Prezident Francúzskej republiky Emmanuel Macron. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Koniec vojny je ďaleko. Európa nesmie dovoliť, aby Rusko rozbilo jej bezpečnosť a jednotu, tvrdí Macron

31.05.2023, 17:11
Autor:
TASRTASR

Koniec vojny na Ukrajine je ďaleko, no jedna vec je istá – Ukrajina nebude dobytá, povedal Emmanuel Macron. Podľa jeho slov musí Európska únia Kyjev uistiť, že bude naďalej stáť po jeho boku a musí ho naďalej efektívne podporovať.

Rusko sa opäť snaží otriasť jednotou a bezpečnosťou Európy, tá mu to však nesmie dovoliť, uviedol v stredu francúzsky prezident Emmanuel Macron na konferencii Globsec 2023 Bratislava Forum.

Koniec vojny na Ukrajine je ďaleko, no jedna vec je istá – Ukrajina nebude dobytá, povedal Macron. Podľa jeho slov musí Európska únia Kyjev uistiť, že bude naďalej stáť po jeho boku a musí ho naďalej efektívne podporovať tak, aby to viedlo k trvalému mieru. Pripomenul, že v stávke je veľa, pretože vojna je na hraniciach Európskej únie.

Uviedol tiež, že budúce mierové usporiadanie nesmie diktovať Rusko, ale Ukrajina, ktorá bola napadnutá. Mier musí rešpektovať medzinárodné právo, Ukrajina nesmie obetovať územie, zdôraznil. S mierom by zároveň mali prísť určité bezpečnostné garancie, pokračoval.

image

Vojna na Ukrajine zďaleka ešte neskončila, Rusko krajinu ale nedobyje, vyhlásil Macron

Dodal, že takzvaná špeciálna vojenská operácia Ruska sa premenila na geopolitický omyl, ktorý vyústil do vstupu Fínska do Severoatlantickej aliancie. Zároveň vyjadril nádej, že čoskoro do nej vstúpi aj Švédsko.

Ako ďalej povedal, Európska únia si od Ruska vytvorila nebezpečnú energetickú závislosť, no v priebehu niekoľkých mesiacov sa situácii dokázala prispôsobiť.

Moskva podľa francúzskeho prezidenta neočakávala, že Únia podporí Ukrajinu humanitárne i vojensky v takom veľkom rozsahu. Zároveň si myslí, že Moskva hrá aj o čas. V niektorých krajinách totiž budú voľby a občania môžu cítiť z celej situácie únavu, vysvetlil.

image

Macron: Za napätie na severe Kosova sú zodpovedné kosovské úrady

Vyslovil tiež myšlienku, že európske štáty by sa nemali spoliehať na ostatných, ale mali by prevziať zodpovednosť za svoju bezpečnosť. Podľa neho musia posilniť svoje vojenské kapacity tak, aby boli schopné brániť seba i svojich susedov.

Macron je rád, že súčasná americká administratíva je na strane Európskej únie. Tvrdí však, že Európania sa nesmú spoliehať na amerických voličov a dúfať, že to tak ostane.

Podľa Macrona Európa nesmie zabúdať na rozvojové krajiny, ktoré teraz nedostávajú dostatočnú pomoc, pretože európske štáty sa sústreďujú na Ukrajinu. Varoval, že v tejto situácii by sa mohli krajiny takzvaného globálneho juhu obrátiť na inú mocnosť.

01 - Modified: 2023-05-31 14:53:45 - Feat.: 1 - Title: Slovensko rozšíri s Francúzskom spoluprácu v jadrovej energetike 02 - Modified: 2023-05-31 14:43:16 - Feat.: 1 - Title: Vojna na Ukrajine zďaleka ešte neskončila, Rusko krajinu ale nedobyje, vyhlásil Macron 03 - Modified: 2023-05-31 14:29:02 - Feat.: 1 - Title: Špičky svetovej politiky si dali zraz v Bratislave, riešili nielen Ukrajinu
01 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 02 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 03 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 04 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 05 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 06:34