Policajti strážia pred kancelárskou budovou Rádia Pakistan po tom, čo ju podpálili priaznivci pakistanského bývalého premiéra Imrana Khana počas protestu proti jeho zatknutiu. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Pakistane zatkli lídrov strany expremiéra Imrana Chána, krajinu zasiahli násilné protesty

11.05.2023, 11:14
Autor:
ČTKČTK

Protestujúci vtrhli do vojenských budov, vyplienili rezidenciu jedného z najvyšších armádnych generálov v Láhaure na východe krajiny a na ďalších miestach zapálili štátne budovy a majetok.

Pakistanské úrady zadržali lídrov strany bývalého premiéra Imrana Chána, informovala dnes agentúra Reuters. V krajine vypukli násilné protesty po tom, ako bol Chán v utorok zadržaný pred súdnym státím v Islamabade.

Zatiaľ boli zatknutí najmenej traja lídri strany, jeden pred budovou najvyššieho súdu v stredu neskoro večer a ďalší dnes skoro ráno. Úrady dnes zadržali Šáha Mahmúda Kurešího, bývalého ministra zahraničia a podpredsedu Chánovej strany, uvádza sa vo vyhlásení na jeho profile na twitteri.

Zatknutí boli tiež ďalší dvaja vysokopostavení predstavitelia Hnutia za spravodlivosť, expremiérov poradca Asad Umar a bývalý pakistanský minister pre informácie Favad Čaudhrí, pričom druhý menovaný bol zatknutý pred najvyšším súdom niekoľko minút po tom, ako hovoril s novinármi. Strana napadla Chánovo zatknutie na najvyššom súde.

image

Počet vnútorne vysídlených osôb vzrástol na rekordnú úroveň, konflikty či hlad nútia ľudí opúšťať domovy

Chán bol v utorok zadržaný za dramatických okolností, keď prišiel do Islamábádu na súdne pojednávanie. Protestujúci odvtedy vtrhli do vojenských budov, vyplienili rezidenciu jedného z najvyšších armádnych generálov v Láhaure na východe krajiny a na ďalších miestach zapálili štátne budovy a majetok.

Napätie v krajine podľa Reuters zostáva vysoké, v uliciach veľkých miest boli dnes polovojenské jednotky a polícia. V dvoch zo štyroch pakistanských provincií zostali pozastavené mobilné dátové služby a boli uzavreté školy a úrady. Islamistická polícia dnes skoro ráno oznámila, že do hlavného mesta dorazili vojaci.

Najmenej päť ľudí zahynulo pri násilnostiach, ktoré prehĺbili nestabilitu v juhoázijskej krajine s 220 miliónmi obyvateľov, ktorá čelí vážnej hospodárskej kríze a slabnúcim nádejiam na rýchlu obnovu čerpania záchranných fondov Medzinárodného menového fondu.

image

Pakistanská armáda hrozí tvrdou reakciou v prípade ďalších útokov na jej budovy

V Chánovej domovskej provincii Pandžáb polícia zatkla viac ako 1650 demonštrantov za násilnosti. Približne 80 pracovníkov Chánovej strany bolo zatknutých tiež v meste Kvéta na juhozápade krajiny, uviedla polícia.

Bývalý hviezdny hráč kriketu Chán bol zvolený v roku 2018 na základe programu, v ktorom kritizoval korupciu medzi politickou elitou. O premiérsky úrad prišiel po rokoch stagnácie ekonomiky, vysokej inflácie a oslabenia miestnej meny, keď mu parlament vlani v apríli vyslovil nedôveru.

Podľa pakistanského ministra vnútra Rany Sanaulláha bol Chán zatknutý na základe zatykača, ktorý vydal národný protikorupčný úrad. Chán a jeho manželka podľa neho dostali rozsiahle pozemky a nehnuteľnosť v hodnote sedem miliárd pakistanských rupií od jedného realitného magnáta, ktorého preťažovali a ktorý rovnako čelí obvineniu britských úradov z prania špinavých peňazí.

01 - Modified: 2023-05-11 07:16:29 - Feat.: 1 - Title: Počet vnútorne vysídlených osôb vzrástol na rekordnú úroveň, konflikty či hlad nútia ľudí opúšťať domovy 02 - Modified: 2023-05-10 16:07:48 - Feat.: 1 - Title: Pakistanská armáda hrozí tvrdou reakciou v prípade ďalších útokov na jej budovy 03 - Modified: 2023-05-10 11:57:14 - Feat.: 1 - Title: Na protestoch po zatknutí pakistanského expremiéra Chána zadržali takmer tisíc ľudí
01 - Modified: 2024-04-19 11:56:43 - Feat.: - Title: Päť japonských inžinierov prežilo pokus o atentát v Pakistane 02 - Modified: 2024-04-18 14:04:40 - Feat.: - Title: Miliardový projekt mosta medzi Sicíliou a pevninou naráža na protesty miestnych obyvateľov 03 - Modified: 2024-04-18 12:24:36 - Feat.: - Title: Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí 04 - Modified: 2024-04-18 08:21:02 - Feat.: - Title: Platforma X bude spolupracovať s pakistanskou vládou ohľadom zablokovania jej siete 05 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 10:32