Republikánsky kandidát na prezidenta a americký senátor Tim Scott. FOTO: Reuters
StoryEditor

Republikánsky senátor Tim Scott oficiálne spustil kampaň na prezidenta USA. Má malú šancu na úspech

22.05.2023, 18:42
Autor:
ČTKČTK

57-ročný Tim Scott je jediným republikánom tmavej pleti v Senáte a denník The New York Times ho označil za najvplyvnejšieho zvoleného černošského konzervatívca v Spojených štátoch.

Pole uchádzačov o nomináciu Republikánskej strany v nadchádzajúcej voľbe amerického prezidenta rozšíril ďalší politik. Predvolebnú kampaň dnes oficiálne spustil senátor Tim Scott, ktorý na mítingu vo svojom domovskom štáte Južná Karolína varoval pred odklonom USA od "vlastenectva a viery". Doterajšie prieskumy mu dávajú malú šancu na úspech.

57-ročný Tim Scott je jediným republikánom tmavej pleti v Senáte a denník The New York Times ho označil za "najvplyvnejšieho zvoleného černošského konzervatívca" v Spojených štátoch. Senátor si zakladá okrem iného na svojom životnom príbehu niekoho, kto sa zo skromných pomerov vypracoval do najvyšších poschodí americkej politiky. Razí pozitívne posolstvo o stave USA a tradičnú republikánsku politiku založenú na "osobnej zodpovednosti". Do kampane vstupuje so značným finančným vankúšom, upozornil NYT.

image

Medzi americkými republikánmi sa objavil ďalší kandidát na prezidenta, senátor za Južnú Karolínu Scott

Zásadnou prekážkou je pre neho kandidatúra exprezidenta Donalda Trumpa, ktorý vojvodí prieskumom preferencií medzi republikánskymi voličmi. Scott sa pri tom radí medzi konkurentov, ktorí sa voči Trumpovej politike nechcú vymedzovať, alebo tak robia len veľmi opatrne. Senátorova podpora sa doteraz v sondážiach pohybovala okolo dvoch percent a web Politico ho v novom prehľade označil za kandidáta, ktorého nominácia do voľby je veľmi nepravdepodobná.

Svoj pozitívny náhľad na americkú spoločnosť, ktorý médiá prirovnávajú k rétorike republikánskeho prezidenta z rokov 1981 až 1989 Ronalda Reagana, formuloval Scott aj na dnešnom mítingu v meste Charleston. Opakoval rozprávanie o matke samoživiteľke a tiež o dedkovi, ktorý predčasne ukončil štúdium, aby si začal zarábať. "Vybral som si osobnú zodpovednosť namiesto roztrpčenia," povedal.

Zároveň v prejave hovoril o náraste kriminality v USA a údajných útokoch Demokratickej strany na "rebrík, ktorý mi pomohol stúpať". "Pod prezidentom Bidenom sa naša krajina bohužiaľ odkláňa od vlastenectva a viery," povedal politik, ktorý je v Senáte desať rokov a ktorý predtým pôsobil v Snemovni reprezentantov.

image

Ropa stagnuje, obavy o dlhový strop USA znižujú optimizmus ohľadom dopytu

Scott nie je v začínajúcej kampani jediným zástupcom Južnej Karolíny, kandidatúru vo februári oznámila niekdajšia guvernérka tohto štátu Nikki Haleyová. Okrem nej a Trumpa sú medzi potvrdenými kandidátmi aj podnikateľ, spisovateľ a politický aktivista Vivek Ramaswamy či bývalý guvernér Arkansasu Asa Hutchinson.

Za hlavného Trumpovho vyzývateľa je považovaný guvernér štátu Florida Ron DeSantis, ktorý s potvrdením vstupu do kampane vyčkáva, akokoľvek sa na ňu už mesiace v zákulisí pripravuje a organizuje mítingy naprieč USA. Podľa posledných informácií amerických médií by oficiálne oznámenie mohlo prísť už v stredu.

Víťaz republikánskych primárok sa v novembri 2024 s najväčšou pravdepodobnosťou stretne so súčasným prezidentom Bidenom. Politik Demokratickej strany minulý mesiac potvrdil, že mieni budúci rok vo veku 81 rokov obhajovať mandát.

01 - Modified: 2023-04-12 16:53:17 - Feat.: 1 - Title: Medzi americkými republikánmi sa objavil ďalší kandidát na prezidenta, senátor za Južnú Karolínu Scott 02 - Modified: 2023-05-22 15:36:24 - Feat.: 1 - Title: Dolár mierne rastie, v centre pozornosti sú úroky a rokovania o dlhovom strope 03 - Modified: 2023-05-22 15:34:51 - Feat.: 1 - Title: Ropa stagnuje, obavy o dlhový strop USA znižujú optimizmus ohľadom dopytu
01 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 05 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 14:06