StoryEditor

Odkiaľ vzlietli? Rusi nechápu, ako sa drony dostali do Moskvy. Prigožin zúri

30.05.2023, 14:44
Autor:
jhrjhr

Na sociálnych sieťach sa objavili reakcie šokovaných Rusov. „Letí priamo nad naším domovom,“ je počuť napríklad na jednom videu. „Bolo to desivé,“ popísala jedna obyvateľka ruskému „silnú“ explóziu.

Dronové útoky v Moskve vzbudili v Rusku silnú odozvu. Šéf ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin aj ďalší Rusi sa pýtajú, akým spôsobom sa podarilo bezpilotným lietadlám dostať do hlavného mesta. Obyčajní Rusi priznávajú, že ich udalosť vydesila. Časť ruských propagandistov volá po mobilizácii.

„Hnusní šmejdi, čo robíte? Zdvihnite svoje zadky z tých kancelárií, do ktorých ste boli dosadení, aby ste chránili túto krajinu. Ste ministerstvo obrany!“ hromžil Prigožin. „Prečo ste ku*va umožnili týmto bezpilotným lietadlám dostať sa do Moskvy?“

image

Nálet na Moskvu: Drony zasiahli viaceré budovy. Je to najvážnejší útok od svetovej vojny, tvrdí poslanec

„Ak priletí do vášho domu v Rubljovciach (časť Moskvy, kde majú svoje sídla prominentní Rusi, pozn. red.), nasrať, nech váš dom zhorí. Ale čo majú robiť bežní ľudia, keď im drony s výbušninami vletia do okien?“ nebral si servítky šéf wagnerovcov, známy svojím napätým vzťahom s ruským vojenským vedením. „Myslím si, že ľudia majú všetko právo pýtať sa na tieto otázky týchto šmejdov.“

Na sociálnych sieťach sa objavili reakcie šokovaných Rusov. „Letí priamo nad naším domovom,“ je počuť napríklad na jednom videu. „Bolo to desivé,“ popísala jedna obyvateľka ruskému spravodajskému portálu RBC „silnú“ explóziu.

Podľa spravodajcu britskej stanice BBC v Rusku Stevea Rosenberga výbuchy boli také silné, že otriasli aj oknami jeho domu v Moskve. „Cítite sa, ako keby nepriateľské akcie boli teraz oveľa bližšie k domovu,“ popísal. Doteraz sa podľa neho vojna na Ukrajine na Moskve príliš nepodpisovala.

Starosta Moskvy Sergej Sobjanin uviedol, že útoky dronov spôsobili menšie škody na niekoľkých budovách. Dvaja ľudia museli podľa neho po útoku vyhľadať lekársku pomoc. Agentúra Reuters napísala, že útoky dronov zasiahli niektoré z najprestížnejších moskovských častí vrátane Leninského prospektu alebo západnej Moskvy, kde sídli ruská elita vrátane prezidenta Vladimira Putina, ktorý je podľa jeho hovorcu Dmitrija Peskova v Kremli a informovaný o útokoch. Putin údajne nechystá špeciálny prejav.

Kremeľ okamžite z útoku obvinil Kyjev. Peskov tvrdí, že Ukrajina sa pomstila za úspešný ruský úder na jedno ukrajinské kontrolné centrum. Nešpecifikoval ktoré. Ukrajina odmieta, že by mala s dianím v Moskve čokoľvek spoločné s tým, že oveľa väčšiu pozornosť venuje ruským útokom na domácej pôde.

image

Uznávaný generál povedal, v čom sú Rusi mimoriadne silní: Kto spraví chybu, do pár minút je mŕtvy

Ako sa dostali až do Moskvy? pýtajú sa Rusi

Rusi si kladú otázku ohľadom toho, akým spôsobom sa podarilo dronom preniknúť až do ich hlavného mesta. „Toto je skôr starosť zvláštnych služieb než vzdušnej obrany,“ povedal ruskému spravodajskému portálu MSK1.ru ruský vojenský a politický analytik Konstantin Sivkov. Podľa neho údery majú na svedomí proukrajinskí ruskí sabotéri. Súdi preto, že Rusko by sa malo zamerať na chytenie „sympatizantov Zelenského režimu“.

Podobného názoru je aj ruský vojenský analytik Perendžjev Nikolajevič z Ruskej ekonomickej univerzity G. V. Plechanova. Podľa neho v Rusku môžu existovať tieňové spoločnosti, ktoré vyrábajú bezpilotné lietadlá na popud Ukrajiny či Západu. „Som si istý, že neprileteli z Ukrajiny, ale zhromaždili ich u nás,“ povedal portálu s tým, že útočníci museli drony vypustiť južne od hlavného mesta, pretože útoky sa odohrali v južnej časti mesta.

