Ukrajinské delostrelectvo strieľa smerom k frontovej línii počas ťažkých bojov počas ruského útoku na Ukrajinu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ukrajina začala ofenzívu, hlásia Rusi. Snaží sa preraziť v Doneckej oblasti

05.06.2023, 06:50
05.06.2023, 08:24
Autor:
ČTKČTK

O tom, že Ukrajina plánuje mohutnú protiofenzívu s cieľom získať späť územia okupované Ruskom, sa hovorilo už niekoľko mesiacov. Presvedčenie, že je na ňu krajina pripravená, vyjadril aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajina podľa Ruska v nedeľu ráno začala rozsiahlu ofenzívu na piatich úsekoch frontu v Doneckej oblasti. S odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany to dnes uviedla agentúra RIA Novosti, podľa ktorej ukrajinské sily neboli úspešné v snahe prelomiť ruskú obranu a prišli o viac ako 250 vojakov. Ako konštatuje agentúra Reuters, tieto informácie nie je možné nezávisle overiť. Ukrajina sa k nim zatiaľ nevyjadrila.

Moskva tvrdí, že Kyjev do akcie, ktorá smerovala na južnú časť Doneckej oblasti, nasadil šesť mechanizovaných a dva tankové prápory, ktorých cieľom bolo prelomiť obranu na mieste, ktoré Ukrajina považuje za najzraniteľnejšie.

image

Ruská agresia si vyžiadala životy už najmenej 500 ukrajinských detí, povedal Zelenskyj

"Nepriateľ nedosiahol svoje ciele, nemal úspech," uviedlo ruské ministerstvo obrany. Ukrajinská armáda podľa neho popri mnohých vojakov prišla tiež o 16 tankov, tri bojové vozidlá pechoty a 21 bojových obrnených vozidiel.

V oblasti bol podľa Moskvy v čase útoku aj náčelník ruského generálneho štábu Valerij Gerasimov, ktorý sa nachádzal na jednom z predsunutých veliteľských stanovíšť.

Ukrajina je pripravená 

O tom, že Ukrajina plánuje mohutnú protiofenzívu s cieľom získať späť územia okupované Ruskom, sa hovorilo už niekoľko mesiacov. Presvedčenie, že je na ňu krajina pripravená, vyjadril aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Domnievam sa, že sme na to dnes pripravení," povedal minulý týždeň denníku Wall Street Journal.

Podľa Reuters zatiaľ však nie je jasné, či možno spomínaný útok považovať za skutočný začiatok ukrajinskej protiofenzívy.

Ukrajina vo štvrtok na sociálnych sieťach zverejnila „trailer“ na očakávanú ofenzívu proti Rusku. Oznamuje v ňom, že ofenzíva začne „bez oznámenia“ a že „plány majú radi ticho“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj cez víkend poskytol rozhovor, v ktorom uviedol, že je jeho krajina pripravená protiofenzívu začať. Čakalo sa podľa neho len na dodávky západných zbraní.

image

Ukrajina je pripravená na protiofenzívu a oslobodenie obsadeného územia, tvrdí Zelenskyj

Ruské útoky pokračujú

Ruské jednotky pokračujú v útočných akciách pri východoukrajinských mestách Bachmut a Marjinka, uviedli v pondelnom pravidelnom rannom hlásení o situácii na fronte ukrajinského generálneho štábu. Nočné oznámenie Ruska o začiatku ukrajinskej protiofenzívy ukrajinské veliteľstvo ani iní predstavitelia doteraz nijako nekomentovali.

„Rusko počas nedele vykonalo 14 raketových a 40 leteckých útokov, pričom 51-krát vypálilo z viacnásobných odpaľovacích raketových systémov na pozícii ukrajinských vojsk a obývanej oblasti. Došlo k civilným obetiam, boli poškozené súkromné domy, vzdelávacie inštitúcie a ďalšie civilná a správna infraštruktúra. Pravdepodobnosť raketových a leteckých úderov na celom území Ukrajiny zostáva vysoká,“ uviedli na Facebooku.

image

Výroba ruských zbraní sa fantasticky zvýšila, len tankov je šesťsto, tvrdí Medvedev

O zásahu armády pri Bachme v pondelok ráno na Telegrame hovoril veliteľ ukrajinských pozemných síl Oleksandra Syrskyj, podľa ktorého ukrajinskí vojaci pri meste aj naďalej postupujú.

Agentúra Unian poznamenala, že americký Inštitút pre štúdium vojen vo svojom hodnotení z noci na dnešok hovorí len o "obmedzenom" postupe ukrajinských síl v Záporožskej oblasti.

V ruskej Belgorodskej oblasti, ktorá leží pri hraniciach s Ukrajinou, horí elektrárenské zariadenie po zásahu dronom, uviedla tiež RIA Novosti.

Ruskí zajatci

V nedeľu pokračovali boje aj na ruskom území, keď tamojšie partizánske jednotky Légie Sloboda Rusku a Ruský dobrovoľnícky zbor pôsobiaci v Bielgorodskej oblasti oznámili, že zajali dvoch ruských vojakov. Výmenou za nich požadujú osobné stretnutie s oblastným gubernátorom Vjačeslavom Gladkovom.

Ten uviedol, že je pripravený sa s partizánmi stretnúť na kontrolnom stanovisku v Šebekine. „S najväčšou pravdepodobnosťou ich zabili, akokoľvek je to pre mňa ťažké povedať. Ale ak sú živí, tak od 17:00 do 18:00 (16:00 až 17:00 SELČ) na cestnom kontrolnom bode Šebekino. Zaručujem bezpečnosť,“ uviedol vo videu zverejnenom Telegrame Gladkov. Na schôdzku však gubernátor nedorazil.

01 - Modified: 2023-06-03 11:43:05 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina by potrebovala 50 systémov Patriot, ale má len dva, povedal Zelenskyj. Má prisľúbené tri ďalšie 02 - Modified: 2023-06-02 18:48:12 - Feat.: 1 - Title: Členstvo Ukrajiny v NATO je nemožné pred ukončením ruskej invázie, priznáva Zelenskyj 03 - Modified: 2023-06-02 14:08:06 - Feat.: 1 - Title: Orbán chce zastaviť ukrajinskú protiofenzívu, varuje pred krvavým scenárom 04 - Modified: 2023-06-04 05:20:35 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina hlási najmenej 20 zranených po útoku na bytovku v Dnipre 05 - Modified: 2023-06-02 12:02:43 - Feat.: 1 - Title: Putin chcel ukázať svoju silu, no odhalil slabosť. Rusko je na tom výrazne horšie, tvrdí Blinken
01 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 02 - Modified: 2024-04-24 06:51:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že Ukrajina útočila dronmi v Smolenskej oblasti 03 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 04 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 05 - Modified: 2024-04-23 20:18:18 - Feat.: - Title: Senát USA smeruje k schváleniu balíka s pomocou Kyjevu, hlasovať sa môže už v noci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 12:12