Následky ostreľovanie prihraničných obcí v Belgorodskej oblasti. FOTO: Reuters
StoryEditor

Belgorod, brána vojny. Pri ruskom meste ďalej vyčíňajú partizáni, odnášajú to civilisti

02.06.2023, 15:44
Autor:
ČTKČTKredred

Légia Sloboda Rusku dnes zverejnila príspevky, kde vyhlásila, že jej členovia pokračujú v bojoch v Belgorodskej oblasti. BBC potvrdila pravosť jedného zo záberov, kde je podľa légie vidieť „tank s vlajkou Slobodného Ruska".

Niekoľko obcí ruskej Belgorodskej oblasti sa ocitlo pod paľbou ukrajinských ozbrojených síl, uviedol v piatok tamojší gubernátor Vjačeslav Gladkov. Dve ženy podľa neho zomreli a dvaja muži sú zranení. Ozbrojená skupina Légia Sloboda Rusku tvrdí, že ruské jednotky pri boji s partizánmi zasiahli pri obci Novaja Tavolžanka auto Renault, v ktorom zomreli dvaja civilisti.

„Ukrajinské ozbrojené sily ostreľovali úsek cesty v dedine Maslova Pristaň v Šebekinskom okrese. Úlomky striel zasiahli prechádzajúce autá. V jednom z nich cestovali dve ženy, ktoré svojim zraneniam na mieste podľahli,“ uviedol Gladkov. V ďalšom vozidle podľa neho boli dvaja muži, ktorí utrpeli vážne zranenia.

image

Dilema v Kremli. Rusko podľa Londýna rieši, či posilniť svoju obranu alebo pozície na Ukrajine

Nebudú šetriť ani vlastných ľudí

Ukrajinské delostrelectvo ostreľovalo aj obec Tišanka a Leonovka, kde nie sú žiadne zranenia, úder poškodil domy a infraštruktúru, dodal Gladkov. Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nie je možné v podmienkach vojny ihneď nezávisle overiť.

„Šebekino. Belgorodská oblasť. Počiatočná ‚brána vojny‘, ktorá prenáša vojenské akcie na územie samotného Ruska,“ napísal v piatok dopoludnia v ruštine na Telegrame poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak. Zároveň uviedol, že ruská armáda „nebude šetriť vlastných civilistov“ a využije ich pre svoje krytie. „Premýšľajte, diskutujte, utekajte sami... kým môžete,“ napísal.

Belgorodská oblasť, podobne ako ďalšie ruské regióny susediace s Ukrajinou, od začiatku ruskej invázie pomerne často hlási útoky na svojom území. V oblasti, ktorá okrem iného susedí s ukrajinskou Charkovskou a Sumskou oblasťou, sa podľa tamojšieho gubernátora situácia v poslednej dobe zhoršila. Gladkov v posledných dňoch takmer pravidelne informuje o ostreľovaní pohraničného regiónu zo strany Ukrajiny, vo štvrtok hlásil deväť zranených.

V ten deň región čelil podľa úradov masívnemu ostreľovaniu a činitelia pristúpili k evakuácii obyvateľov pohraničného mesta Šebekino a ďalších pohraničných obcí, napísala stanica BBC na ruskojazyčnom webe. Podľa Gladkova je evakuovaných viac ako 2 500 ľudí.

Ruské ministerstvo obrany v ten istý deň vyhlásilo, že ruskí vojaci zabránili ukrajinským silám preniknúť do Belgorodskej oblasti, odrazili vraj pritom tri útoky. Hovorca ruského rezortu obrany pritom používal termín „ukrajinské teroristické formácie“. Minulý týždeň v pondelok sa Belgorodská oblasť stala dejiskom ozbrojených stretov, ktoré podľa ruských úradov vyvolal vpád ukrajinských „sabotážnych skupín“.

image

Ruskí partizáni hlásia ďalší nájazd a útoky raketometmi grad. Odrazili sme ich, tvrdí Moskva

BBC potvrdila pravosť záberu

Podľa Kyjeva aj médií do oblasti prenikli Rusi z oddielov Légie Sloboda Rusku a Ruského dobrovoľníckeho zboru bojujúcich na strane Ukrajiny. Neskôr sa stiahli. Ruský dobrovoľnícky zbor a Légia Sloboda Rusku podľa nezávislého portálu Meduza tvrdili, že v regióne podnikali svoje akcie aj vo štvrtok.

