Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (uprostred) sa víta na letisku v Džidde v Saudskej Arábii, kde sa koná summit Ligy arabských štáto.  FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Zelenskyj na summite Ligy arabských štátov vyzval na podporu jeho mierového plánu

19.05.2023, 15:43
Autor:
ČTKČTK

Účasť Zelenského ako čestného hosťa summitu je súčasťou snahy Rijádu sprostredkovať mierové rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes nečakane prišiel na summit Ligy arabských štátov (LAS) do saudskoarabskej Džiddy, ktorého sa prvýkrát od začiatku občianskej vojny v Sýrii v roku 2011 zúčastňuje aj sýrsky prezident Bašár Asad, spojenec Moskvy. Zelenskyj na summite vyzval na podporu svojho mierového plánu pre Ukrajinu a uviedol, že niektoré krajiny, aj z arabského regiónu, zatvárajú oči pred zločinmi Ruska.

"Bohužiaľ, sú vo svete takí, a sú aj tu medzi vami, ktorí zatvárajú oči pred nelegálnymi väznicami a anexami. A ja som tu preto, aby si každý mohol urobiť úprimný náhľad na situáciu bez ohľadu na to, aký silný vplyv sa snaží mať Rusko," povedal na summite v Džidde Zelenskyj podľa agentúry AFP.

Zelenského mierový plán

Zelenskyj tiež vyzval arabských lídrov, aby podporili jeho desaťbodový mierový plán. V ňom trvá okrem iného na návrate všetkých ukrajinských území, ktoré Rusko obsadilo, na reparáciách za vojnové škody spôsobené ruskou inváziou a na vytvorení osobitného tribunálu, ktorý by súdil ruské vojnové zločiny. Takéto návrhy ale Moskva odmieta.

Ukrajinský prezident tiež po príchode do Saudskej Arábie napísal na sieti Telegram, že chce s arabskými lídrami hovoriť aj o ochrane ukrajinských moslimov, vrátane krymských Tatárov. Tie čelia na Kryme represiám po ruskej anexii tohto územia v roku 2014. Zelenskyj tiež predtým na Twitteri napísal, že jeho prvá cesta do Saudskej Arábie má za cieľ "posilniť bilaterálne vzťahy a vzťahy Ukrajiny s arabským svetom".

image

Legendárny poľský politik Radek Sikorski pre HN: Konflikt na Ukrajine presúva mocenskú rovnováhu vnútri Únie

Podľa televízie Al-Arabíja je účasť Zelenského ako čestného hosťa summitu súčasťou snahy Rijádu sprostredkovať mierové rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou, čo dnes tiež potvrdil saudský korunný princ Muhammad bin Salmán. Rijád sa už skôr niekoľkokrát ponúkol ako sprostredkovateľ pre mierové rozhovory a vlani zohral úlohu pri vyjednaní prepustenia desiatky bojovníkov rôznych národností z ruského zajatia.

Saudská Arábia vo vojne Ruska na Ukrajine udržiava neutrálny postoj, poskytla už ale Kyjevu humanitárnu pomoc. Dohodu o nej podpísal vo februári v Kyjeve saudskoarabský minister zahraničia Fajsal bin Farhán Saúd. Vlani na jeseň tiež Zelenskyj telefonicky hovoril s korunným princom bin Salmánom.

Lídri preberú viacero tém 

Arabskí lídri majú na summite diskutovať tiež okrem iného o ozbrojenom konflikte v Sudáne, náraste stretov v Izraeli medzi tamojšou armádou a palestínskymi radikálmi či oficiálne potvrdiť návrat Sýrie do LAS. Začiatkom tohto mesiaca sa ministri zahraničia LAS rozhodli obnoviť Damasku členstvo, pozastavené v roku 2011 kvôli potláčaniu protivládnych protestov v Sýrii Asadovým režimom.

image

Asadovi pomohol späť do klubu aj Kapitán guráž, Sýria prešla na mafiánsku ekonomiku. Západ sa len prizerá

Proti normalizácii vzťahov s Damaškom sú ale Katar, Kuvajt či Maroko. Napríklad Katar ale uvádza, že nebude blokovať konsenzus. Obnovenie vzťahov arabských krajín so Sýriou sa nepáči ani Spojeným štátom. "Nemyslíme si, že by Sýria mala byť prijatá späť do LAS," povedal novinárom hovorca amerického ministerstva zahraničia Vedant Patel.

Dodal však, že USA majú "niekoľko spoločných cieľov" v tejto veci, napríklad vydanie amerického novinára Austina Tice, ktorý zmizol v Sýrii v roku 2012. Jeho rodina i americká administratíva tvrdia, že je stále v sýrskom zajatí a že tamojšia vláda môže zabezpečiť jeho prepustenie.

01 - Modified: 2023-05-19 09:06:34 - Feat.: 1 - Title: Lídri Skupiny G7 sľúbili ďalšiu podporu Ukrajine a prísnejšie sankcie voči Rusku 02 - Modified: 2023-05-19 05:34:56 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj navštívi summit G7 v Hirošime osobne. Pôjde o jeho prvú cestu do Ázie od ruskej invázie 03 - Modified: 2023-05-19 11:59:54 - Feat.: 1 - Title: Stačia iba štyri mesiace výcviku. USA prestáva vadiť export F-16 na Ukrajinu 04 - Modified: 2023-05-18 07:11:31 - Feat.: 1 - Title: Na krízu na Ukrajine neexistuje všeliek, povedal čínsky vyslanec po návšteve Kyjeve 05 - Modified: 2023-05-17 20:11:16 - Feat.: 1 - Title: Mier nie je možný bez vrátenia okupovaného územia, oznámil Kyjev čínskemu hosťovi
01 - Modified: 2024-05-07 05:08:54 - Feat.: - Title: Jednu z Pulitzerových cien získal aj uväznený ruský opozičný politik Kara-Murza 02 - Modified: 2024-05-07 04:49:01 - Feat.: - Title: Británia kvôli vojne na Ukrajine nevyšle svojho zástupcu na Putinovu inauguráciu 03 - Modified: 2024-05-06 18:07:31 - Feat.: - Title: Rusko si predvolalo francúzskeho veľvyslanca pre „provokačnú politiku“ Paríža 04 - Modified: 2024-05-06 14:24:03 - Feat.: - Title: Európske a ukrajinské zbrojárske firmy rokujú o posilnení spolupráce. Európa musí vyrábať viac, tvrdí Borrell 05 - Modified: 2024-05-06 12:26:06 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že dobylo ďalšie dve ukrajinské dediny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 07:14