Šéf obranného výboru Štátnej dumy Andrej Kartapolov uviedol, že útok bol možný kvôli veľkosti Ruska. „Máme veľmi veľkú krajinu a vždy existuje medzera, ktorou môže dron preletieť a obísť oblasti, kde sú umiestnené systémy protivzdušnej obrany,“ vyhlásil.

Šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov v apríli uviedol, že ukrajinské drony môžu doletieť do Moskvy aj ďalej. V pondelok v súvislosti s útokmi na Kyjev varoval Rusko, že ukrajinská „odpoveď na seba nenechá dlho čakať“.

Na začiatku mesiaca bola Moskva svedkom dronového útoku na kremeľskú rezidenciu ruského prezidenta a incidenty s dronmi sú v poslednej dobe hlásené z rôznych miest Ruska. Ukrajina sa k nim nehlási. Denník The New York Times (NYT) s odvolaním sa na amerických činiteľov a na hodnotenie amerických spravodajských služieb minulý týždeň napísal, že útok na Kremeľ pravdepodobne zorganizovali ukrajinské zvláštne vojenské alebo spravodajské jednotky.

image

Rusko je na trajektórii konfliktu s NATO. Vojna je možná, vyhlásil náčelník českého generálneho štábu

Pripravme sa na vojnu, burcujú propagandisti

Ruský zákonodarca Maxim Ivanov povedal, že utorkový incident je najvážnejším útokom na ruské hlavné mesto od druhej svetovej vojny. Podľa neho sa žiadny občan nemôže vyhnúť „novej realite“. "Buď porazíte nepriateľa ako jednotná päsť vlasti, alebo nezmazateľná hanba zo zbabelosti, kolaborácie a zrady pohltí vašu rodinu," vyhlásil.

„Čím skôr ľudia, ktorí žijú v Moskve, Jekaterinburgu, Čeľabinsku, Petrohrade pochopia, že toto je vojna, tým skôr ju vyhráme. Kým tu bude pocit, že toto všetko sa deje niekde inde, tak tu bude problém,“ vyhlásil vrchný ruský propagandista Vladimír Solovjov. Podľa neho Rusko bojuje s NATO, ktoré "všetko stavilo" na jeho zničenie. "Ak im dôjdu Ukrajinci, budú bojovať Poliaci," povedal.

„Čo som urobil pre víťazstvo?“ mal by sa podľa Solovjova pýtať každý Rus. Navrhuje zaútočiť na ukrajinské mestá ešte tvrdšie, než sa tomu doteraz deje.

01 - Modified: 2023-05-26 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Hybridnú vojnu vidia obrancovia Ruska všade. Skončí Putinova partia rovnako ako diktátori z Líbye či Egypta? 02 - Modified: 2023-05-26 14:37:59 - Feat.: 1 - Title: Expert o nájazde na Belgorod: Je možné, že tam boli Rusi s príklonom k fašizmu. Čo chcel Kyjev dosiahnuť? 03 - Modified: 2023-05-26 09:48:57 - Feat.: 1 - Title: Hlavným cieľom je Putin, priznali „tajní“ z Kyjeva. Spájajú ich s viacerými útokmi vrátane atentátu 04 - Modified: 2023-05-25 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Podpora je Kyjevom tvrdo vybojovaná. Dynamika vojny sa zrýchľuje, aké sú možnosti a motivácie oboch strán? 05 - Modified: 2023-05-25 14:47:34 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinská protiofenzíva sa začala, ničíme ruskú logistiku, povedal Zelenského poradca 06 - Modified: 2023-05-24 10:53:22 - Feat.: 1 - Title: Prigožin bije na poplach: Sme v stave, že by sme mohli prísť o Rusko. Musíme byť ako Severná Kórea 07 - Modified: 2023-05-24 08:51:02 - Feat.: 1 - Title: Ničia 10-tisíc dronov mesačne, aj staré tanky sú vážna hrozba. Analýza ukazuje, ako sa Rusi zlepšujú v boji 08 - Modified: 2023-05-24 08:37:05 - Feat.: 1 - Title: Problémové ranveje a veľmi drahá munícia. Čo prinesú F-16 Ukrajine
01 - Modified: 2024-04-26 09:35:30 - Feat.: - Title: Výročie havárie v Černobyle: Zelenskyj upozorňuje na hrozbu v záporožskej jadrovej elektrárni 02 - Modified: 2024-04-26 08:26:49 - Feat.: - Title: Španielsko ani Grécko Ukrajine patrioty nedodajú. Madrid však pošle rakety 03 - Modified: 2024-04-26 07:06:21 - Feat.: - Title: Ukrajinci dočasne sťahujú americké tanky Abrams. Zistili, že majú jeden vážny nedostatok 04 - Modified: 2024-04-26 06:14:33 - Feat.: - Title: Britský exminister Wallace varoval pred zmrazením konfliktu na Ukrajine, kritizoval nemeckého kancelára 05 - Modified: 2024-04-26 05:40:07 - Feat.: - Title: Grécko nemôže poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany, vraví Mitsotakis
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 13:01