Gruzínsky premiér Irakli Garibašvili. FOTO TASR/AP  
StoryEditor

Gruzínsko nezavedie proti Rusku sankcie, sľúbil premiér

11.05.2023, 21:00
Autor:
ČTKČTK

"Všetci by mali pristupovať k tejto skutočnosti s pochopením a v prvom rade naši priatelia, ak sú to naozaj naši priatelia a nemajú nejaké iné úmysly," odkázal gruzínsky premiér na Západ.

Gruzínsky premiér Irakli Garibašvili dnes vyhlásil, že Gruzínsko nezavedie proti Rusku jednostranné sankcie. Stalo sa tak deň po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekréty rušiace Gruzíncom vízovú povinnosť pri návštevách Ruska kratších ako 90 dní a zákaz priamych letov ruských aerolínií do tejto zakaukazskej krajiny. Putinov krok už v stredu kritizovala gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová ako "provokáciu" a označila ho za "neprijateľný" v čase pokračujúcej ruskej agresie proti Ukrajine a okupácie časti gruzínskeho územia.

Tbilisi má s Moskvou územné spory o dve provincie, ktoré sa s Ruskou pomocou odtrhli od Gruzínska a ktoré Tbilisi vzhľadom na prítomnosť ruských posádok považuje za okupované.

"Nezavedieme proti Rusku jednostranné hospodárske sankcie, pretože týmto krokom by sme vytvorili veľké problémy nášmu obyvateľstvu a biznisu," povedal premiér Garibašvili podľa ruskej agentúry Interfax.

image

Nové usporiadanie sveta podľa Ruska. Čo možno vyčítať medzi riadkami Putinovej zahraničnej stratégie

Tbilisi sa nepripojilo k sankciám, ktoré Západ zaviedol proti Rusku v reakcii na vpád ruských vojsk na Ukrajinu, za čo vládu v Tbilisi kritizuje opozícia. Garibašvili však dnes vyhlásil, že ruské firmy a občania, na ktorých boli uložené sankcie, nemôžu pôsobiť na gruzínskom území.

"Pokiaľ ide o obchod a hospodársku spoluprácu s Ruskom, tak to patrí k našim záujmom. Všetci by mali pristupovať k tejto skutočnosti s pochopením a v prvom rade naši priatelia, ak sú to naozaj naši priatelia a nemajú nejaké iné úmysly," odkázal premiér na Západ.

Poznamenal, že sa pýta "európskych priateľov, ktorí nabádajú na prerušenie obchodu s Ruskom a neobnovovanie letov (do Ruska), prečo tak sami nerobia a neukončujú obchodovanie" s Rusmi. "Len vlani Európa zaplatila Rusku okolo 300 miliárd," povedal Garibašvili podľa Interfaxu, ktorý neuviedol, v akej mene mala byť táto suma vyplatená. Premiér dodal, že gruzínsky ľud si želá mier, stabilitu a zjednotenie krajiny.

image

Začarovaný kruh na juh od Ruska. Prečo zákon o zahraničných agentoch rozdeľuje a radikalizuje Gruzínsko?

Garibašvili podľa webu ruského denníka Kommersant ocenil zrušenie vízového režimu a zákazu letov od 15. mája, ale dodal, že lietadlá ruských spoločností, na ktoré sa vzťahujú unijné sankcie, do Gruzínska lietať nebudú.

"Je to samozrejme z humanitárneho hľadiska pozitívne rozhodnutie (zrušenie ruských víz), ktoré možno privítať. Všetky rozhodnutia, ktoré uľahčia a zjednodušia našim občanom život, cestovanie, podnikanie sú prirodzene pozitívne a možno ich privítať, "povedal Garibašvili a pripomenul, že v Rusku žije početná gruzínska diaspora čítajúca milión ľudí, a preto je ľahšie cestovanie tak dôležité.

Kommersant pripomenul, že gruzínske ministerstvo dopravy prisľúbilo povoliť lety ruským aerolíniám, na ktoré sa sankcie nevzťahujú, ale doteraz žiadnu žiadosť nedostalo. Podľa ruského ministerstva sa má denne lietať do Tbilisi iba z Moskvy a iba lietadlami Superjet ruskej výroby.

Proti obnoveniu priamych letov ruských aerolínií sa v stredu večer v Tbilisi demonštrovalo, dodal denník. 

01 - Modified: 2023-05-10 11:56:30 - Feat.: 1 - Title: Putin zrušil vízový režim a zákaz leteckej dopravy medzi Ruskom a Gruzínskom 02 - Modified: 2023-04-29 16:21:52 - Feat.: 1 - Title: Noční vlci vyrazili z Moskvy na spanilú jazdu do Berlína. Na motorkách majú Z, zastavia sa aj v Donecku 03 - Modified: 2023-04-16 11:35:39 - Feat.: 1 - Title: Putin chce poštvať zvyšok sveta proti Západu. Čo stojí v novom dokumente ruskej zahraničnej politiky? 04 - Modified: 2023-03-29 07:35:37 - Feat.: 0 - Title: Josif Vissarionovič Stalin: Tyran, ktorý prežil vlastnú smrť 05 - Modified: 2023-03-09 07:04:59 - Feat.: 1 - Title: Gruzínska vládna strana po masívnych protestoch stiahla zákon o zahraničných agentoch
01 - Modified: 2024-04-15 14:48:54 - Feat.: - Title: Úspech Izraela pri obrane pred Iránom naznačuje aj možnosti Ukrajiny, vraví šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba 02 - Modified: 2024-04-15 14:02:03 - Feat.: - Title: Ruského disidenta Orlova previezli do väzenského tábora v Samare. Neinformovali právnika ani manželku 03 - Modified: 2024-04-15 13:15:11 - Feat.: - Title: Valí sa na nás „more“, varoval gubernátor zaplavenej Kurganskej oblasti 04 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko 05 - Modified: 2024-04-15 12:35:28 - Feat.: - Title: Potýčka v gruzínskom parlamente. Opozičný poslanec udrel člena vlády kvôli zákonu o zahraničných agentoch
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. apríl 2024 20:59