Líder britskej Labouristickej strany Keir Starmer sa pripojil k členom a aktivistom národnej telefónnej banky labouristov v Londýne počas komunálnych volieb v Anglicku. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Prvé výsledky miestnych volieb v Anglicku naznačujú porážku vládnych konzervatívcov

05.05.2023, 09:39
06.05.2023, 00:05
Autor:
ČTKČTK

Voľby sú pre Rishiho Sunaka prvou skúškou podpory od jeho nástupu do funkcie, podľa agentúry Reuters by však tiež mohli byť aj poslednou.

Podľa prvých výsledkov miestnych volieb v častiach Anglicka zažívajú konzervatívci britského premiéra Rishiho Sunaka zásadnú porážku. V miestnych radách konzervatívci podľa sčítania agentúry Reuters stratili vyše 460 kresiel, opoziční labouristi si zatiaľ polepšili o viac ako 260 kresiel. Predseda Konzervatívnej strany Greg Hands pripúšťa stratu až tisíc kresiel. Labouristi vo svojom vyhlásení uviedli, že na základe čiastkových výsledkov miestnych volieb sú na dobrej ceste vyhrať budúcoročné parlamentné voľby. Polepšili si aj menšie politické strany, ako sú liberálni demokrati a Strana zelených.

Voľby boli pre Sunaka prvou volebnou skúškou podpory od jeho nástupu do funkcie, podľa agentúry Reuters by ale tiež mohli byť posledné. Voliči potrestali jeho stranu za politické škandály, pomalý hospodársky rast a vysokú infláciu, píše agentúra.

"Posolstvo, ktoré dnes počúvam od ľudí, je, že chcú, aby sme sa zamerali na ich priority, a chcú, aby sme im ich splnili," povedal Sunak novinárom.

Výsledky sa v noci začali sčítavať len v malej časti volebných okrskov, väčšina výsledkov sa teda dá očakávať neskôr, píše BBC. V hre je celkovo viac ako 8000 postov radcov v 230 radách a tiež štyria starostovia. Na tejto úrovni sa rozhoduje o prevádzkových záležitostiach obcí, ale aj o školstve.

image

Britský premiér Sunak chce s Európskou úniou uzavrieť dohodu o pasových kontrolách

"Vždy sme hovorili, že pre (Konzervatívnu) stranu to bude ťažká noc, nezávislé prieskumy odhadovali, že stratíme tisíc kresiel. Je síce ešte skoro, ale trúfam si povedať, že pre labouristov to miestami nie je až taký žiarivý výsledok," uviedol predseda konzervatívcov Hands podľa denníka The Guardian. Vymenoval tiež niekoľko obvodov, kde si jeho strana polepšila.

Šéf labouristov Keir Starmer dnes hovoril o "fantastickom výsledku naprieč celou krajinou". Voľby boli hlasovaním o životných nákladoch, pretože ľudia majú problémy s rodinnými rozpočtami, cituje Starmera The Guardian. "Vláda a premiér nič k tomu nepovedali, pretože oni sú ten problém a nie riešenie," vyhlásil líder opozičných labouristov a dodal, že jeho strana je na ceste k víťazstvu v parlamentných voľbách.

S tým nesúhlasí volebný expert Michael Thrasher, podľa ktorého nie sú percentuálne prírastky labouristov dostatočne významné pre víťazstvo v parlamentných voľbách. Svoju úlohu zohráva volebná matematika a tiež skutočnosť, že labouristi v decembri 2019 mali jedny z najhorších výsledkov vo svojich dejinách, dodáva Thrasher.

image

Britská Dolná snemovňa schválila zákon obmedzujúci nelegálnu migráciu, migrantov z lodiek deportujú

Podľa prognózy portálu Sky News by ale labouristi mohli v najbližších celoštátnych voľbách získať 36 až 38 percent hlasov, zatiaľ čo konzervatívcov by podporilo 28 až 30 percent voličov. Bude však závisieť aj od toho, ako sa opozícii bude dariť napríklad v Škótsku. Podľa projekcie BBC labouristi v parlamentných voľbách získajú až 35 percent hlasov a konzervatívci len 26 percent hlasov.

Niektorí členovia Sunakovej strany vyjadrili nad výsledkami znepokojenie. "Toto sú strašné výsledky," povedal poslanec Justin Tomlinson "Strana to musí kolektívne vziať ako budíček, aby sa osviežila a obnovila," dodal.

Sunakova strana utrpela straty v prospech labouristov na kľúčových miestach na severe a juhu Anglicka, zatiaľ čo liberálni demokrati postúpili v bohatších častiach juhu. Labouristi dosiahli zisky v niektorých oblastiach, ktoré v referende o brexite v roku 2016 podporili odchod z Európskej únie a ktoré bude musieť strana získať, ak chce v budúcom parlamente dosiahnuť väčšinu.

Voľby sa pôvodne v rovnakom termíne mali konať aj v Severnom Írsku, kvôli sobotňajšej korunovácii Karola III. tam ale boli odložené na 18. mája. Voľby sa konajú v Anglicku, ale nie v Londýne. Parlamentné voľby sa musia konať najneskôr v januári 2025.

01 - Modified: 2023-05-04 14:12:20 - Feat.: 1 - Title: Voliči v Anglicku rozhodujú o zložení väčšiny regionálnych samospráv, museli sa vopred registrovať 02 - Modified: 2023-05-02 08:39:51 - Feat.: 1 - Title: Kráľa Karola nová úloha nezmení, povedala princezná Anne 03 - Modified: 2023-04-30 19:57:38 - Feat.: 1 - Title: Súčasťou britskej korunovácie bude prísaha ľudu kráľovi, zapojí sa tiež viacero cirkví
01 - Modified: 2024-04-28 12:02:12 - Feat.: - Title: Prieskum: Parlamentné voľby by vyhral Smer, PS skončilo pred Hlasom 02 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 03 - Modified: 2024-04-22 10:37:42 - Feat.: - Title: Vo voľbách na Maldivách zvíťazila prezidentova pročínska strana, Peking sa bude snažiť o posilnenie vzťahov 04 - Modified: 2024-04-22 10:10:12 - Feat.: - Title: Veľké mestá v Poľsku budú viesť primátori podporovaní vládnou koalíciou 05 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 06:31