Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg (sprava). FOTO: Tlačová služba ukrajinského prezidenta
StoryEditor

Zelenskyj nalieha na pozvanie do NATO. Prioritou je víťazstvo, odvetil Stoltenberg

20.04.2023, 14:44
20.04.2023, 17:26
Autor:
ČTKČTK

Vojenská podpora Ukrajiny bude pokračovať, sľúbil šéf aliancie a pripomenul, že spojenci doteraz vycvičili desiatky tisíc ukrajinských vojakov a poskytli napadnutej krajine vojenskú pomoc vo výške 65 miliárd eur.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes podnietil Severoatlantickú alianciu, aby prijala potrebné politické rozhodnutie a pozvala Ukrajinu do svojich radov. Ukrajina chce vedieť, kedy sa stane členom NATO, naliehal na spoločnej tlačovej konferencii s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom. Ten dnes pricestoval do Kyjeva na svoju prvú návštevu od začiatku ruskej invázie spred 14 mesiacov a za prioritu označil víťazstvo Ukrajiny vo vojne. Otázka vstupu Ukrajiny do aliancie sa bude preberať na júlovom summite NATO vo Vilniuse, kam Stolenberg Zelenského pozval. Kremeľ v reakcii na návštevu politického šéfa aliancie v Kyjeve zdôraznil, že jedným z jeho vojnových cieľov je nepripustiť vstup Ukrajiny do NATO.

image

Najstráženejšie tajomstvo Ukrajiny: Deň D sa blíži, ruský bloger hlási ohromné množstvo vojsk na Dnepri

"Som vďačný za pozvanie navštíviť summit, ale je tiež dôležité, aby zodpovedajúce pozvanie dostala Ukrajina," poznamenal na spoločnej tlačovej konferencii Zelenskyj. Summit vo Vilniuse by sa tým podľa neho mohol stať historickým. "Neexistuje žiadna objektívna prekážka brániaca politickému rozhodnutiu pozvať Ukrajinu do aliancie a teraz, keď väčšina ľudí v členských krajinách aliancie a väčšina Ukrajincov podporuje vstup do NATO, nastal čas pre zodpovedajúce rozhodnutia," vyhlásil podľa agentúry Reuters.

Budúcnosť Ukrajiny je v NATO

Ukrajina, ktorá sa od vlaňajšieho februára bráni ruskej ozbrojenej agresii, požiadala o urýchlené prijatie do aliancie vlani 30. septembra.

"Budúcnosť Ukrajiny je v euroatlantickej rodine. Budúcnosť Ukrajiny je v NATO. Aktuálne je hlavným cieľom aliancie, spojencov, je zabezpečiť, že Ukrajina zvíťazí," povedal Stoltenberg podľa agentúry AFP.

Vojenská podpora Ukrajiny bude pokračovať, sľúbil šéf aliancie a pripomenul, že spojenci doteraz vycvičili desiatky tisíc ukrajinských vojakov a poskytli napadnutej krajine vojenskú pomoc vo výške 65 miliárd eur. "NATO stojí pri vás dnes, zajtra a tak dlho, ako to bude potrebné," vyhlásil Stoltenberg.

Návšteva nebola ohlásená

Stoltenberg zavítal do Kyjeva deň pred tým, ako sa na americkej základni Ramstein v Nemecku stretnú zástupcovia aliančných krajín, aby rokovali o ďalších dodávkach vojenskej pomoci Ukrajine. Na schôdzke sa má zúčastniť tiež ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov.

Návšteva Kyjeva bola neohlásená. Najprv sa na sociálnych sieťach a v ukrajinských médiách sa objavili snímky šéfa NATO v Kyjeve. Následne aliancia návštevu potvrdila. Stoltenberg po príchode do Kyjeva uctil pamiatku ukrajinských vojakov, ktorí počas doterajšieho konfliktu prišli o život, a pozrel si výstavu poničenej ruskej vojenskej techniky na ústrednom námestí ukrajinskej metropoly.

Pri návšteve Ukrajiny navštívil Stoltenberg tiež mesto Buča, ktoré sa stalo jedným zo symbolov vraždenia civilistov ruskými vojakmi v prvých mesiacoch invázie. Miestne úrady po odchode ruských okupačných vojsk potvrdili 458 mŕtvych, Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva zdokumentoval minimálne 73 nezákonných prípadov usmrtenia.

