Český prezident Petr Pavel. FOTO: Reuters
StoryEditor

Štát NATO, ktorý nesplní obranné plány, ohrozí bezpečnosť všetkých, povedal český prezident Petr Pavel

20.04.2023, 19:28
Autor:
ČTKČTK

V reakcii na Ruskom vedenú vojnu na Ukrajine podľa Petra Pavla NATO svoje plány prvýkrát v histórii spojí s konkrétnymi vojenskými silami a dobou pohotovosti, po ktorú budú k dispozícii.

Členské krajiny Severoatlantickej aliancie budú mať po chystanom schválení novej obrannej stratégie väčšiu zodpovednosť. Štát, ktorý nebude plniť svoje obranné plány, ohrozí bezpečnosť všetkých ostatných. Po svojom dnešnom rokovaní v bruselskej centrále NATO to novinárom povedal český prezident Petr Pavel. Spojenci vrátane Česka si podľa neho kvôli ruskej agresii na Ukrajine musia uvedomiť, že bezpečnosť nie je len vecou armády, ale celej spoločnosti.

Pavel, ktorý aliančné sídlo dobre pozná ako bývalý predseda Vojenského výboru NATO, sa dnes stretol so súčasným držiteľom najvyššej vojenskej funkcie aliancie Robom Bauerom. Bavili sa o niekoľko tisícoch strán rozsiahlom obrannom pláne, ktorý alianční experti v Bruseli v týchto dňoch dolaďujú pred júlovým summitom vo Vilniuse, kde by ho mali schváliť lídri.

image

Zelenskyj nalieha na pozvanie do NATO. Prioritou je víťazstvo, odvetil Stoltenberg

V reakcii na Ruskom vedenú vojnu na Ukrajine podľa Pavla Aliancia svoje plány prvýkrát v histórii spojí s konkrétnymi vojenskými silami a dobou pohotovosti, po ktorú budú k dispozícii. NATO po začiatku invázie vytvorilo bojové skupiny v krajinách svojho východného krídla, v týchto zoskupeniach pracujú aj českí vojaci, ktorí vedú skupinu na Slovensku. Podľa prezidenta nové plány posilnia zodpovednosť jednotlivých štátov.

"Doteraz nenaplnenie niektorých cieľov znamenalo v podstate len ich odloženie v čase. Teraz v tom novom (pláne) to bude znamenať, že štát, ktorý nesplní ciele, ku ktorým sa zaviazal, ohrozí úplne bezprostredne bezpečnosť všetkých ostatných," povedal Pavel.

image

Česko po štrnástich rokoch zníži úroveň diplomatických vzťahov s Bieloruskom, veľvyslanca nevyšle

Prezident už v stredu rokoval s generálnym tajomníkom aliancie Jensom Stoltenbergom, s ktorým sa mal pôvodne stretnúť až dnes. Šéf NATO však plány zmenil kvôli svojej dnešnej návšteve Ukrajiny. Podľa Pavla mu o svojej ceste nepovedal, lebo "je profesionál".

Na Ukrajinu sa v najbližších dňoch chystá aj český prezident, ktorý sa Stoltenbergom preberal práve možnosti jej bezprostrednej vojenskej, ale aj dlhodobej podpory.

"Naše názory na Ukrajinu a na riešenie problémov sa zhodujú, takže tie správy, ktoré na Ukrajinu povezieme, budú veľmi podobné," dodal Pavel.

01 - Modified: 2023-04-19 18:44:12 - Feat.: 1 - Title: Česko po štrnástich rokoch zníži úroveň diplomatických vzťahov s Bieloruskom, veľvyslanca nevyšle 02 - Modified: 2023-04-19 16:28:09 - Feat.: 1 - Title: Podpora Ukrajiny je jediná možnosť, inak zvíťazí Rusko, povedal český prezident Petr Pavel v NATO 03 - Modified: 2023-04-19 05:02:49 - Feat.: 1 - Title: Pavel sa vráti do NATO v prezidentskej funkcii. Bude rokovať so Stoltenbergom
01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 15:33:16 - Feat.: - Title: Krajiny NATO sľúbili Ukrajine ďalšie protivzdušné systémy, povedal Stoltenberg 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:43