Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: Reuters
StoryEditor

Za útokom na Kremeľ mohlo stáť Rusko, aby mobilizovalo domáce publikum, tvrdí americký inštitút

04.05.2023, 08:38
Autor:
ČTKČTK

Rusko okamžite po útoku obvinilo Ukrajinu. Podľa expertov je však veľmi nepravdepodobné, že by sa dvom dronom podarilo takto preniknúť moskovskou protivzdušnou obranou.

Niekoľko ukazovateľov naznačuje, že dronový útok na Kremeľ vykonaný v noci na stredu bol riadený zvnútra a účelovo zinscenovaný Ruskom, píše vo svojej najnovšej správe Americký inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Rusko okamžite po útoku obvinilo Ukrajinu. Podľa ISW je však veľmi nepravdepodobné, že by sa dvom dronom podarilo takto preniknúť moskovskou protivzdušnou obranou.

image

Pokus o atentát na Putina: Z Kremľa po útoku dronov stúpal dym, Moskva varuje pred odvetou

Ruské úrady podľa ISW nedávno urobili hneď niekoľko krokov k tomu, aby posilnili ruskú protivzdušnú obranu, vrátane obrany ruskej metropoly.

"Je preto nepravdepodobné, že by dva drony mohli preniknúť niekoľkými vrstvami protivzdušnej obrany, a potom vybuchnúť alebo byť zostrelené priamo nad srdcom Kremľa tak, že všetko bude pôsobivo zachytené na kamere," píše sa v analýze.

Rusko z nočného útoku na kremeľskú rezidenciu ruského prezidenta ihneď obvinilo Ukrajinu. Ako vtedy uviedla ruská agentúra TASS, prezident Vladimir Putin je v poriadku a pokračuje v obvyklej práci. Podľa agentúry RIA Novosti v Kremli v čase útoku nebol. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj následne poprel, že jeho krajina na Kremeľ zaútočila.

"Rusko pravdepodobne zinscenovalo tento útok v snahe preniesť vojnu domov pre ruské domáce publikum," teda aby si ruskí obyvatelia uvedomili, že vojna je skutočná a prítomná, poznamenal rovnako americký inštitút.

Túto verziu udalostí by mohol naznačiť aj fakt, že všetko sa stalo len pár dní pred ruskými oslavami konca druhej svetovej vojny 9. mája, kedy sa uskutoční na moskovskom Červenom námestí vojenská prehliadka, ktorej sa zúčastní aj Putin.

Dronového útoku ihneď využili aj ruskí nacionalistickí blogeri a vyzvali na ďalšie vystupňovanie vojny, hoci na to Rusko v súčasnosti chýba vojenské kapacity, napísal tiež inštitút ISW.

01 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 02 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu 03 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín 04 - Modified: 2024-04-25 18:29:35 - Feat.: - Title: Ruskí navrátilci z vojny majú v Rusku na svedomí najmenej 107 životov, ďalšiu stovku zranili 05 - Modified: 2024-04-25 16:54:05 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci sú za využitie výnosov zo zmrazených ruských aktív, vnímajú to však kontroverzne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 04:54