Ruský Prezident Vladimir Putin. FOTO: REUTERS/Mikhail Klimentyev
StoryEditor

Kremeľ predstavil sedem podmienok pre mier na Ukrajine. Kyjev reaguje

27.05.2023, 18:52
Autor:
ČTKČTK

Sedem ruských požiadaviek "potvrdzuje právnu a faktickú nespôsobilosť ruského vedenia", uviedol poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak.

Moskva dnes prostredníctvom námestníka ministra zahraničných vecí oznámila sedem požiadaviek pre nastolenie mieru na Ukrajine. Okrem iného požaduje, aby Ukrajina uznala ruštinu za štátny jazyk a vzdala sa úsilia o vstup do Severoatlantickej aliance a štruktúr Európskej únie. Kyjev podľa médií odpovedal svojimi podmienkami, ktoré zahŕňajú napríklad vytvorenie demilitarizovanej nárazníkovej zóny na ruskom území, vydanie vojnových zločincov a strojcov vojny a vyplácanie reparácií.

Námestník ministra zahraničných vecí Michail Galuzin medzi siedmimi požiadavkami vymenoval ukončenie bojových akcií zo strany ukrajinských síl a dodávok zbraní zo Západu. Splnenie ďalších piatich požiadaviek je podľa ruského diplomata nevyhnutných pre "dosiahnutie všeobecného, spravodlivého a trvalého mieru".

Ukrajina by sa preto mala vrátiť k neutrálnemu postaveniu, teda zrušiť procesy vstupu do NATO a EÚ, uznať "nové územné skutočnosti vzniknuté v v dôsledku práva národov na sebeurčenie" (teda uznať anexiu Krymu a anektovaných oblastí na východe a juhu krajiny - pozn. red.), chrániť práva ruskojazyčných občanov a národnostných menšin, ustanoviť ruštinu ako štátny jazyk a dodržiavať základné ľudské práva vrátane slobody náboženského vyznávania.

image

Ukrajinská rozviedka priznala svoju úlohu pri útoku na Kerčský most

Poslednou požiadavkou se najskôr myslí to, že by ukrajinský štát mal prestať vystupovať proti pravoslávnej cirkvi, ktorá sa donedávna podriaďovala moskovskému patriarchátu. Na Ukrajine tiež pôsobí aj pravoslávna cirkev napojená na konštantínopolský patriarchát.

"Ruský prezident Vladimír Putin predtým deklaroval, že Moskva nevystupuje proti členstvu Ukrajiny v EÚ. V minulosti ani nezaznela požiadavka ustanoviť ruštinu štátnym jazykom," uviedol denník Kommersant.

Sedem ruských požiadaviek "potvrdzuje právnu a faktickú nespôsobilosť ruského vedenia", uviedol na Twitteri poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak a odpovedal vymenovaním podmienok Ukrajincov.

image

Medvedev ohlásil novú realitu: Tento konflikt bude trvať veľmi dlho, možno desaťročia

Tie zahŕňajú stiahnutie všetkých ruských vojsk z ukrajinského územia, definitívne uznanie rozpadu Sovietskeho zväzu a zvrchovanosti postsovietskych republík, vydanie vojnových zločincov a strojcov vojny, vytvorenie demilitarizovanej nárazníkovej zóny na ruskom území, zníženie počtu útočných zbraní, uskutočnenie medzinárodnej konferencie, ktorá by mala kontrolu nad ruským jadrovým arzenálom a právne zakotvenie reparácií vrátane dobrovoľného odovzdania ruského majetku zabaveného v krajinách tretieho sveta v prospech Ukrajiny.

Prvé mierové rozhovory s Ruskom začali krátko po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu minulý rok vo februári. Ukrajina ich ukončila po jarnom stiahnutí ruských vojsk z území pri hlavnom meste, ktoré znamenalo aj odhalenie vojnových zločinov v oslobodených mestách a dedinách. Kyjev sa vtedy zaprisahal, že nebude rokovať s Ruskom, kým na jeho čele stojí Vladimír Putin. Práve na jeho rozkaz ruské vojská vpadli na Ukrajinu a rozpútali tak najkrvavejší konflikt v Európe od druhej svetovej vojny.

01 - Modified: 2023-05-27 14:48:12 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina požiadala Nemecko o poskytnutie striel vzduch-vzduch Taurus 02 - Modified: 2023-05-26 17:45:37 - Feat.: 1 - Title: Čína navrhla, aby si Rusko z Ukrajiny nechalo, čo má. Lavrov ďakuje za vyváženosť 03 - Modified: 2023-05-26 12:50:35 - Feat.: 1 - Title: Prehráva Slovensko s dezinformáciami? Podpora NATO klesla, za vojnu viní Západ viac ako tridsať percent ľudí 04 - Modified: 2023-05-25 22:12:56 - Feat.: 1 - Title: Britský parlament vyhlásil hladomor na Ukrajine za genocídu
01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 04 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 05 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 08:06