V piatok Légia Sloboda Rusku zverejnila sériu príspevkov na telegramovom účte, kde okrem iného vyhlásila, že jej členovia pokračujú v bojoch v Belgorodskej oblasti. Ruská služba BBC zároveň potvrdila pravosť jedného zo záberov, kde je podľa légie vidieť „tank s vlajkou Slobodného Ruska v obci Novaja Tavolžanka“.

Skutočne bola zhotovená na južnom okraji tejto obce, píše BBC. Zároveň sa však nezmieňuje o časovej osi, nie je tak isté, kedy snímka vznikla. Stanica zároveň poznamenala, že nie je možné rýchlo zistiť mieru spoľahlivosti vyhlásení zástupcov bojujúcich strán.

V inom príspevku zástupcovia légie tvrdia, že ruské jednotky pália z delostrelectva všade, kde zistia prítomnosť partizánov a neberú ohľad na civilistov. „U Tavolžanky nepriateľ zničil auto Renault s civilistami, keď si ho pomýlil s autom našej sabotážnej skupiny. Zahynuli najmenej dvaja civilisti,“ uviedla ozbrojená skupina. Či by mohlo ísť o rovnaký incident, nie je zrejmé. Novaja Tavolžanka sa nachádza niekoľko kilometrov od dediny Maslova Pristaň.

Ostreľovanie alebo útoky pomocou dronov na svoje územie v noci na piatok a ráno oznámili aj gubernátori ďalších ruských oblastí hraničiacich s Ukrajinou - Brianskej a Kurskej. Pridal sa k nim šéf Smolenskej oblasti, ktorá hraničí s Bieloruskom, ktorý informoval o útoku dronmi, píše BBC.

Tá tiež upozorňuje na hlásenie gubernátora Kalužskej oblasti, podľa ktorého spadol v jednom z tamojších lesov „neidentifikovaný objekt“, čo spôsobilo výbuch. O deň skôr bol v tomto regióne podľa médií nájdený havarovaný dron.

01 - Modified: 2023-06-02 12:59:01 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinci zasiahli prístav v okupovanom Berďansku, hlásia šesť expozií. Žiadne škody, tvrdia Rusi 02 - Modified: 2023-06-02 12:02:43 - Feat.: 1 - Title: Putin chcel ukázať svoju silu, no odhalil slabosť. Rusko je na tom výrazne horšie, tvrdí Blinken 03 - Modified: 2023-06-02 11:40:38 - Feat.: 1 - Title: Výroba ruských zbraní sa fantasticky zvýšila, len tankov je šesťsto, tvrdí Medvedev 04 - Modified: 2023-06-02 10:28:44 - Feat.: 1 - Title: Vojna na Ukrajine podľa Blinkena Rusko do budúcnosti výrazne oslabí, Putinov krok znížil vplyv Moskvy 05 - Modified: 2023-06-02 10:18:59 - Feat.: 1 - Title: Cena za „dobytie“ ruín mesta. Rusko prišlo v Bachmute o 60-tisíc vojakov 06 - Modified: 2023-06-02 09:23:14 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina zničila v noci všetky útočiace ruské drony a rakety, šiesty nálet si vyžiadal dvoch ranených 07 - Modified: 2023-06-02 08:25:30 - Feat.: 1 - Title: Nočné nálety hlásila ukrajinská metropola Kyjev aj ruské regióny, medzi zranenými je dieťa
01 - Modified: 2024-04-18 13:19:59 - Feat.: - Title: ECB nalieha na rakúsku Raiffeisen, aby zrýchlila obmedzovanie aktivít v Rusku 02 - Modified: 2024-04-18 13:32:44 - Feat.: - Title: Ukrajinská vláda robí chybu, myslí si Navaľná. Toto je vojna Putina, nie Rusov, vraví 03 - Modified: 2024-04-18 12:52:17 - Feat.: - Title: Blinken rokoval s Kulebom, obaja poukázali na potrebu schválenia pomoci v Kongrese 04 - Modified: 2024-04-18 12:35:51 - Feat.: - Title: "Neuveriteľný úspech." Slováci vyzbierali za dva dni vyše milión eur na muníciu pre Ukrajinu 05 - Modified: 2024-04-18 11:43:39 - Feat.: - Title: Ukrajina potvrdila, že zasiahla vojenské letisko na Kryme
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 16:24