Časť ruského vojenského dronu na zemi po tom, ako bol zneškodnený v centre Kyjeva. FOTO TASR/AP
StoryEditor

Rusko znovu zaútočilo na Kyjev aj Odesu, na metropolu Ukrajiny spadli trosky dronov

08.05.2023, 07:25
Autor:
ČTKČTK

Celkovo podľa ukrajinského generálneho štábu v noci na dnes Rusko na Ukrajinu zaútočilo 35 dronmi Šáhed iránskej výroby. Všetkých sa podľa neho podarilo zostreliť.

Rusko v noci na dnes znovu zaútočilo na ukrajinskú metropolu Kyjev aj prístavnú Odesu na juhozápade krajiny. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej niektoré časti Kyjeva zasiahli trosky dronov. Zranenia pri útokoch na hlavné mesto utrpelo najmenej päť ľudí.

Celkovo podľa ukrajinského generálneho štábu v noci na dnes Rusko na Ukrajinu zaútočilo 35 dronmi Šáhed iránskej výroby. Všetkých sa podľa neho podarilo zostreliť.

Jeden z dronov zostrelený nad západom Kyjeva podľa tunajších úradov zranil dvoch ľudí, v centrálnej časti mesta potom trosky ďalšieho bezpilotného lietadla dopadli na dvojpodlažný dom. Troch ďalších zranených si v ukrajinskej metropole vyžiadal výbuch v severozápadnej časti mesta.

Rusko v noci na rôzne časti Ukrajiny zaútočilo tiež 16 raketami, podniklo 61 leteckých úderov a 52-krát pálilo zo salvových raketometov. Ukrajinský generálny štáb v tejto súvislosti píše o mŕtvych a zranených civilistoch. Ich počet nespresnil.

Explózia popri Kyjeve otriasla tiež Odesou, proti ktorej smeroval raketový útok. Potom tu začal horieť sklad potravín. Ukrajinské médiá informujú aj o výbuchoch v Chersone na juhu krajiny.

Naďalej sa bojuje aj o východoukrajinský Bachmut, ktorý sa ruské sily dlhé mesiace snaží dobyť. Ukrajinská armáda uviedla, že ruskí vojaci ešte zintenzívnili ostreľovanie mesta, ktoré malo pred vojnou 70-tisíc obyvateľov, s cieľom získať nad ním úplnú kontrolu do utorka, keď si Rusko pripomenie výročie svojho víťazstva nad nacistickým Nemeckom.

Reuters dnes tiež uviedol, že z oblastí okolo Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú okupujú ruské sily, bolo evakuovaných okolo 1 679 ľudí, vrátane 660 detí. Evakuáciu časti obyvateľov 18 obcí ležiacich v blízkosti frontu v záporožskom regióne oznámil šéf tunajšej ruskej okupačnej správy minulý týždeň.

Situácia okolo Záporožskej jadrovej elektrárne je čoraz viac nepredvídateľná a potenciálne nebezpečná, varoval v nadväznosti na to v sobotu šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi.

01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 04 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 05 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:02