Protivzdušná obrany Moskvy a jej okolia počas náletu dronov podľa Vladimira Putina fungovala normálne. FOTO: Reuters
StoryEditor

Putin reaguje na útok na Moskvu. Kyjevský režim sa vybral cestou zastrašovania Ruska, vyhlásil v televízii

30.05.2023, 16:13
Autor:
ČTKČTK

Kyjev sa podľa ruského prezidenta snaží vyprovokovať Rusko, aby na dronový nálet na Moskvu odpovedalo rovnako. "Pozrieme sa, čo s tým urobíme," povedal.

Ruský prezident Vladimir Putin po dnešnom útoku dronov na Moskvu vyhlásil, že je potrebné zlepšiť protilietadlovú obranu hlavného mesta. Povedal, že ukrajinský útok mieril na civilné ciele v snahe zastrašiť ruskú spoločnosť, zatiaľ čo Rusko na Ukrajine útočí len na vojenské ciele. Údaje o obetiach vojny, preverené OSN, však ukazujú, že obeťami ruskej agresie proti susednej krajine, rozpútanej na Putinov rozkaz vlani vo februári, sa stali aj tisíce ukrajinských civilistov.

Prezident vo vysielaní televízie Rossija 24 tvrdil, že Rusko na Ukrajine útočí na objekty vojenskej infraštruktúry. Napríklad pred dvoma troma dňami napadlo štáb ukrajinskej rozviedky. V odvete Kyjev zaútočil na obytné domy, aby "zastrašil" Moskvu, povedal Putin podľa ruských médií.

„Už sme hovorili o možnosti zasadiť úder strediskám rozhodovania. Do tejto kategórie spadá aj štáb ukrajinskej vojenskej rozviedky, ktorý sme napadli pred dvoma-tromi dňami. V reakcii si kyjevský režim vybral cestou zastrašovania Ruska, zastrašovania občanov Ruska a útokov na obytné budovy. To je samozrejme jasná známka teroristickej činnosti," vyhlásil Putin.

image

Odkiaľ vzlietli? Rusi nechápu, ako sa drony dostali do Moskvy. Prigožin zúri

Uviedol tiež, že protivzdušná obrany Moskvy a jej okolia "fungovala normálne", ale dodal, že "je na čom pracovať". Vhodné je podľa neho "utesniť protivzdušnú obranu v hlavnom meste", čo sa tiež stane.

Kyjev sa podľa Putina snaží vyprovokovať Rusko, aby odpovedalo rovnako. "Pozrieme sa, čo s tým urobíme," povedal.

Bezpilotné lietadlá zasiahli dnes skoro ráno tri obytné budovy v Moskve. Nikto neprišiel o život, najmenej dvaja ľudia museli vyhľadať lekársku pomoc, domy sú ľahko poškodené. Ďalšie drony sa podľa úradov podarilo zostreliť.

01 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 02 - Modified: 2024-04-19 07:20:58 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 03 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 04 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 05 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:39