Kyrylo Budanov. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zabíjali sme Rusov a budeme v tom pokračovať. Slová, ktoré rozbesnili Moskvu

08.05.2023, 19:29
Autor:
joljol

Otázka novinára na Budanova sa týkala augustového atentátu na Darju Duginovú, dcéru ruského ultranacionalistického ideológa Alexandra Dugina, a podozrenia z októbrovej explózie nákladného auta na Kerčskom moste.

Rusov sme zabíjali a budeme v tom pokračovať ďalej kdekoľvek na svete až do úplného víťazstva Ukrajiny. Tak šéf ukrajinskej rozviedky Kyrylo Budanov reagoval na otázku novinárov ohľadom údajného zapojenia rozviedky do úderov na ciele na ruskom území. Jeho odpoveď vyvolala agresívne reakcie Moskvy.

"Ukrajinský bin Ládin"

Otázka novinára na Budanova sa týkala augustového atentátu na Darju Duginovú, dcéru ruského ultranacionalistického ideológa Alexandra Dugina, a podozrenia z októbrovej explózie nákladného auta na Kerčskom moste.

"Zbláznil sa a stal sa ukrajinským Usámom bin Ládinom," reagoval na slová šéfa ukrajinskej rozviedky prvý podpredseda zahraničného výboru ruskej Rady federácie Vladimir Jabarov v rozhovore s médiami, uviedol denník Kyiv Post.

Ruský propagandista Vladimír Solovjov sa zase kvôli výrokom Budanova vyhrážal možným raketovým útokom na budovu vojenskej rozviedky v centre Kyjeva: „Sídlo ukrajinskej rozviedky stále stojí takmer nedotknuté,“ povedal.

„A nedotknutá zostáva aj Budanovova nehnuteľnosť. Pár rakiet by mohlo pomôcť prebudiť pud sebazáchovy ukrajinského vedenia. Stačí odviesť pozornosť od predĺžených májových sviatkov a príde rozkaz,“ dodal.

"Kyjevský režim v podstate oznámil, že Bidenova administratíva sponzoruje terorizmus," vyjadrila sa hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil toto vyhlásenie za „zrodné“. Rusko podľa neho takéto výroky dôrazne odsudzuje. „Špeciálne služby“ vraj urobia všetko pre ochranu Rusov.

Reakcia Kremľa

Peskov tiež dodal, že Ruská federácia bude pozorne sledovať reakciu na takéto vyhlásenia, vrátane Spojených štátov, "pretože je ťažké si predstaviť, že by niečo také mohlo zostať bez odsúdenia".

"A konečne, toto Budanovovo vyhlásenie opäť potvrdzuje správnosť Putinovho rozhodnutia začať špeciálnu vojenskú operáciu," dodal Peskov s použitím eufemizmu pre krvavý vpád na Ukrajinu.

Prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok sľúbil, že ruské sily budú na Ukrajine porazené rovnako ako nacistické Nemecko v druhej svetovej vojne.

„Všetko staré zlo, ktoré moderné Rusko prináša, bude porazené rovnako, ako bol porazený nacizmus,“ povedal prezident vo videovyhlásení pri piete pred pamätníkom k výročiu ukončenia druhej svetovej vojny.

„Rovnako ako sme vtedy spoločne zničili zlo, ničíme niečo podobné aj teraz,“ povedal.

01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 04 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 05 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:58