Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Kyjev nezačína integračný proces od nuly, reformy robí i počas vojny, tvrdí veľvyslankyňa Únie na Ukrajine

11.05.2023, 13:38
Autor:
TASRTASR

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v utorok v Kyjeve rokovala s prezidentom Volodymyrom Zelenským a premiérom Denysom Šmyhalom.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po tohtotýždňovej návšteve Kyjeva povedala, že na ňu zapôsobilo eurointegračné odhodlanie Ukrajincov. Budúca veľvyslankyňa Európskej únie na Ukrajine Katarína Mathernová v tejto súvislosti uviedla, že Ukrajina nezačína svoj integračný proces "od nuly", ale nadväzuje na kroky z posledných ôsmich rokov.

Von der Leyenová v utorok v Kyjeve rokovala s prezidentom Volodymyrom Zelenským a premiérom Denysom Šmyhalom. Komisia podľa jej slov v júni predloží členským štátom ústne hodnotenie súčasného reformného úsilia Ukrajiny. V októbri pripraví písomnú správu, na základe ktorej sa možno rozhodne o začatí prístupových rokovaní.

image

Von der Leyenová v Kyjeve potvrdila prípravu jedenásteho balíka sankcií proti Rusku

Mathernová, zástupkyňa generálneho riaditeľa Európskej komisie pre susedskú politiku a rokovania o rozšírení, bola v apríli vymenovaná za budúcu šéfku Delegácie Európskej únie na Ukrajine. Funkcie by sa mala ujať v priebehu jesene a podľa vlastných slov bude dozerať aj na integračný proces.

Verí pri tom, že sa podarí otvoriť prístupové rokovania s Ukrajinou už tento rok. "Toto je pre mňa výzva, lebo som bola súčasťou rôznych fáz prístupových rokovaní Slovenska. To je skúsenosť, s ktorou sa dá podeliť. Posledných osem rokov som pracovala s Ukrajincami na ich reformách, mnohé z nich urobili. Nezačínajú od nuly, začínajú niekde v strede cesty," uviedla.

Ako diplomatka Európskej únie vidí svoji úlohu v poskytovaní podpory, ale aj kritiky, ak v niečom Ukrajinci spomalia.

image

Ursula von der Leyenová pricestovala do Kyjeva pri príležitosti Dňa Európy

"Je neuveriteľné koľko reformných krokov urobili za posledný polrok. Napriek tomu, že sú vo vojne. Podarili sa im veci, na ktoré sme si nemysleli, že budú mať kapacitu počas vojny," uviedla Mathernová. Podľa nej sa Ukrajina pokúša dokončiť súdnu reformu, pričom prijala aj mnohé kroky na boj s korupciou či legislatívne zmeny týkajúce sa budovania štátnych inštitúcií.

"Všetko sa im samozrejme nepodarilo. Je pred nimi ešte dlhá cesta a myslím si, že je veľmi dôležité, aby sa pripravili na rekonštrukciu krajiny po vojne," odkázala. Európska únia podľa nej dokáže v tomto smere pomôcť nielen materiálne a finančne, ale aj s prípravou projektov na verejné obstarávanie a s implementáciou a monitorovaním projektov.

"Takisto už teraz treba postaviť veľmi jasné pravidlá a procesy na to, aby akékoľvek peniaze, ktoré prídu po vojne na Ukrajinu, boli spravované transparentne a efektívne," povedala Mathernová s tým, že v tejto oblasti budú zohrávať kľúčovú úlohu ukrajinská občianska spoločnosť a nezávislé médiá.

01 - Modified: 2023-05-11 14:00:53 - Feat.: 1 - Title: Briti dodali Ukrajine zbrane, ktoré menia pravidlá hry. Rakety Storm Shadow doletia do hĺbky ruského územia 02 - Modified: 2023-05-11 11:15:06 - Feat.: 1 - Title: Expert: Ukrajina sformovala najmocnejší manévrový zväzok na svete, má aj 10-tisíce kamikadze dronov 03 - Modified: 2023-05-11 09:51:53 - Feat.: 1 - Title: Trump v televíznej debate opakovane klamal, odmietol podporiť víťazstvo Ukrajiny
01 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 02 - Modified: 2024-04-24 06:51:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že Ukrajina útočila dronmi v Smolenskej oblasti 03 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 04 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 05 - Modified: 2024-04-23 20:18:18 - Feat.: - Title: Senát USA smeruje k schváleniu balíka s pomocou Kyjevu, hlasovať sa môže už v noci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 13:32