StoryEditor

Nočné nálety hlásila ukrajinská metropola Kyjev aj ruské regióny, medzi zranenými je dieťa

02.06.2023, 10:22
Autor:
ČTKČTK

Letecký poplach na Ukrajine bol podľa BBC vyhlásený po tom, ako ruské bombardéry nad Kaspickým morom vypustili strely s plochou dráhou letu zamerané na ukrajinské mestá.

V Kyjeve boli v noci opäť počuť výbuchy a paľba protivzdušnej obrany, ktorá podľa úradov zostrelila viac ako tri desiatky vzdušných cieľov. Úrady Kyjevskej oblasti informujú o dvoch ranených kvôli dopadom trosiek zostrelených zbraní, a to vrátane dieťaťa, píše portál Ukrajinska pravda. Rôzne typy útokov na svoje územie v noci na dnes oznámili tiež gubernátori ruských oblastí hraničiacich s Ukrajinou - Belgorodskej, Brjanskej a Kurskej. Pridal sa k nim šéf Smolenskej oblasti, ktorá hraničí s Bieloruskom, ktorý informoval o útoku dronmi, napísal ruskojazyčný web stanice BBC.

Mestom zneli výbuchy

Letecký poplach na Ukrajine bol podľa BBC vyhlásený po tom, ako ruské bombardéry nad Kaspickým morom vypustili strely s plochou dráhou letu zamerané na ukrajinské mestá. Kyjevské úrady vyzvali obyvateľov ukrajinského hlavného mesta, aby zostali v krytoch až do odvolania poplachu a aby nezdieľali v sociálnych sieťach zábery vyhotovené v čase náletu. "V meste sú výbuchy, zasahuje protivzdušná obrana. Ďalšia vlna bezpilotných lietadiel útočí na Kyjev," uviedol starosta Vitalij Kličko.

"Terorizácia Kyjeva vzdušnými útokmi pokračuje," napísal na sociálnej sieti šéf vojenskej správy Serhij Popko. Konštatoval, že nepriateľ zakaždým mení zbrane, a tak po balistických raketách z predchádzajúceho dňa tentoraz zaútočil súčasne dronmi Šáhed iránskej výroby a strelami s plochou dráhou letu. "Ale naše sily protivzdušnej obrany sú jednoducho úžasné! Podľa predbežných informácií nad Kyjevom a v okolí odhalili a zničili viac ako 30 vzdušných cieľov rôzneho typu," napísal Popko.

image

Výroba ruských zbraní sa fantasticky zvýšila, len tankov je šesťsto, tvrdí Medvedev

Veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj neskôr spresnil, že Rusi najprv zaútočili pomocou dronov Šáhed a neskôr vyslali riadené strely Ch-101 a Ch-555. Ukrajinská protivzdušná obrana zničila všetkých 15 riadených striel a 21 útočných dronov, napísal na telegrame Zalužnyj.

Kým z metropoly nie sú hlásení žiadni zranení, stanica Suspilne informuje o poranenom jedenásťročnom chlapcovi a 68-ročnom mužovi v Kyjevskej oblasti. O deň skôr pri ruskom nálete na ukrajinskú metropolu zomreli traja ľudia, vrátane deväťročného dievčaťa. Rusko od začiatku mája podniklo okolo dvoch desiatok vzdušných útokov strelami a dronmi najmä na Kyjev, ale aj na ďalšie ukrajinské mestá.

Rusko pod paľbou

Pokoj nebol v noci na dnes ani v niektorých regiónoch Ruska, ktoré svojou inváziou do susednej krajiny pred 15 mesiacmi vojnu rozpútalo.

image

Drony útočili na Kyjev aj na ruský Kursk. Ukrajina zostrelila 30 cieľov

Ruská protivzdušná obrana v noci zostrelila nad Kurskom niekoľko ukrajinských dronov, uviedol Roman Starovojt, gubernátor Kurskej oblasti, ktorá hraničí s Ukrajinou. "Prosím obyvateľov Kurska zachovať pokoj, mesto spoľahlivo chránia naši vojaci," napísal.

