu mohla ocitnúť uprostred bojov a mohla by utrpieť priamy zásah.

image

Rusko útočilo na rodné mesto ukrajinského prezidenta, hlásia desať obetí a ďalší sú zranení

Elektráreň naďalej obsluhujú Ukrajinci, ale pod dohľadom ruských vojakov.

Zelenskyj podľa svojej kancelárie opäť zdôraznil, že havárii na Záporožskej jadrovej elektrárni sa možno vyhnúť len úplnou demilitarizáciou tohto zariadenia a jeho vrátením do ukrajinských rúk.

Poradca šéfa ruského koncernu Rosenergoatom prevádzkujúceho ruské jadrové elektrárne Renat Karčaja v utorok ohlásil, že zo Smolenska bola vyslaná mobilná čerpacia stanica, aby zabezpečila chladenie reaktorov záporožskej elektrárne. "Môžeme s dostatočnou istotou povedať, že jadrová bezpečnosť Záporožskej jadrovej elektrárne bude zabezpečená v plnom rozsahu," vyhlásil podľa agentúry TASS.

01 - Modified: 2023-06-13 20:30:00 - Feat.: 1 - Title: Záporožská elektráreň je po zničení priehrady obmedzená na vlastnú vodu 02 - Modified: 2023-06-09 04:56:23 - Feat.: 1 - Title: Voda v Kachovskej nádrži stále chladí ukrajinskú jadrovú elektráreň, hladina je pod kritickou hranicou 03 - Modified: 2023-06-08 21:09:56 - Feat.: 1 - Title: Začala ukrajinská protiofenzíva? Kyjev zahmlieva, tanky sa pri Záporoží valia do boja 04 - Modified: 2023-06-06 12:56:22 - Feat.: 1 - Title: Odpálenie priehrady uvoľní ruské jednotky za Dneprom, myslí si analytik. Utrpel však Kyjev aj Moskva
01 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 02 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 03 - Modified: 2024-04-27 09:20:25 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dve ropné rafinérie na juhu Ruska, hlási Ukrajina 04 - Modified: 2024-04-27 07:08:21 - Feat.: - Title: Rusko hlási zostrelenie 68 ukrajinských dronov, dva z nich nad Krymom 05 - Modified: 2024-04-27 06:32:19 - Feat.: - Title: Rusi v noci zaútočili na energetiku a na mesto Charkov, hlásia ukrajinské úrady
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 19:04