Guvernér amerického štátu Florida Ron DeSantis. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

DeSantis po potvrdení kandidatúry razantne kritizuje Trumpa, hľadal podporu v Iowe

31.05.2023, 22:21
Autor:
ČTKČTK

Ron DeSantis, ktorý je považovaný za hlavného Trumpovho vyzývateľa v boji o nomináciu Republikánskej strany, kandidatúru potvrdil minulý týždeň po mesiacoch špekulácií.

Floridský guvernér Ron DeSantis tento týždeň vyrazil do kľúčového štátu Iowa na svoju prvú cestu po vstupe do prezidentskej kampane a americké médiá si všímajú, že sa pri tejto príležitosti začal viac vymedzovať proti favoritovi republikánskych primárok a exprezidentovi Donaldovi Trumpovi. Okrem iného spochybnil Trumpovu vernosť heslu "Amerika na prvom mieste" a naznačil, že nie je lídrom v debate o dlhovom strope USA. V prieskumoch stále za exprezidentom výrazne zaostáva.

Video: Kandidatúra Rona DeSantisa:

DeSantis, ktorý je považovaný za hlavného Trumpovho vyzývateľa v boji o nomináciu Republikánskej strany, kandidatúru potvrdil minulý týždeň po mesiacoch špekulácií. Výjazd do Iowy na úvod kampane nie je nijako prekvapujúci, keďže tento štát je pre kandidátov mimoriadne významný vzhľadom na pozíciu na začiatku cyklu straníckych primárok. Floridský guvernér ho v posledných mesiacoch navštívil viackrát a podľa médií sa tu chystá na budúci týždeň vstúpiť do kampane aj niekdajší Trumpov viceprezident Mike Pence.

Kritika exprezidenta

image

Republikán DeSantis začal svoju kampaň pred prezidentskými voľbami

DeSantis sa do kľúčového štátu na stredozápade USA vrátil v utorok a jeho séria vystúpení tam dnes pokračovala. Najviac pozornosti pritiahla jeho tlačová konferencia po utorkovom prejave, pri ktorej sa podľa agentúry AP vymedzoval voči Trumpovi spôsobom, aký u bol u neho doteraz nevídaný.

Pred novinármi spochybnil, či sa exprezident v otázke migrácie stále drží svojho hesla "Amerika na prvom mieste", a naznačil, že sa "posunul doľava", pretože to pre neho bolo výhodné. "Predtým hovoril, že aká je Florida skvelá. Sakra, veď celá jeho rodina sa za môjho guvernérstva presťahovala na Floridu, "povedal 44-ročný republikán, ktorý vedie tretí najľudnatejší štát USA od roku 2019.

image

DeSantisova katastrofa. Prezidentská kampaň začala trapasom a technickými problémami, Trump sa smeje

Jeho ďalší výpad súvisel s plánom, ktorý dojednali demokratický prezident Joe Biden a republikánsky šéf Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy v snahe odvrátiť platobnú neschopnosť americkej vlády. DeSantis dohodu o pozastavení dlhového stropu USA kritizoval a uviedol, že Trump v tejto veci mlčí. "Čakáte na to, kým vám prieskumy povedia, aké stanovisko zaujať? "povedal.

Podobná kritika zatiaľ od DeSantisa neprichádzala. Floridský guvernér je podľa komentátorov v zložitej pozícii, keď si nemôže silnú skupinu Trumpových fanúšikov príliš pohnevať a zároveň sa musí voči exprezidentovi vymedzovať, aby ponúkol republikánskym voličom alternatívu. Zatiaľ Trumpa nekritizuje ani za jeho právne problémy vrátane verdiktu newyorskej poroty, ktorý mu pripisuje sexuálne zneužitie novinárky Jean Carrollovej.

Bývalý spojenec

DeSantis je niekdajším blízkym Trumpovým spojencom a v samotnom politickom programe sa od exprezidenta príliš nelíši. Počas úradovania na Floride podpísal rad kontroverzných zákonov, ktoré obmedzujú prístup k potratom a k zdravotnej starostlivosti pre transrodovú mládež, uvoľňujú pravidlá okolo držania strelných zbraní, zakazujú na základných a stredných školách diskusie o sexuálnych menšinách alebo o pohlaví či inak obmedzujú školy v tvorbe učebných programov.

image

Guvernér Floridy DeSantis oficiálne oznámil svoju prezidentskú kandidatúru

V pondelkovom rozhovore s televíziou Fox News DeSantis uviedol, že ako prezident by "zničil ľavičiarstvo v tejto krajine" a skoncoval s "woke ideológiou", bez toho, aby vysvetlil, čo týmto výrazom myslí. Slovo "woke" v poslednom čase často používajú republikáni a im naklonení komentátori ako nálepku pre rôzne koncepty, s ktorými nesúhlasia, od práv pre transrodové osoby po snahu bojovať proti klimatickým zmenám. DeSantis v posledných mesiacoch neustále varuje pred "woke" hnutím a o Floride hovorí ako o mieste, kde "woke" zomiera.

Či je táto stratégia úspešná, začne byť jasné až po februárových primárkach v Iowe. Zatiaľ prieskumy medzi republikánskymi voličmi ďalej favorizujú Trumpa. V dvoch celoamerických sondážiach vykonaných po DeSantisovom oznámení kandidatúry na neho mal exprezident navrch o 24, respektíve 34 percentuálnych bodov. Prieskum vykonaný v Iowe tesne pred DeSantisovým vstupom do kampane opanoval Trump pomerom 62 ku 20 percentám.

01 - Modified: 2023-05-31 11:37:53 - Feat.: 1 - Title: Republikán DeSantis začal svoju kampaň pred prezidentskými voľbami 02 - Modified: 2023-05-25 15:04:41 - Feat.: 1 - Title: DeSantisova katastrofa. Prezidentská kampaň začala trapasom a technickými problémami, Trump sa smeje 03 - Modified: 2023-05-25 05:12:59 - Feat.: 1 - Title: Guvernér Floridy DeSantis oficiálne oznámil svoju prezidentskú kandidatúru 04 - Modified: 2023-05-24 21:58:52 - Feat.: 1 - Title: Guvernér Floridy DeSantis vstúpil do boja o kreslo prezidenta USA
01 - Modified: 2024-05-03 12:21:16 - Feat.: - Title: Američania kúpili Zelenskému jeden rok. Na čo sú Ukrajine dobré nové zbrane a čo Rusov najviac zabolí? 02 - Modified: 2024-05-03 07:24:08 - Feat.: - Title: Ruské jednotky vstúpili na leteckú základňu v Nigeri, ktorá hostí americké sily 03 - Modified: 2024-05-02 20:20:41 - Feat.: - Title: Akcie v USA po zasadnutí Fedu a výsledkoch vzrástli, dolár oslabil 04 - Modified: 2024-05-02 20:17:22 - Feat.: - Title: Na Kalifornskej univerzite zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov, zlikvidovali barikády 05 - Modified: 2024-05-02 19:50:03 - Feat.: - Title: Humanitárny konvoj, na ktorý zaútočili osadníci, podľa USA potom odklonil Hamas
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 14:28