Ilustračná fotografia. FOTO: Shutterstock
StoryEditor

Írske mesto sa zhodlo na zákaze smartfónov pre malé deti, dostanú ich až na strednej škole

03.06.2023, 21:13
Autor:
ČTKČTK

Školy a rodičia v grófstve Wicklow sa minulý mesiac chopili iniciatívy kvôli obavám, že moderné telefóny zvyšujú úzkosť a vystavujú deti obsahu pre dospelých.

Rodičia v írskom mestečku Greystones sa spojili, aby spoločne povedali svojim deťom, že nebudú mať smartfón, kým nenastúpia na strednú školu. Rodičovské združenie z ôsmich základných škôl v okrese prijalo kódex zákazu používania smartfónov, aby pred svojimi potomkami pôsobili jednotne, napísal denník The Guardian.

"Keď to urobia všetci, nemáte pocit, že ste divní. Je potom oveľa ľahšie povedať nie, "povedala Laura Bourneová, ktorá má dieťa v prvej triede. "Čím dlhšie môžeme zachovať ich nevinnosť, tým lepšie," dodala.

Úzkosti

Školy a rodičia v grófstve Wicklow sa minulý mesiac chopili iniciatívy kvôli obavám, že moderné telefóny zvyšujú úzkosť a vystavujú deti obsahu pre dospelých. Je to vzácny príklad spoločného postupu celého mesta v tejto problematike, podotýka britský denník.

Dobrovoľný pakt spočíva v tom, že deti nebudú mať smartfóny - doma ani v škole - kým nenastúpia na strednú školu. Rodičia dúfajú, že všeobecným zákazom obmedzí tlak rovesníkov a utlmí ich prípadnú nelibosť.

image

Pokračovanie legendy: Motorola uviedla dvojicu nových ohybných telefónov, lacnejší je už od 899 eur

"Detstvo sa stále skracuje," myslí si Rachel Harperová, riaditeľka školy svätého Patrika, ktorá iniciatívu viedla. Smartfóny si podľa nej vyžadujú už deväťročné deti.

Predtým školy zakazovali alebo obmedzovali používanie zariadení na svojich pozemkoch. Napriek tomu však videli, aký vplyv majú sociálne médiá na deti, ktoré telefóny mali, a ako to vzbudzuje zvedavosť ostatných žiakov.

Kódex sa šíri

Zásady presadzované celým mestom znižujú šancu, že dieťa bude mať vrstevníka so smartfónom, a rodičia môžu kódex prezentovať ako školský poriadok, vysvetlila Harperová. "Páči sa im to - teraz môžu obviňovať školy," dodala.

Iniciatíva vzbudila záujem rodičovských združení v Írsku i v zahraničí. Prinútila tiež írskeho ministra zdravotníctva Stephena Donnellyho, ktorý žije neďaleko Greystones, aby ju odporučil ako celoštátnu politiku.

"Írsko môže a musí byť svetovým lídrom v zabezpečovaní toho, aby deti a mladí ľudia neboli poškodzovaní pri kontakte s digitálnym svetom," napísal tento týždeň v Irish Times. "Musíme rodičom uľahčiť obmedzovanie obsahu, ktorému sú ich deti vystavené," dodal Donnelly.

image

Bola to fuška, ale našli sme ideálny lacný smartfón. Je to inak bieda

Pakt vznikol na základe toho, že deti boli úskostlivé, čo išlo však len čiastočne pripísať uzáverám v čase pandémie choroby covid-19, povedala Harperová.

Nie všetci rodičia odoprú svojim žiakom na základnej škole smartfóny a kódex je dobrovoľný, ale prihlásilo sa ich dosť na to, aby vytvorili pocit kritickéej väčšiny, povedala Harperová. "Dúfajme, že sa z toho postupom času stane nová norma," dodala.

Nikkie Barrieová, ktorá má 11-ročné dieťa na základnej škole, uviedla, že dopad bol okamžitý. "Tento kódex mi strašne zmenil život. Keď viem, že 90 percent triedy s tým súhlasí, uľahčuje mi to prácu pri hovorení nie, "povedala. Želala by si, aby sa pakt rozšíril aj na prvé ročníky strednej školy. "Je to zhubné moje životy, prišla som o dcéru. Keď sa do toho zapoja technológie, sedia tam ako roboti pohltení tým svetom TikToku alebo čohokoľvek iného, "dodala.

01 - Modified: 2023-06-02 13:57:39 - Feat.: 1 - Title: Španielska katolícka cirkev zverejnila prvú správu o zneužívaní maloletých, obetí je takmer tisíc 02 - Modified: 2023-05-30 14:35:19 - Feat.: 1 - Title: Sunak na budúci týždeň navštívi Washington, stretne sa s Bidenom. Snaží sa o zlepšenie vzťahov po Brexite 03 - Modified: 2023-05-17 20:07:20 - Feat.: 1 - Title: Firme Meta podľa zdrojov hrozí v Európskej únii rekordná pokuta kvôli prenosu dát do USA 04 - Modified: 2023-05-17 15:40:07 - Feat.: 1 - Title: Výrazný pokles dovozu zvýšil obchodný prebytok Írska v marci nad šesť miliárd eur
01 - Modified: 2024-04-22 18:38:36 - Feat.: - Title: Nová správa otvorene hovorí o mučení. Komisár zistil závažné pochybenia nielen v reedukačných centrách 02 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 03 - Modified: 2024-04-14 17:00:00 - Feat.: - Title: Život s hendikepovaným dieťaťom nie je vždy jednoduchý: Tieto známe osobnosti to však zvládajú bravúrne 04 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli 05 - Modified: 2024-04-12 14:46:46 - Feat.: - Title: Slovensko upadlo do najhoršieho stavu za 100 rokov. Starne, pôrodnosť klesá a nevytrhli nás ani migranti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 21:45