Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: Reuters
StoryEditor

Putina rozčuľujú zlé správy z bojiska, už mu ich radšej nehovoria, tvrdia zdroje

06.06.2023, 19:30
Autor:
dttdtt

Americkí činitelia už v marci upozornili, že Vladimir Putin zrejme nedostáva všetky podrobnosti o dianí na ukrajinskom fronte s tým, že jeho poradcovia zamlčujú najmä neúspechy ruských jednotiek

Ruský prezident Vladimír Putin nedostáva pravdivé informácie o neúspechoch svojej invázie na Ukrajinu, pretože si ho jeho podriadení nechcú nahnevať. V nedeľu to uviedol kanál na Telegrame, ktorý tvrdí, že má zdroje v Kremli. O tom, že vládca Ruska nechce počuť zlé správy, v posledných mesiacoch informovali aj americkí predstavitelia.

"Zlé správy, najmä o vojne, sa ruskému prezidentovi už neoznamujú, pretože ho to veľmi rozčuľuje," uviedol kanál s názvom VCHK-OGPU. Zdroj blízky Kremľu jeho správcom údajne povedal, že Putin nositeľa neblahých informácií viní, že sú pod vplyvom „západnej propagandy“.

Odstrihnutie pravdivých správ

„Tí, ktorí hovoria o úspechoch Ruska, si zachovajú k Putinovi prístup. Ľudia mu prestali nosiť negatívne informácie, pretože ich jednoducho nechce počuť,“ napísal kanál podľa týždenníka Newsweek.

image

Dikobraz, Izrael, Západné Nemecko. Aké bezpečnostné záruky dostane Ukrajina

Tomu, že Putin nesie nepriaznivé oznámenia s nevôľou, sa v pondelok venoval aj poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Geraščenko.

„Reportérovi, ktorý hovoril o skutočnej situácii na fronte, ruský prezident oznámil, že má spoľahlivejšie informácie z vlastných zdrojov, ktoré sa s tými jeho vôbec nezhodujú. Novinár potom na dlhú dobu vypadol zo zoznamu ľudí, ktorí k Putinovi môžu prísť,“ napísal Geraščenko na Twitteri.

"Šialený dedo"

Správa zaujala aj nezávislú agentúru Nexta . „To, že Putin sedí v informačnej bubline a nechce sa rozčuľovať negatívnymi, ale pravdivými správami o vojne, nie je novinkou. Zaujímavejšia je skutočnosť, že Rusov posiela na smrť šialený starý otec, úplne odtrhnutý od reality, ale zdá sa, že im to nevadí,“ podotkla na adresu sedemdesiatročného prezidenta.

Americkí činitelia už v marci upozornili, že Putin zrejme nedostáva všetky podrobnosti o dianí na ukrajinskom fronte s tým, že jeho poradcovia zamlčujú najmä neúspechy ruských jednotiek. „Domnievame sa, že Putina jeho poradcovia dezinformovali o tom, ako zle si ruská armáda v bojoch vedie a ako veľmi ruskú ekonomiku sankcie ochromia. Jeho hlavní poradcovia sa príliš boja mu povedať pravdu,“ povedal stanici NBC News nemenovaný úradník.

image

V ruskom éteri zaznel falošný Putinov prejav. Vyzval na evakuáciu a mobilizáciu po vpáde Ukrajincov

„Putin je zrejme izolovaný. Existujú určité náznaky, že niektorých svojich poradcov prepustil alebo poslal do väzenia,“ uviedol v marci americký prezident Joe Biden. Jeho vtedajšia hovorkyňa Kate Bedingfieldová zároveň dodala, že USA majú informácie o tom, že sa Putin „cíti byť ruskou armádou oklamaný“, čo „spôsobilo napätie medzi ním a jeho armádnym vedením“.

Hovorca Pentagonu John Kirby na jar vyhlásil, že americká vláda sa obáva, že neinformovaný Putin by mohol znamenať „menej ako vernú“ snahu o ukončenie konfliktu na Ukrajine prostredníctvom mierových rokovaní a že „nikdy neviete, ako taký vodca zareaguje na zlé správy“.

„Putin nechce dostávať zlé oznámenia, čo znamená, že ruskí generáli chcú od svojich plukovníkov len tie dobré. Dôsledkom je, že chlapi v ruskej armáde jednoducho budú o veciach klamať, aby si udržali svoje pozície,“ povedal vo februári Rádiu Slobodná Európa americký analytik Rob Lee.

01 - Modified: 2023-06-05 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Dikobraz, Izrael, Západné Nemecko. Aké bezpečnostné záruky dostane Ukrajina 02 - Modified: 2023-06-05 13:14:34 - Feat.: 1 - Title: Šialenci s ropou, ktorí nám berú z peňaženiek 03 - Modified: 2023-06-05 09:19:20 - Feat.: 1 - Title: Kardinál, ktorého pápež poveril mierovou misiou, ide do Kyjeva. Chce sa stretnúť so Zelenským aj s Putinom 04 - Modified: 2023-06-05 08:45:05 - Feat.: 1 - Title: Rus bojuje proti Putinovi: Vojnu slovami nevyhráte, my sme vzali zbraň
01 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 02 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 03 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 04 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 05 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 12:36