Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ningová. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Čína kritizovala Kanadu za to, že zvažuje vyhostiť jej diplomatov kvôli zastrašovaniu poslanca

05.05.2023, 12:47
Autor:
ČTKČTK

Kanada bezdôvodne ohovára a hanobí bežnú prevádzku čínskych veľvyslanectiev a konzulátov v Kanade. Čína je z toho veľmi nešťastná a rezolútne proti tomu protestuje, vyhlásila hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničia Mao Ning.

Čína dnes kritizovala Kanadu, že si predvolala jej veľvyslanca v Ottawe a že zvažuje vyhostenie čínskych diplomatov. Jeden z diplomatov sa podľa médií zapojil do snahy zastrašiť kanadského poslanca, ktorý obviňuje Peking z porušovania ľudských práv. Informovala o tom agentúra AFP.

"Kanada bezdôvodne ohovára a hanobí bežnú prevádzku čínskych veľvyslanectiev a konzulátov v Kanade. Čína je z toho veľmi nešťastná a rezolútne proti tomu protestuje," vyhlásila na dnešnej tlačovej konferencii hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničia Mao Ning.

Konzervatívny kanadský poslanec Michael Chong v roku 2021 inicioval úspešný návrh, aby čínske zaobchádzanie s menšinovým etnikom Ujgurov bolo označené za genocídu.

image

Únia chystá kroky proti krajinám umožňujúcim Rusku obchádzať sankcie, obmedzí obchodné kanály Moskvy

Kanadský denník The Globe and Mail v pondelok s odvolaním sa na správu rozviedky z roku 2021 napísal, že Čína zisťovala informácie o Chongovi a jeho rodine žijúcej v Hongkongu v pravdepodobnej snahe "odradiť ostatných od zaujatia protičínskych postojov". Denník zároveň obvinil kanadskú vládu, že priviera oči pred údajným zasahovaním čínskych úradov do kanadských záležitostí.

Kanadská ministerka zahraničia Mélanie Jolyová ku kauze uviedla, že "zvažuje rôzne možnosti, vrátane vyhostenia diplomatov". Podľa Chonga je do prípadu zapletený čínsky diplomat slúžiaci v Toronte.

image

Čína vyzvala na ostražitosť v súvislosti s rozširovaním NATO v Ázii, kancelária má vzniknúť v Tokio

"Je nepochopiteľné, že tento diplomat už dávno nedostal príkaz opustiť krajinu. Ak nebudeme nič podnikať, je to, akoby sme všetkým autoritárskym režimom na bilbordoch hlásili, že sme otvorení zahraničnému zasahovaniu zameranému proti kanadským občanom," povedal Chong.

Kanadský premiér Justin Trudeau v stredu povedal, že sa o správe rozviedky týkajúcej sa Chonga dozvedel až z pondelkového článku denníka The Globe and Mail. Chong ale v parlamente vyhlásil, že kanadský poradca pre národnú bezpečnosť mu oznámil, že správa bola zaslaná na rôzne miesta na vláde, a to aj vtedajšiemu poradcovi pre národnú bezpečnosť.

Čínsky veľvyslanec v Ottawe Cchung Pchej-wu vo štvrtok poprel, že by nejaký čínsky predstaviteľ prenasledoval kanadského zákonodarcu a jeho rodinu za protičínske postoje. "Čína dôrazne vyzýva kanadskú stranu, aby okamžite zastavila túto politickú frašku," napísal Cchung vo vyhlásení.

01 - Modified: 2023-05-04 11:20:30 - Feat.: 1 - Title: Únia chystá kroky proti krajinám umožňujúcim Rusku obchádzať sankcie, obmedzí obchodné kanály Moskvy 02 - Modified: 2023-05-04 09:52:16 - Feat.: 1 - Title: Čína vyzvala na ostražitosť v súvislosti s rozširovaním NATO v Ázii, kancelária má vzniknúť v Tokio 03 - Modified: 2023-05-04 09:26:47 - Feat.: 1 - Title: Hrdzavá americká loď s pár vojakmi bráni čínskej expanzii, no aliancia USA a ich sily v Ázii výrazne mocnejú
01 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 03 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť 04 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 05 - Modified: 2024-04-17 09:39:43 - Feat.: - Title: Rokovací stôl je jediným východiskom z ukrajinskej krízy, reaguje čínska diplomacia na Scholza
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 17:47