Prejav srbského prezidenta Aleksandara Vučiča na demonštrácii. FOTO: Reuters
StoryEditor

Desaťtisíce ľudí v Belehrade podporili prezidenta Vučiča. Vy aj my čelíme útokom, rečnil maďarský minister

26.05.2023, 23:22
Autor:
ČTKČTK

Účastníkov privážali autobusy z celého Srbska, ale aj zo susednej Bosny a Severného Macedónska. Všadeprítomné autobusy zablokovali dopravu v celom Belehrade.

Desaťtisíce ľudí sa dnes zišli v centre Belehradu na podporu srbského prezidenta Aleksandara Vučiča. Dav demonštroval svoju silu ako protiváhu k veľkým protivládnym protestom. Tie vyvolali dve masové streľby, pri ktorých na začiatku mája zahynulo 18 ľudí, uviedla agentúra Reuters.

Medzi rečníkmi na dnešnej akcii nazvanej Srbsko nádeje bol aj maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó​ a vodca bosnianskych Srbov Milorad Dodik, ktorý je považovaný za blízkeho spojenca Moskvy a figuruje na sankčnom zozname USA.

"Vy aj my čelíme podobným výzvam a sme vystavení útokom medzinárodného liberálneho mainstreamu," povedal Szijjartó v srbčine. "Útočia na nás, pretože chceme mier na Ukrajine, útočia na nás, pretože veríme v rodinné hodnoty a odmietame, aby nám niekto hovoril, čo máme robiť," uviedol Szijjartó.

"Srbsku na čele s Vučičom veríme a podporujeme ho. Nech žije Srbsko, nech žije Republika srbská, nech žije Rusko," povedal Dodik.

V Srbsku na začiatku mája 13-ročný chlapec na základnej škole zastrelil deväť svojich spolužiakov a člena ochranky a o deň neskôr zastrelil 21-ročný muž neďaleko Belehradu osem ľudí. Hromadné streľby spustili protesty, do ktorých sa zapojila časť spoločnosti, časť demonštrantov žiadala aj odstúpenie Vučiča. Nacionalistická pravicová strana prezidenta Vučiča minulý týždeň zorganizovala mimo hlavného mesta svoj vlastný protest s niekoľkotisícovou účasťou, ktorým vyjadrovala nesúhlas s protestmi v Belehrade, uviedla AP. Dnes sa jeho priaznivci zišli v hlavnom meste.

Účastníkov podľa agentúry Reuters privážali autobusy z celého Srbska, ale aj zo susednej Bosny a Severného Macedónska. Všadeprítomné autobusy zablokovali dopravu v celom Belehrade.

01 - Modified: 2024-04-17 12:39:09 - Feat.: - Title: Srbsko má blokovať kosovské autobusy na hraniciach s Chorvátskom 02 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 03 - Modified: 2024-04-15 12:35:28 - Feat.: - Title: Potýčka v gruzínskom parlamente. Opozičný poslanec udrel člena vlády kvôli zákonu o zahraničných agentoch 04 - Modified: 2024-04-10 05:09:45 - Feat.: - Title: Srbsko je podľa Vučiča blízko k dohode o nákupe francúzskych stíhačiek Rafale 05 - Modified: 2024-04-06 17:53:27 - Feat.: - Title: Švajčiarski farmári pred budovou vlády na protest pohodili ovce usmrtené vlkmi. Žiadajú od štátu akciu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 19:35