Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. FOTO: Reuters/Russian Foreign Ministry
StoryEditor

Lavrov v Afrike obviňoval Západ a Kyjev z podpory genocídy. Zničí všetko ruské, tvrdí o Zelenského pláne

30.05.2023, 15:54
Autor:
ČTKČTK

Rusko dlhodobo obviňuje Západ, že ignoruje to, čo Moskva nazýva ukrajinským prenasledovaním ruskojazyčných obyvateľov východu a juhu Ukrajiny. Tieto obvinenia Rusko zatiaľ nepodporilo žiadnymi dôkazmi.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov dnes obvinil Západ, že "podporuje genocídu" na Ukrajine tým, že podporuje mierový plán prezidenta Volodymyra Zelenského. O ňom Lavrov vyhlásil, že "zničí všetko ruské" na východnej Ukrajine a na Kryme. Lavrov, ktorý hovoril v hlavnom meste Burundi počas svojej cesty po afrických štátoch, neposkytol žiadne dôkazy na podporu svojho tvrdenia, napísala agentúra Reuters.

Rusko dlhodobo obviňuje Západ, že ignoruje to, čo Moskva nazýva ukrajinským prenasledovaním ruskojazyčných obyvateľov východu a juhu Ukrajiny. Tieto obvinenia Rusko zatiaľ nepodporilo žiadnymi dôkazmi.

"Západ podporuje genocídu"

"Záver je veľmi jednoduchý - Západ priamo podporuje genocídu," povedal Lavrov počas tlačovej konferencie so svojím burundským náprotivkom Albertom Shingirom.

"Pokiaľ ide o hrozby, ktoré znejú na adresu Rusov, tiež sme dnes povedali našim priateľom, ako túto situáciu hodnotíme. Hrozby zabíjať Rusov zazneli z úst mnohých oficiálnych predstaviteľov kyjevského režimu, vrátane tajomníka bezpečnostnej rady (Oleksija Danilova), vrátane poradcu šéfa prezidentskej kancelárie (Mychajla Podoljaka), vrátane niekoľkých veľvyslancov Ukrajiny v zahraničí. A teraz už, ako viete, túto tému otvoril jeden z amerických senátorov," vyhlásil Lavrov podľa agentúry TASS.

image

Pri potýčkach so Srbmi na severe Kosova bolo zranených asi 25 príslušníkov misie NATO

Lavrov zjavne hovoril o senátorovi Lindseyovi Grahamovi, ktorý podľa ruskej propagandy, opierajúcej sa o zostrihané video z piatkového stretnutia Grahama so Zelenským, povedal, že "Rusi zomierajú" a následne dodal, že americká podpora sú "najlepšie peniaze, ktoré sme kedy minuli". Podľa agentúry Reuters tieto dve vyjadrenia spolu však nesúviseli a zazneli v rôznych častiach rozhovoru, ktorého kompletné znenie zverejnila kancelária ukrajinského prezidenta. Americký senátor na kritiku zareagoval vyhlásením, že ak Moskva chce, aby Rusi na Ukrajine neumierali, mala by svojich vojakov stiahnuť.

Obvinenia z terorizmu

Danilov a Podoljak v minulosti tiež hovorili o zabíjaní vojakov ruských okupačných vojsk, ktoré vtrhli na Ukrajinu.

Lavrov tiež obvinil Západ zo lži, keď tvrdí, že zbrane, ktoré dodáva Kyjevu, sa nesmú používať proti ruskému územiu. Kyjev podľa ruského ministra "už dávno prešiel k otvorene teroristickým metódam", na čo používa západné zbrane. Toto Lavrovovo tvrdenie dala agentúra RIA Novosti do súvislosti s dnešným útokom dronov na Moskvu.

Ruský prezident Vladimir Putin okrem iného odôvodňoval vpád ruských vojsk do susednej krajiny, ktorý nariadil vlani vo februári, aj tým, že sa ukrajinskí nacionalisti podľa neho dopúšťajú genocídy ruskojazyčných obyvateľov Donbasu, ale svoje tvrdenie nepodporil dôkazmi. Naopak, napríklad údaje pozorovateľskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe či štatistiky OSN uvádzali klesajúce počty obetí konfliktu medzi Moskvou podporovanými separatistami v Donbase a vojskami prozápadnej vlády v Kyjeve pred tým, ako Putin rozkazom k invázii rozpútal najkrvavejší konflikt v Európe od druhej svetovej vojny.

image

Hybridnú vojnu vidia obrancovia Ruska všade. Skončí Putinova partia rovnako ako diktátori z Líbye či Egypta?

Naopak Kyjev po stiahnutí ruských vojsk od ukrajinskej metropoly vlani na jar a po odhalení masových hrobov zavraždených civilistov v čerstvo oslobodených mestách a dedinách obviňuje Rusko z genocídnej vojny. Symbolom týchto zločinov sa stalo ukrajinské mesto Buča.

Medzinárodný trestný súd, ktorý stíha jednotlivcov za zločiny proti ľudskosti, genocíde a vojnové zločiny, na Putina v marci tohto roku vydal zatykač, a to v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu, konkrétne kvôli únosom ukrajinských detí z okupovaných území do Ruska.

01 - Modified: 2023-05-29 19:47:50 - Feat.: 1 - Title: Pri potýčkach so Srbmi na severe Kosova bolo zranených asi 25 príslušníkov misie NATO 02 - Modified: 2023-05-29 18:12:08 - Feat.: 1 - Title: Na severe Kosova pokračovali protesty Srbov proti novým albánskym starostom, ktorí vo voľbách vyhrali 03 - Modified: 2023-05-26 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Hybridnú vojnu vidia obrancovia Ruska všade. Skončí Putinova partia rovnako ako diktátori z Líbye či Egypta?
01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok 03 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 05 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 01:56