Múka. Ilustračné FOTO: Kaufland
StoryEditor

Čechov vyplašila múka zo Slovenska. Kaufland ju radšej stiahol z predaja

20.04.2023, 17:03
Autor:
redredTASRTASR

Hoci mlyn tvrdí, že obilie je slovenské, reťazec Kaufland múku preventívne sťahuje z predaja.

Česi na sociálnych sieťach hromadne varujú ostatných, aby v Kauflande nekupovali múku značky VitaFlora od slovenskej firmy Mlyn Kolárovo.

Do spoločnosti totiž minulý týždeň priviezli ukrajinské obilie kontaminované nebezpečnými pesticídmi. Slovenské úrady ho však spoločnosti obratom zakázali spracovať.

Preventívne výrobook stiahli

"Dodávateľ Mlyn Kolárovo pri múke VitaFlora potvrdil 100-percentný slovenský pôvod suroviny a zaslal nám aj protokol s výsledkami laboratórnych testov," povedala hovorkyňa Kauflandu reťazca Renata Maierl.

image

Slovensko zaviedlo prísny zákaz spracovania a predaja ukrajinského obilia

Dodala, že múku stiahli z preventívnych dôvodov z predaja vzhľadom na závažnosť celého prípadu na Slovensku. "Kvalita a bezpečnosť potravín je pre nás dôležitá," dodala Maierl.

Rýchle varovanie

Naši inšpektori informáciu o múke rozoslali po Európe systémom rýchleho varovania. "SZPI toto preverila napriek tomu, že notifikácia nespomínala Česko ako miesto určenia predmetnej nevyhovujúcej šarže múky. Kontrolou v teréne bolo potvrdené, že predmetná nevyhovujúca šarža múky sa na trhu v Česku nenachádza. Inšpektori SZPI ale zistili 4 iné šarže múky rovnakého výrobcu, ktorých obehu bolo pozastavené a boli odobraté vzorky pre laboratórne hodnotenie," povedal hovorca potravinárskej inšpekcie Pavel Kopřiva.

 "Všetky naše výrobky v spotrebiteľskom balení, všetky naše výrobky balené pod značkami obchodných reťazcov sú vyrábané na 100 percent zo pšenice zo Slovenska. K dnešnému dňu sú nám k dispozícii výsledky analýzy iba prvej vzorky, ale výsledky rezervnej a rozhodujúcej vzorky stále nie, preto vyvodenie dôsledkov považujeme za predčasné," reagovala v stanovisku spoločnosť Mlyn Kolárovo.

Slovensko reagovalo

Slovensko minule týždeň dočasne pozastavilo dovoz obilia a ďalších vybraných produktov z Ukrajiny. V pondelok o tom informoval Úrad vlády SR s tým, že k téme zasadne medzirezortná pracovná skupina. Dovoz poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny už cez víkend zakázalo Poľsko a Maďarsko. Európska komisia označila jednostranné opatrenia členských štátov Európskej únie (EÚ) v oblasti obchodu sú neprijateľné.

Dovozu lacného ukrajinského obilia nedokážu konkurovať slovenskí farmári, ktorým tak môžu hroziť existenčné problémy. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka upozornilo, že vyčerpalo všetky zákonné a kompetenčné možnosti regulácie dovozu z Ukrajiny pri zachovaní koridorov solidarity.

Tie mali pôvodne slúžiť na vývoz obilia do tretích krajín, veľké množstvá však končia v európskych skladoch a spôsobujú destabilizáciu trhu v členských krajinách EÚ.

"Ďalšie, prísnejšie opatrenia na reguláciu dovozu komodít z Ukrajiny je potrebné zaviesť na úrovni vlády," zdôraznilo ministerstvo.

01 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Biedronka prehrala súd, čaká ju astronomická pokuta. Spotrebiteľov zavádzala pri zelenine a ovocí 02 - Modified: 2024-03-27 10:21:05 - Feat.: - Title: PREHĽAD Otváracích hodín obchodov počas Veľkej noci: Kde nakúpiš aj počas sviatkov? 03 - Modified: 2024-03-28 06:36:45 - Feat.: - Title: Túto chybu už viac neurobte. Častý zlozvyk ohrozuje životné prostredie aj vašu kuchyňu 04 - Modified: 2024-03-01 08:01:13 - Feat.: - Title: Ďalšia legenda v Kauflande: Ján Mistrík objavuje chuť slovenských výrobkov 05 - Modified: 2024-03-12 23:00:00 - Feat.: - Title: Vyznanie lásky pri nákupoch? Áno, vyberajte si slovenské potraviny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 14:09