Hlavné srbské opozičné strany protestujú proti násiliu a v reakcii na dve masové streľby v tom istom týždni v Belehrade, ktoré otriasli krajinou. FOTO: Reuters
StoryEditor

"Proti násiliu". Desaťtisíce ľudí vyšli do ulíc v Srbsku už tretíkrát od hromadných strelieb

20.05.2023, 10:25
Autor:
ČTKČTK

V Srbsku na začiatku mája 13-ročný chlapec na základnej škole zastrelil deväť svojich spolužiakov a člena ochranky a o deň neskôr zastrelil 21-ročný muž neďaleko Belehradu osem ľudí.

V srbskom hlavnom meste Belehrade vyšli v piatok do ulíc desiatky tisíc ľudí, protestné akcie trvali až do večerných hodín. Ide už o tretiu demonštráciu od hromadných striel, ktoré tento mesiac otriasli Srbskom. Protesty sa podľa agentúr konali pod heslom "proti násiliu", niektorí protestujúci na nich však vyjadrovali všeobecnú nespokojnosť s vládou a prezidentom Alexandrom Vučićom.

V Srbsku na začiatku mája 13-ročný chlapec na základnej škole zastrelil deväť svojich spolužiakov a člena ochranky a o deň neskôr zastrelil 21-ročný muž neďaleko Belehradu osem ľudí. Minister vnútra Bratislava Gašić, ktorého rezignáciu protestujúci požadujú, podľa webu stanice Deutsche Welle tiež potvrdil správy médií, že muž prepustený z liečebného ústavu vo štvrtok odpálil na prázdny dom protitankovú strelu.

image

Balkánom sa šíri silný fenomén juhonostalgie. Za spoločným štátom smútia prekvapujúco ešte aj Slovinci

Obe hromadné streľby prinútili časť spoločnosti k protestom. Opozičné strany vinia vládu, že nedostatočne potláča zločinné prvky v srbskej spoločnosti a nepodniká kroky proti televíznym staniciam vysielajúcim násilný obsah. Okrem Gašiča demonštranti volali aj po odstúpení šéfa spravodajskej služby, a niektorí aj po odstúpení prezidenta Vučiča.

"Prišla som protestovať proti spôsobu života v tejto krajine, proti násiliu, ktoré je viditeľné všade, vo verejných prejavoch, v médiách. Protestujem proti zlu, v ktorom žijeme, a proti spôsobu vedenia krajiny, "povedala agentúre Reuters jedna z demonštrujúcich, ktorá uviedla, že je univerzitnou profesorkou.

image

V časoch krízy ľudia siahajú po značkách, ktorých kvalitu majú overenú

Premiérka Ana Brnabičová zodpovednosť vlády za hromadné streľby odmietla a naopak obvinila opozíciu z rozdúchavania násilia a vyhrážania sa prezidentovi. Protesty sú podľa nej "rýdzo politické". "Vy ste chrbticou násilia v tejto spoločnosti. Šírite nenávisť, "odkázala podľa agentúry AP opozícii Brnabičová. Premiérka tiež povedala, že "všetko, čo sa v Srbsku stalo po streľbách", bola priamo práca zahraničných tajných služieb a že chod vlády môžu zmeniť len voľby, nie ľudia v uliciach.

Nacionalistická pravicová strana srbského prezidenta Vučića medzitým mimo hlavného mesta zorganizovala svoj vlastný protest s niekoľkotisícovou účasťou, ktorým vyjadrovala nesúhlas s protestmi v Belehrade, uvádza AP. Ďalšie zhromaždenie Vučić zvoláva na budúci týždeň. Prezident sa vo svojich vyjadreniach stotožňuje s premiérkou Brnabičovou a hovorí, že protesty organizuje niekto zo zahraničia. Naznačil však tiež, že by vláda mohla rezignovať a Srbi ísť k predčasným voľbám.

Vláda na hromadné streľby reagovala vyhlásením mesačnej zbraňovej amnestie, počas ktorej môžu majitelia odovzdať nelegálne držané zbrane bez postihu. Vučić vyzval na "úplné odzbrojenie Srbska" a sprísnenie pokút za nelegálne držanie zbraní. Srbsko má veľmi prísne zákony o držaní zbraní už teraz, ale je rovnako ako ďalšie štáty západného Balkánu po vojnách v 90. rokoch zaplavená státisícami nelegálne držaných zbraní, uvádza Reuters.

01 - Modified: 2023-05-19 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Balkánom sa šíri silný fenomén juhonostalgie. Za spoločným štátom smútia prekvapujúco ešte aj Slovinci 02 - Modified: 2023-05-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V časoch krízy ľudia siahajú po značkách, ktorých kvalitu majú overenú 03 - Modified: 2023-05-12 20:27:30 - Feat.: 1 - Title: Desaťtisíce ľudí v Belehrade zablokovali dopravu na moste, po streľbách protestujú proti prezidentovi
01 - Modified: 2024-04-21 20:16:10 - Feat.: - Title: Srbská väčšina v severnom Kosove bojkotovala referendum o albánskych starostoch 02 - Modified: 2024-04-20 09:25:30 - Feat.: - Title: "Kto iný, ak nie my?" Proeurópskym protestom v Tbilisi dominovala mládež, odmietajú zákon o zahraničnom vplyve 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 13:59:57 - Feat.: - Title: Keď nepomôže vláda, pomôže národ. Na muníciu pre Ukrajinu Slováci vyzbierali už viac ako milión eur 05 - Modified: 2024-04-17 20:47:53 - Feat.: - Title: Ukrajine je potrebné urýchlene poskytnúť protivzdušnú obranu, zhodla sa Európska únia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 19:56