Ukrajinskí vojaci strieľajú z dela neďaleko mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Kyjev tvrdí, že ofenzívu ešte nezačal, ruské správy sú vraj falošné. Podľa Moskvy Ukrajina prišla o techniku

05.06.2023, 13:43
Autor:
ČTKČTK

Ruské ministerstvo obrany v noci na dnes oznámilo, že Ukrajina v nedeľu ráno začala rozsiahlu ofenzívu na piatich úsekoch frontu v Doneckej oblasti.

Ukrajinská armáda dala dnes podľa médií najavo, že ešte nezačala očakávanú veľkú protiofenzívu, ktorej odrazenie už však ohlásilo ruské ministerstvo obrany. Podľa ukrajinských médií tiež varovala pred psychologickými operáciami nepriateľa.

Ruské ministerstvo obrany v noci na dnes oznámilo, že Ukrajina v nedeľu ráno začala rozsiahlu ofenzívu na piatich úsekoch frontu v Doneckej oblasti. Ukrajinské sily podľa neho však v snahe prelomiť ruskú obranu neboli úspešné a prišli o techniku a tiež o viac ako 250 vojakov. Ministerstvo dokonca uviedlo, že obranu osobne na jednom z úsekov frontu riadil náčelník ruského generálneho štábu Valerij Gerasimov.

"Nemáme takéto informácie a nekomentujeme falošné správy akéhokoľvek druhu," povedal agentúre Reuters hovorca ukrajinského generálneho štábu. "Vojna pokračuje. Až do úplného víťazstva, "vyhlásil podľa agentúr tajomník ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov.

image

Ukrajina začala ofenzívu, hlásia Rusi. Snaží sa preraziť v Doneckej oblasti

Stredisko ukrajinských ozbrojených síl pre strategickú komunikáciu podľa agentúry Unian varovalo pred rozsiahlou psychologickou operáciou nepriateľa, zahŕňajúcou aj šírenie predtým pripravených fotografií a videonahrávok zabitých, zranených a zajatých ukrajinských vojakov a zničenej vojenskej techniky ako dôkazov "porážky" ukrajinské protiofenzívy, a to dokonca aj v prípade, že k protiútoku nedôjde. Ruským cieľom je zmiasť verejnosť, otriasť morálkou ukrajinských vojakov a tiež prinútiť západných partnerov k pochybnostiam, aby znížili svoju kľúčovú podporu Ukrajine, upozornilo stredisko.

"Rusi nevedia, na akom mieste podnikneme protiútok, a na 450 kilometrov frontovej línie v našom úseku zodpovednosti sú v ustavičnom napätí," uviedla hovorkyňa južného veliteľstva ukrajinských síl Natalija Humenjuková podľa serveru RBK-Ukrajina. Rusi sú podľa nej vyčerpaní čakaním na dlho očakávaný ukrajinský protiútok, ustavične posilňujú obrané línie a neustále po nich premiestňujú jednotky. Dokonca občas prepadajú panike a dezertujú dodala hovorkyňa.

image

Ukrajina si naklepáva bojisko aj ruské tylo. Inšpirovala sa inváziou do Normandie

Tieto tvrdenia nemožno vo vojnových podmienkach bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

Kým ruské ministerstvo obrany sa pochválilo odrazením údajných ukrajinských útokov, vodca žoldnierskej armády známej ako Wagnerova skupina Jevgenij Prigožin vyčítal ruskému veleniu stratu jednej z osád pri východoukrajinskom Bachmuhu; tejto výhodnej pozície sa podľa Prigožina opäť zmocnili Ukrajinci. "Hanba! "napísal Prigožin a žiadal, aby minister obrany Sergej Šojgu a náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov osobne prišli na front a "s pištoľou v ruke"dali armádu opäť dokupy - ak to dokážu, alebo aby aspoň zomreli ako hrdinovia.

01 - Modified: 2023-06-03 11:43:05 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina by potrebovala 50 systémov Patriot, ale má len dva, povedal Zelenskyj. Má prisľúbené tri ďalšie 02 - Modified: 2023-06-03 09:22:31 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina je pripravená na protiofenzívu a oslobodenie obsadeného územia, tvrdí Zelenskyj 03 - Modified: 2023-06-01 12:42:55 - Feat.: 1 - Title: Expert: Ak majú len 12 brigád, nech neútočia. Kyjev v skutočnosti pripravil silu, ktorá v Európe nemá obdoby
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 03 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk 04 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 05 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 00:10