Žena sa pozerá z okna poškodeného viacposchodového bytového domu po ohlásenom útoku dronu v Moskve. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ani psa to neprebudilo, tvrdila ruská televízia o nálete dronov na Moskvu. Putin reagoval pokojne

31.05.2023, 20:55
Autor:
ČTKČTK

Moderátor televízie Prvý kanál uviedol, že náletu na metropolu sa podľa ministerstva obrany zúčastnilo osem dronov, z ktorých tri narazili do domov. Nejasnosti ohľadom počtu dronov objasnil úvodnými zmätkami na sociálnych sieťach.

Ruské médiá - po vzore pokojnej reakcie prezidenta Vladimira Putina - utorkový nálet bezpilotných lietadiel na Moskvu nijako nedramatizovali. Doteraz najväčší útok dronov na hlavné mesto ale ruské noviny nepominuli a hlavné štátne televízie mu venovali nezvyčajne veľa vysielacieho času, uviedla ruská redakcia BBC na svojom webe.

Denník Kommersant na titulnej strane zverejnil reportáž svojho kremeľského spravodajcu, ktorý s iróniou sebe vlastní vylíčil, ako zamestnancov strediska Zotov v bývalej pekárni, ktorí sa zhromaždili kvôli stretnutiu s Putinom, neznepokojoval nálet, ale obava, aby kvôli náletu nezrušili schôdzku s hlavou štátu. Ďalej sa dôraz kládol na Putinovo hodnotenie, že moskovská protivzdušná obrana fungovala "uspokojivo" a že nálet budú kriminalisti vyšetrovať ako vojnový zločin.

"Účinná obrana"

Denník Vedomosti tiež zdôraznil Putinovo vyjadrenie o nálete a citoval názor šéfredaktora portálu Bezpilotnaja aviacija, že "ruská protivzdušná obrana predviedla svoju schopnosť bojovať s cieľmi tohto druhu dostatočne účinne".

Moskovský komsomolec si s ohľadom na širšiu čitateľskú obec dovolil "varovnou" predpoveď veterána vojenskej rozviedky, plukovníka v zálohe Rustema Klupova, že v budúcnosti môže byť horšia, nálety môžu byť častejšie a presnejšie. Na pozore by sa mali mať predovšetkým ľudia, ktorí bývajú blízko vojenských objektov. Tie však bude podľa Klupova v prvom rade chrániť protivzdušná obrana, a tak nemožno odhadnúť, kde bude bezpečnejšie.

image

Mali by sa vyšetriť zločiny ruských predstaviteľov pred a počas invázie, tvrdí Prigožin a kritizuje Šojgua

Moderátor televízie Prvý kanál uviedol, že náletu na metropolu sa podľa ministerstva obrany zúčastnilo osem dronov, z ktorých tri "narazili do domov". Nejasnosti ohľadom počtu dronov objasnil úvodnými zmätkami na sociálnych sieťach, ktoré opakovali rovnaké zábery, a potom sa podľa neho objavili aj falošné správy.

Následná reportáž vykreslila "obrázok udalostí" so zásahom protivzdušnej obrany v hlavnej úlohe: protiraketová strela "roztrhala na kusy ukrajinský dron letiaci na hlavné mesto" A tiež sa ukázala zraniteľnosť útočných bezpilotných lietadiel voči zásahu prostriedkov rádioelektronického boja, tvrdil reportér a jeho slová sprevádzali zábery na Atlasovej ulici, kde dron "zasiahol výškovú budovu". Či ju zasiahol zásluhou REB, zostáva nejasné, ironicky podotkla BBC.

"Všetko je v poriadku"

Leitmotívom všetkých televíznych rozhovorov s očitými svedkami bolo tvrdenie, že "všetko je v poriadku". "U nás panika, vďaka bohu, nevypukla," povedala jedna z obyvateliek domu, ktorá si hneď po nálete išla zdriemnuť. "Ráno som sa zobudila a mala som stovku esemesiek. Všetci prepadajú panike a ja si hovorím, čo sa vlastne stalo? "dodala.

"Nestojí za to prepadať panike, všetko dobre dopadne," prizvukoval v reportáži Prvého kanála ďalší očitý svedok.

Jeden z obyvateľov domu na Leninskej triede, kde dron vletel do bytu, na kameru hlásil, že to dokonca "ani psa neprebudilo". A reportér tvrdil, že evakuáciu obyvateľov domu sprevádzala humorná príhoda, keď majiteľa bytu, do ktorého vletel dron, musela ochranka najprv prebudiť. "Išli sme spať dosť neskoro, okolo tretej ráno, a tak sme nepočuli, čo sa stalo," potvrdila jeho slová žena z bytu.

image

Išli len po Putinovi? Dronový útok otriasol ruskou elitou, okolo prezidenta bývajú tí najmocnejší v krajine

Vo večernej reportáži televízia Rossija 1 obyvateľka bytu, do ktorého vletel dron, povedala, že ju prebudilo "klepanie na dvere a zvonenie". Inak nemohla nič povedať: "Nič som nevidela, lebo zle vidím. "

Hoci reportáž bola z veľkej časti venovaná trom miestam v Moskve, kde drony zasiahli obytné domy, zazneli tiež mená miest v okolí Moskvy, kde "našli trosky ukrajinských dronov" - aj blízko miest, kde žijú ruské elity. Tieto miesta najprv vymenoval poslanec Alexander Chinštejn z vládnej strany Jednotné Rusko, nikto ďalší z oficiálnych predstaviteľov ho ale nenasledoval. Server Meduza tvrdí, že podľa kremeľských pokynov na nálet mali médiá citovať Chinštejnove vyjadrenia výlučne v negatívnom svetle.

A vo večernom vysielaní televízie NTV po "najnovšej správe" o zničení všetkých ôsmich dronov zopakovala, že "dievčatá, ku ktorým oknom vletel dron, sa nezobudili zo spánku ani na sekundu". A to jej umožnilo urobiť záver, že "hlavnou úlohou náletu bol psychologický útok" a "cieľom bolo vyvolať paniku", čo sa ale "Kyjevu nepodarilo".

01 - Modified: 2023-05-31 17:24:25 - Feat.: 1 - Title: V ukrajinskom Bachmute zostalo už len 500 obyvateľov z pôvodných 70-tisíc, tvrdí starosta 02 - Modified: 2023-05-31 15:11:38 - Feat.: 1 - Title: Koniec vojny je ďaleko. Európa nesmie dovoliť, aby Rusko rozbilo jej bezpečnosť a jednotu, tvrdí Macron 03 - Modified: 2023-05-31 14:04:36 - Feat.: 1 - Title: Rusko hlási zničenie poslednej ukrajinskej lode, podľa Britov Moskva stráca iniciatívu
01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 03 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 04 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 05 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 04:05