Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: Sputnik/REUTERS
StoryEditor

Putin chcel ukázať svoju silu, no odhalil slabosť. Rusko je na tom výrazne horšie, tvrdí Blinken

02.06.2023, 14:02
Autor:
TASRTASR

Šéf americkej diplomacie Anthony Blinken sa počas príhovoru v Helsinkách snažil stanoviť pevný postoj USA.

Silná Ukrajina, ktorá má pod kontrolou svoje územie je predpokladom na mierové rozhovory s Ruskom. Vyhlásil to v piatok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken s tým, že invázia na Ukrajinu je pre Rusko strategickým zlyhaním. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Vojenská agresia proti Ukrajine značne oslabila ruskú armádu, ekonomiku, diplomatickú silu a vplyv Ruska aj na nadchádzajúce roky, uviedol Blinken počas príhovoru v Helsinkách.

Mýtus o ruskej armáde

"Keď sa pozriete na dlhodobé strategické ciele prezidenta (Vladimira) Putina, nie je pochýb o tom, že Rusko je na tom dnes výrazne horšie, ako bolo pred inváziou," uviedol šéf americkej diplomacie.

Expert o nájazde na Belgorod: Je možné, že tam boli Rusi s príklonom k fašizmu. Čo chcel Kyjev dosiahnuť?

"Tam, kde chce Putin ukázať svoju silu, odhalil slabosť. Tam kde chcel rozdeľovať, zjednocoval," uviedol. Poukázal aj na ruské straty na bojisku a európskom trhu a vstup Fínska do NATO.

"Kremeľ často tvrdí, že má druhú najsilnejšiu armádu na svete a mnohí tomu verili. Dnes však mnohí vidia, že ruská armáda je druhá najsilnejšia na Ukrajine," vyhlásil Blinken.

Potemkinov mier

"Keďže nemáme žiadne ilúzie o Putinových ambíciách, veríme, že predpokladom na zmysluplnú diplomaciu a skutočný mier je silnejšia Ukrajina, schopná odstrašiť a ubrániť sa pred akýmkoľvek budúcim agresorom," uviedol Blinken.

Dodal, že prímerie, ktoré zmrazí ruské územné zisky, bude "Potemkinovým mierom" a prisľúbil pokračovanie budovania "armády budúcnosti" na Ukrajine. Spojené štáty podľa neho tiež privítajú akúkoľvek iniciatívu, ktorá posadí Putina k rokovaciemu stolu.

Šéf americkej diplomacie sa počas príhovoru v Helsinkách snažil stanoviť pevný postoj USA. Podľa AFP bude narastať tlak na ukončenie vojny na Ukrajine vzhľadom na budúcoročné prezidentské voľby v USA a s nimi spojenú predvolebnú kampaň.

Exprezident Donald Trump, ktorý oznámil svoju kandidatúru, pritom už odsúdil vyzbrojovanie Ukrajiny súčasným prezidentom Joeom Bidenom.

01 - Modified: 2024-04-30 20:22:59 - Feat.: - Title: Americký minister obrany Austin vyzval štáty so systémami Patriot, aby ich poskytli Ukrajine 02 - Modified: 2024-04-30 19:57:42 - Feat.: - Title: Ukrajina výrazne zvýšila rozpočet na nákup dronov, vyhlásil Šmyhaľ 03 - Modified: 2024-04-30 19:07:22 - Feat.: - Title: Je to otázka života a smrti. Nórsko zvyšuje pomoc pre Ukrajinu vyhradenú na tento rok 04 - Modified: 2024-04-30 18:54:44 - Feat.: - Title: Poľsko nebude chrániť Ukrajincov, ktorí sa vyhýbajú odvodu do armády, vyhlásil minister Szejna 05 - Modified: 2024-04-30 15:51:04 - Feat.: - Title: V Kyjeve zadržali dvoch podozrivých, mali prevádzkovať proruské farmy botov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 13:00