Pri pamätníku ukrajinskej spisovateľke Laryse Kosačovej na Ukrajinskom bulvári v Moskve vzniklo pietne miesto na pamiatku 23 obetí piatkového ruského raketového útoku na obytný dom v ukrajinskom meste Umaň. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Moskve vzniklo pietne miesto obetiam útoku v ukrajinskom meste Umaň

29.04.2023, 18:53
Autor:
TASRTASR

Obyvatelia Moskvy prinášali kvety k tomuto pamätníku aj po januárovom raketovom útoku ruskej armády na mesto Dnipro, pri ktorom zahynulo 46 ľudí.

Pri pamätníku ukrajinskej spisovateľke Laryse Kosačovej na Ukrajinskom bulvári v Moskve vzniklo pietne miesto na pamiatku 23 obetí piatkového ruského raketového útoku na obytný dom v ukrajinskom meste Umaň. Moskovská polícia pri ňom v sobotu zadržala mladú ženu, ktorá tam prišla položiť kvety.

Informovala o tom stanica Rídio Sloboda (RFE/RL), ktorá sa odvolala na ruský web OVD-Info a videozábery zo zadržania nakrútené očitým svedkom.

Mladá žena neskôr pre agentúru ASTRA povedala, že polícia ju prepustila na slobodu, ale dala jej výstrahu. Žiadny policajný protokol s ňou spísaný nebol.

Už v noci na sobotu sa pri pamätníku ukrajinskej spisovateľky začali schádzať ľudia, ktorí na pamiatku obetí raketového útoku na Umaň prinášali kvety. Nikto nebol zadržaný, ale improvizované pietne miesto bolo zdemolované a kvety odnesené. V sobotu však ľudia priniesli ďalšie kytice.

Obyvatelia Moskvy prinášali kvety k tomuto pamätníku aj po januárovom raketovom útoku ruskej armády na mesto Dnipro, pri ktorom zahynulo 46 ľudí.

Raketový úder na Umaň v Čerkaskej oblasti na Ukrajine v piatok ráno úplne zničil vchod do viacposchodového bytového domu. Záchranné práce sa skončili v sobotu. Zahynulo 23 ľudí vrátane šiestich detí. Dve osoby boli vyhlásené za nezvestné. Spod trosiek sa podarilo zachrániť 17 preživších.

Ruské ministerstvo obrany sa k zásahu bytového domu v Umani nevyjadrilo - uviedlo len, že raketový úder zasiahol stanovený cieľ - "miesto koncentrácie záloh ukrajinských ozbrojených síl v tyle". Ukrajinské vedenie obviňuje Rusko z terorizovania civilistov.

Pamätník spisovateľke, poetke, literárnej kritičke a jednému zo symbolov ukrajinskej kultúry Laryse Petrivne Kosačovej-Kvitkovej, známej pod umeleckým pseudonymom Lesia Ukrajinka, bol v Moskve odhalený v roku 2006. Nachádza sa v blízkosti železničnej stanice Kijevskij vokzal, z ktorej odchádzajú vlaky smerom do východnej a strednej Európy.

01 - Modified: 2024-04-25 10:06:50 - Feat.: - Title: Na fronte je patová situácia, je čas na mierové rokovania, tvrdí Lukašenko 02 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách 03 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb 04 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 05 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 15:42