Moderátorky nového programu ruskej propagandy. FOTO: Reprofoto/YouTube
StoryEditor

Pekné ženy lákajú mužov do vojny na Ukrajine. Ruská propaganda rozbieha nový program

03.06.2023, 23:55
Autor:
dttdtt

Program na podporu vojny na Ukrajine uvádza trojica moderátoriek, z ktorých každá má bohaté skúsenosti s propagandou. Všetky sú proinvazívnymi blogerkami.

Ruská propaganda odštartovala novú provojnovú show, ktorá má na YouTube získať späť publikum stratené po tom, čo portál zakročil proti sérii relácií s napojením na režim prezidenta Vladimíra Putina. Program dostal názov "Z - kamarátky" a má podporiť ruských mužov na ukrajinskom fronte. „Rusko potrebuje mladých a krásnych lídrov verejnej mienky,“ zaznelo v programe. V inom programe predtým prvýkrát zaznelo, že Rusko potrebuje iného vodcu.

Program uvádza trojica moderátoriek, z ktorých každá má bohaté skúsenosti s propagandou – všetky sú proinvazívnymi blogerkami.

Prvou z nich je Anastasia Kaševarová, niekdajšia asistentka šéfa Štátnej dumy Vjačeslava Volodina. Ďalšou členkou tímu je Jekaterina Agranovičová, ktorá pracovala na novom televíznom seriáli „Mobilizácia“. Trio uzatvára Uljana Strižová – organizátorka finančných zbierok pre ruské sily.

image

"Oslobodíme región". Irán oznámil vznik námornej aliancie, tvorí ju sedem krajín vrátane Saudskej Arábie

Úvodná epizóda ich programu vyšla pred týždňom a videlo ju 41 tisíc ľudí. Potom čo YouTube zablokoval množstvo kanálov s napojením na Putinov režim, vrátane stanice Russia Today, programu Vladimira Solovjova a ďalších, sú „Z-kamarátky“ pokusom získať späť stratené publikum. Hlavným cieľom programu má byť „podporenie ruských vojakov v bojoch na Ukrajine“.

Kto výrobu financuje, nie je podľa portálu Meduza jasné - v titulkoch nie je uvedené žiadne produkčné štúdio. Agranovičová reláciu označila za „experiment, ktorý nás napadol v kaviarni“.

Video: Prvá epizóda programu na YouTube:

Moderátorky v jeho prvom diele okrem iného kritizovali Ukrajincov za „uctievanie zla“ a nabádali mužov k odchodu na front s tým, že si tam nájdu nových priateľov.

„Chýba nám ruská Marylin Monroe“

Za inšpiráciu k vzniku programu Agranovičová poďakovala "zosnulému priateľovi" Vladlenu Tatarskému. Provojnový bloger zomrel v apríli pri atentáte.

„Hovoril mi, že v Rusku chýbajú ženy-líderky verejnej mienky. Mladé, krásne, za ktoré budú vojaci bojovať. Nič tak nemotivuje mužov k tomu, aby šli na front, ako žena,“ vyhlásila moderátorka.

image

Návrat jadrovej stability? Putin je ochotný sa s USA dohodnúť na odzbrojovaní, má však podmienku

V tejto súvislosti sa jej kolegyňa Kaševerová posťažovala, že ženy, ktoré uvádzajú programy v ruských televíziách, sa prezentujú príliš „asexuálne“. Olgu Skabejevovú, jednu z najznámejších propagandistiek ruskej štátnej televízie, obratom vyzvala, aby sa viac snažila „vyjadriť svoju ženskosť“.

„Rusko stále ešte nemá svoju vlastnú Marilyn Monroe v krásnych šatách, ktorá by spievala vojakom na fronte. Namiesto toho sa spoliehame na starú babku s vlajkou,“ dodala s odkazom na príbeh Kremľa o ukrajinskej dôchodkyni, ktorá údajne vítala ruskú armádu so sovietskou vlajkou v ruke.

image

Počet obetí vojenskej činnosti v ruskej Belgorodskej oblasti vzrástol na štyri, gubernátor viní Ukrajinu

Moderátorky tiež divákom oznámili, že väčšina ruských mužov, ktorí bojujú na Ukrajine, sa chce vrátiť na front kvôli priateľstvu, ktoré tam nadviazali. „Konečne pochopíte, ako ste potrební a čo znamená život. Čakajú tam na vás a váš príchod je príchodom slnka,“ rozplývala sa Kaševarová.

Nezostali však len pri chvále. Trojica obvinila ruské ministerstvo obrany, že príliš pomaly odpovedá na otázky štátnych médií ohľadom vývoja na fronte. "Práca ministerstva nie je dostatočne transparentná," tvrdila.

Putina už nevoľte, zaznelo v štátnej televízii

K neočakávanej kritike sa nedávno uchýlil aj politik Boris Nadeždin, ktorý v sobotňajšom diskusnom programe štátnej televízie NTV vyzval Rusov, aby v budúcich prezidentských voľbách zvolili inú ako súčasnú hlavu štátu.

„Za súčasného politického režimu nie je možné, aby sme sa vrátili do Európy. Musíme si zvoliť iné autority, ktoré by krajinu riadili, ktoré by tento príbeh s Ukrajinou zastavili a vybudovali vzťahy s európskymi krajinami,“ povedal. Podľa britského ministerstva obrany ide o prvú výzvu na výmenu Putina v ruskej štátnej televízii od štartu invázie na Ukrajine.

image

Pokračovanie slovenskej podpory Ukrajine je v ohrození, varovala Čaputová. Slovensko čelí ruskej propagande

Moderátor programu bol z Nadeždinových slov zjavne v rozpakoch. „Potrebujeme si zvoliť niekoho nového, nie zase Putina. Potom bude všetko v poriadku,“ dodal politik. Čoskoro po jeho výbušnom tvrdení prišla reklamná pauza.

01 - Modified: 2023-05-26 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Hybridnú vojnu vidia obrancovia Ruska všade. Skončí Putinova partia rovnako ako diktátori z Líbye či Egypta? 02 - Modified: 2023-05-22 11:20:08 - Feat.: 1 - Title: Dlžíte nám vďaku, miliardy aj územie, provokuje Poliakov šéf ruskej dumy Volodin 03 - Modified: 2023-05-19 07:51:46 - Feat.: 1 - Title: Ak prehráme, idete s nami, hrozí svetu ruský propagandista Solovjov a vyzýva na použitie jadrových zbraní
01 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 02 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 03 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 04 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 05 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 12:44