Prezidenti Slovenska Zuzana Čaputová, Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj a Česka Petr Pavel. FOTO: Reuters
StoryEditor

Čaputová na Ukrajine navštívila centrum pre týrané a zneužívané ženy

29.04.2023, 11:37
Autor:
TASRTASR

Prezidentka sa v centre rozprávala aj s matkami a deťmi, ktoré boli vzaté do Ruska na "prevýchovu". Dodala, že v Rusku stále ostáva minimálne 20-tisíc takýchto odobratých detí.

Prezidentka Zuzana Čaputová v piatok v rámci svojej návštevy Ukrajiny navštívila i centrum pre sexuálne zneužívané a týrané ženy, na ktorého činnosť prispelo i Slovensko. Prezidentka podotkla, že mnohé z klientok centra sú obete sexuálnych vojnových zločinov spáchaných ruskými vojakmi.

"Hovorila som so ženou, ktorú opakovane znásilnili, bili a držali v zajatí i napriek tomu, že bola tehotná. Dieťa potratila a muža jej zabili," napísala Čaputová na sociálnej sieti.

Prezidentka sa v centre rozprávala aj s matkami a deťmi, ktoré boli vzaté do Ruska na "prevýchovu". Dodala, že v Rusku stále ostáva minimálne 20-tisíc takýchto odobratých detí. Tieto prípady vyšetruje Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu, ktorý vydal už i prvé medzinárodné zatykače.

"Ľudia na Ukrajine zažívajú traumy, ktoré sa nedajú liečiť, a hrôzy, na ktoré sa nedá zabudnúť. Považujem za potrebné dokumentovať každý jeden vojnový zločin, ktorý je na ukrajinskom území spáchaný," vyhlásila prezidentka a dodala, že Slovensko podporuje aj zriadenie špeciálneho tribunálu pre zločin agresie. 

"Zločiny proti ľudskosti nie sú nevyhnutnou súčasťou vojny. Sú neospravedlniteľnou a cielenou snahou okupantov zvýšiť utrpenie a vyvolať strach. Tvárou v tvár človeku, žene, dieťaťu, ktoré si prešli peklom, aké si my nevieme predstaviť, nie je možné ostať ľahostajným," napísala Čaputová.

Prezidentka tiež na Twitteri vyhlásila, že "piatkové rokovania s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským o prehĺbení spolupráce medzi našimi krajinami a pokračujúcej podpore boli veľmi užitočné". Vyzdvihla i Zelenského odhodlanie "brániť Ukrajinu a priviesť ju k spravodlivému mieru".

Čaputová a český prezident Petr Pavel pricestovali na Ukrajinu v piatok. Spoločne navštívili ukrajinské mesto Boroďanka, ktoré na začiatku invázie zničili ruské jednotky; popoludní absolvovali stretnutie s prezidentom Zelenským a predsedom Najvyššej rady Ukrajiny Ruslanom Stefančukom.

V piatok v podvečerných hodinách sa obe hlavy štátu museli pre letecký poplach v Kyjeve uchýliť do krytu.

01 - Modified: 2024-04-25 20:59:16 - Feat.: - Title: Dvaja ruskí vojaci sa priznali k trojnásobnej vražde na Ukrajine, jeden z nich je recidivista 02 - Modified: 2024-04-25 20:43:38 - Feat.: - Title: Poľsko a Litva by mohli pomôcť Kyjevu vrátiť domov Ukrajincov v brannom veku 03 - Modified: 2024-04-25 19:33:41 - Feat.: - Title: Ukrajinský minister poľnohospodárstva podozrivý z korupcie ponúkol rezignáciu 04 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu 05 - Modified: 2024-04-25 18:32:08 - Feat.: - Title: Ukrajina môže zvíťaziť, ak spojenci naplnia sľuby o zbraniach, tvrdí Stoltenberg
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 01:33