Útoky bezpilotných lietadiel hlásil tiež gubernátor Smolenskej oblasti, ktorá sa nachádza nad oblasťou Brjanskú a nemá priamu hranicu s Ukrajinou. "Dnes okolo tretej hodiny nočnej v obci Peresna v Počinkovskom okrese a v obci Divasy v Smolenskom okrese zaútočili dva diaľkové drony na objekty palivového a energetického komplexu. Nie sú obete ani ranené," uviedol gubernátor Vasilij Anochin podľa BBC s poznámkou, že útok nespôsobil "kritické škody ani požiare".

Spomínané obce sa nachádzajú blízko regionálnej metropoly Smolenska, asi 270 kilometrov severne od ukrajinského územia. Anochin neoznámil, kto je podľa neho za úder zodpovedný.

Masívne ostreľovanie

image

Ukrajina si naklepáva bojisko aj ruské tylo. Inšpirovala sa inváziou do Normandie

Gubernátor Brjanskej oblasti Alexander Bogomaz medzitým podľa BBC uviedol, že ukrajinské ozbrojené sily ostreľovali dve tamojšie dediny - Lomakovku a obec Novaja Pogošč. Nie sú žiadni zranení, dodal regionálny šéf.

Gubernátor Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov ráno na telegrame informoval, že posledná noc bola v regióne "relatívne pokojná". Pokračovalo podľa neho ostreľovanie Šebekinského okresu ukrajinskou armádou. O deň skôr čelila Belgorodská oblasť podľa úradov masívnemu ostreľovaniu a činitelia pristúpili k evakuácii obyvateľov pohraničného mesta Šebekino a ďalších prihraničných obcí, podotkla BBC. Podľa Gladkova je evakuovaných viac ako 2500 ľudí.

BBC tiež upozorňuje na hlásenie gubernátora Kalužskej oblasti, podľa ktorého spadol v jednom z tamojších lesov "neidentifikovaný objekt", čo spôsobilo výbuch. O deň skôr bol v tomto regióne, ktorý sa nachádza severne od Ukrajiny smerom k Moskve, podľa médií nájdený havarovaný dron.

Ruské prihraničné regióny hlásia od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu pomerne často ostreľovanie alebo útoky bezpilotných lietadiel na svoje územia. Viní z nich Kyjev, ktorý sa k nim ale oficiálne nehlási, alebo odmieta, že by útočil na ruské územie.

Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nemožno v podmienkach vojny bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

01 - Modified: 2023-06-02 11:40:38 - Feat.: 1 - Title: Výroba ruských zbraní sa fantasticky zvýšila, len tankov je šesťsto, tvrdí Medvedev 02 - Modified: 2023-06-02 05:50:25 - Feat.: 1 - Title: Drony útočili na Kyjev aj na ruský Kursk. Ukrajina zostrelila 30 cieľov 03 - Modified: 2023-06-02 05:01:16 - Feat.: 1 - Title: Švajčiarski poslanci odmietli povoliť transfer zbraní na Ukrajinu
01 - Modified: 2024-05-01 19:20:00 - Feat.: - Title: USA obvinili Rusko, že na Ukrajine porušuje Dohovor o chemických zbraniach 02 - Modified: 2024-05-01 18:49:32 - Feat.: - Title: USA uvalili nové sankcie na stovky subjektov. Týkajú sa aj Slovenska 03 - Modified: 2024-05-01 15:28:00 - Feat.: - Title: V Pásme Gazy je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN 04 - Modified: 2024-05-01 13:00:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že zasiahlo južný štáb ukrajinskej armády. Kyjev to nekomentoval 05 - Modified: 2024-05-01 09:57:12 - Feat.: - Title: Ruský útok v Charkovskej oblasti si vyžiadal najmenej dve obete
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 21:35