"To, čo som videl, mi hlboko zasiahlo: Dôkazy o strašných zverstvách páchaných na ukrajinských ľuďoch," uviedol šéf NATO na tlačovej konferencii. "Keď sme sa vracali do Kyjeva, prechádzali sme autom po cestách, ktoré vedú cez mínové polia. Bola to drsná pripomienka výziev, ktoré sú pred nami, a dlhé cesty k obnove, "dodal s prísľubom podpory Ukrajine.

image

Putin nechtiac poukázal na ťažké ruské straty. Čo prezrádza jeho návšteva veliteľstva síl Dneper?

Aliančnú podporu Ukrajiny, ktorá čelí ruskej agresii, aj to, že členské štáty NATO poskytujú Kyjevu zbrane a ďalšie vybavenie pre boj s ruskou armádou, kritizuje Moskva. Kremeľ považuje túto pomoc za dôkaz, že NATO a Spojené štáty vedú na Ukrajine zástupnú vojnu proti Rusku, a to "do posledného Ukrajinca", ako zdôrazňujú ruskí predstavitelia. Aliancia ani členské štáty na Ukrajinu svojich vojakov neposlali.

Kremeľ je proti

Ukrajina vidí svoju budúcnosť v NATO, zatiaľ čo Rusko považuje NATO za nepriateľskú alianciu usilujúcu sa o zasahovanie v oblasti, ktorú Rusko považuje za svoju sféru vplyvu.

Hovorca Kremľa v reakcii na Stoltenbergovu návštevu potvrdil, že jedným z cieľov "špeciálnej vojenskej operácie", ako Moskva nazýva inváziu do susednej krajiny, je nepripustiť vstup Ukrajiny do NATO. "V opačnom prípade by to vytvorilo vážne, významné nebezpečenstvo pre našu krajinu, pre jej bezpečnosť," vyhlásil hovorca Dmitrij Peskov podľa agentúry Interfax.

Aliančné štáty musia podľa generálneho tajomníka v podpore napadnutej krajiny pokračovať a dokázať ruskému vodcovi Vladimirovi Putinovi, že sa v plánoch na zdolanie ukrajinského odporu dlhodobou opotrebovávacou vojnou pomýlil.

Ruské vojská vpadli na Ukrajinu na Putinov rozkaz vlani 24. februára. Vojna si odvtedy podľa odhadov vyžiadala životy desiatok tisíc vojakov, tisícov civilistov a milióny ľudí vyhnala z domova.

01 - Modified: 2023-04-19 18:24:22 - Feat.: 1 - Title: Vlak s desiatkami tankov z Talianska určenými pre Ukrajinu prešiel cez Rakúsko zrejme bez povolenia 02 - Modified: 2023-04-20 09:12:49 - Feat.: 1 - Title: Záhada záblesku je vyriešená. Nešírte klamstvá, pri Kyjeve spadol meteorit, odkázali experti 03 - Modified: 2023-04-19 15:06:11 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina dostala systémy Patriot z Nemecka, USA a Holandska 04 - Modified: 2023-04-19 17:49:27 - Feat.: 1 - Title: Osud čiernomorskej obilnej dohody je stále neistý, inšpekcie lodí sa obnovili. Moskva viní OSN a Ukrajinu 05 - Modified: 2023-04-18 17:00:00 - Feat.: 1 - Title: Pokiaľ Putin povolá ruskú strednú triedu do vojny, bude mať veľké problémy, hovorí nemecký politológ
01 - Modified: 2024-04-15 19:33:57 - Feat.: - Title: Zelenskyj žiada spojencov, aby Ukrajine prejavili rovnakú jednotu ako Izraelu 02 - Modified: 2024-04-15 18:52:26 - Feat.: - Title: Poľsko a Dánsko chcú mobilizovať krajiny EÚ za účelom ďalšej pomoci Ukrajine 03 - Modified: 2024-04-15 17:59:16 - Feat.: - Title: Ukrajina podpísala s Lotyšskom dohodu o bezpečnostnej spolupráci. S Kyjevom rokuje aj Praha 04 - Modified: 2024-04-15 14:48:54 - Feat.: - Title: Úspech Izraela pri obrane pred Iránom naznačuje aj možnosti Ukrajiny, vraví šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba 05 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 04:34